10 soorten dromen: wat ze jouw vertellen en laten zien

Er bestaan heel speciale dromen: ze laten jou ontwaken. “In deze Grote dromen ontstijg je de astrale wereld, het gebied waar je bewustzijn gewoonlijk verblijft als je droomt. Je begeeft je op het bewustzijnsniveau van de ziel,” zegt psycholoog en regressietherapeut Wendy Gillissen. Ze staat in dit artikel stil bij deze en alle andere soorten dromen.

Soms kun je in een droom een stuk vorig leven compleet herbeleven. Alsof je in een film zit.

Dromen met kleine en grote impact

Er bestaan verschillende soorten dromen. Sommige dromen zijn symbolisch op te vatten, andere kun je meer letterlijk nemen. Sommige gaan over grote veranderingen in je leven, andere over zaken van klein belang die toch even gezien willen worden. En er zijn dromen die een enorme impact kunnen hebben op jou!

Verwerkingsdromen: alles bewust ervaren

De meest voorkomende dromen zijn verwerkingsdromen. Je verwerkt wat er de voorafgaande dag of dagen is gebeurd. Meestal gaat het om kleine dingen: een ruzietje dat nog suddert in je onbewuste bijvoorbeeld. Iets wat je dwarszit. Of een mening die jij voor je hebt gehouden. Iets moois wat je hebt meegemaakt, maar waar je nog niet bewust aandacht aan hebt geschonken. Deze dromen dragen bij aan het volledig ervaren en verwerken van alles in je belevingswereld. Op die manier kun je de nieuwe dag met een schone lei beginnen.

Diepere verwerkingsdromen: trauma komt naar boven

Maar je kunt ook dromen hebben waarin grotere stukken oud zeer en trauma naar boven komen om verwerkt te worden. Dit kunnen pijnstukken zijn van jaren geleden, uit je vroege jeugd en zelfs uit vorige levens. Soms verschijnen ze in symbolische vorm. Vaak is het een mengvorm van symboliek en flarden echte herbeleving. Soms kun je een stuk vorig leven compleet herbeleven. Alsof je in een film zit. Je ziet dat het trauma dat in de droom naar boven komt, ook relevant is voor je leven nu. Het komt niet voor niets op dit moment naar boven. Meestal gaat het om situaties of pijnpunten die ook in het hier en nu spelen – en opgelost willen worden.

Dromen voor inzicht: je krijgt wijze raad

Onze dromende geest is in staat de meest ingewikkelde psychologische situaties tot een symbolisch verhaal terug te brengen en vol te proppen met wijsheid en inzicht. Tenminste, als je de taal van je dromen kunt verstaan. Er is wat oefening voor nodig. Als je meer met je dromen werkt, ga je meer inzichtgevende dromen krijgen én begrijpen.

In deze dromen krijg je psychologische inzichten en wijze raad gepresenteerd (dankzij je innerlijke hilarische commentaar op je eigen gedrag). Het staat je natuurlijk vrij om deze inzichten aan te nemen of niet. Dromen hebben de neiging je daarin tegemoet te komen. Zoals mijn psychologieprofessor ooit zei: ‘Mensen die bij een Freudiaanse therapeut in analyse gaan, krijgen Freudiaanse dromen. En mensen die Jungiaanse analyse doen, krijgen Jungiaanse dromen.’

Nachtmerries: duidelijke boodschappers

Nachtmerries zijn natuurlijk niet populair. Maar als ik een therapie-cliënt heb die een nachtmerrie aandraagt, word ik altijd heel blij. Nachtmerries zijn namelijk zeer duidelijke boodschappers van ons onbewuste of bovenbewuste, die het beste met ons voorhebben. Ze laten dat wat ons dwarszit in niet mis te verstane taal zien: onze angsten. Niet verwerkte stukken. Dingen die we liever niet onder ogen zien, maar die zeer belangrijk zijn. Ongezonde relaties. De toekomstige of directe gevolgen van verkeerde keuzes die ons hoogste goed niet dienen… Ze worden letterlijk of figuurlijk uitgespeeld in onze angstdromen.

Wanneer je ze onder ogen ziet en ze zelf of met hulp kunt duiden, zie je dat nachtmerries een ‘blessing in disguise’ zijn. Ze kunnen je helpen om oude angsten te helen, belangrijke beslissingen te herzien en je weg ten goede te keren. Ze zorgen voor grote stappen in bewustwording.

Voorspellende dromen: een onbewuste voorbereiding

Dan heb je nog de voorspellende dromen. Je kunt ze symbolisch opvatten, letterlijk nemen of een mengvorm ervaren. Vaak kom je er pas achter dat een droom vooruitblikte als de voorspelde situatie zich voordoet! Omdat zulke dromen je onbewust voorbereiden op een gebeurtenis, kun je op het moment zelf vaak bewuster kiezen hoe met de situatie om te gaan.
Een voorbeeld van een voorspellende droom die zowel symbolisch als letterlijk van karakter was. Ik zag in mijn droom een buitenmuur in de tuin, tussen het huis waar ik ben opgegroeid en dat van de overburen. In de droom zat er een grote barst in de muur, die duidelijk door een brand ontstaan was. Omdat de droom met symbolisch duiden niets opleverde, liet ik haar los.

Je huis staat in brand!

Een paar maanden later was ik op bezoek bij vrienden in een andere stad. Ik werd opgebeld: ‘Wendy, je moet nu komen, je huis staat in brand. De vlammen slaan uit de ramen.’ Ik schrok me natuurlijk een ongeluk. Maar meteen herinnerde ik me mijn droom. Hierin viel de schade reuze mee: een flinke barst, dat was alles. Een vreemde kalmte overviel me toen ik aan de droom dacht.

Snel ging ik naar huis. De brandweer had mijn voordeur ingetrapt. Er was inderdaad een uitslaande brand geweest, maar in het huis van de buurman. Zijn appartement was volledig uitgebrand. Toen ik behoedzaam mijn eigen appartement binnenging, zag ik dat er alleen maar wat waterschade was. En er zat een barst in de tussenmuur door de hitte van de brand – precies als in mijn droom.

Dromen waarin een overleden geliefde langskomt

Veel mensen ervaren na het overgaan van een geliefde dat deze na verloop van tijd langskomt in een droom of in meerdere. Als het om een daadwerkelijke ontmoeting gaat, is de droom vaak zeer levendig en levensecht. Gaat het om een verwerkingsdroom, dan is de droom doorgaans minder helder en vaak nog gekleurd door emoties als verdriet, depressie of angst.

Bij een echte ontmoeting zijn degenen die zijn overgegaan vrijwel altijd gezond en wel. Soms hebben ze de leeftijd waarop zij zich het meest zichzelf voelden. Ze dragen regelmatig hun lievelingsoutfit. Vaak hebben ze een boodschap voor de dromer: troost, aanmoediging, informatie of wijsheid die ze willen doorgeven.

Grote dromen: de wijsheid van onze ziel

In wat vaak ‘Grote’ dromen genoemd worden, krijg je een stuk inzicht gepresenteerd over jezelf, je leven of het bestaan dat belangrijk is voor je ontwikkeling en bewustwording. Vaak zijn ze symbolisch van aard. Soms verschijnen er engelen of meesters die informatie doorgeven via beelden of woorden. Vaak zijn deze dromen doorgeefluiken voor de wijsheid van ons eigen Hoger Wezen of ziel.

De hemelse TomTom

Toen ik een jaar of 18 was, las ik alles in de bibliotheek wat te maken had met esoterie, spiritualiteit, dromen en reïncarnatie. Feitelijk was ik op zoek naar de zin van het leven en de bedoeling van mijn bestaan. Tijdens een nacht droomde ik dat ik op een heuveltop stond. Een oude wijze man (met traditionele lange baard) had me ernaartoe begeleid. Ik stond daar alleen en keek op naar de sterrenhemel.

Aan de linkerkant van de hemel waren de sterren chaotisch verspreid, alsof ze door een hand slordig waren verstrooid. Maar aan de rechterkant zag ik een dubbele lijn van sterren, die een vaste koers leken te varen en elkaar ooit zouden kruisen – zoals ik bij wiskunde had geleerd, was dat onvermijdelijk. Dat gaf me het sterke gevoel dat alles in het universum een bedoeling heeft. Dat er geen chaos of toeval bestaat, maar dat er een hogere zin en orde achter de schermen zijn die ik niet altijd kan zien, maar die er wél zijn. Tegenwoordig zou ik het de ‘hemelse TomTom’ noemen. Synchroniciteit. Het plan van de ziel. De droom gaf mij de zekerheid die ik destijds nodig had.

Lucide dromen: wakker in je slaap

In lucide dromen ben jij je bewust van het feit dat je droomt. Vaak beginnen ze als een gewone droom. Plotseling realiseer jij je dat je droomt. Soms omdat er iets in de droom gebeurt wat zo tegen de ‘gewone’ realiteit ingaat dat je ‘wakker’ wordt midden in je droom. Als je erin slaagt door te slapen en niet écht wakker te worden, kun je in deze lucide staat interessante ervaringen hebben.

Lucide dromen hoeven niet per se heel spiritueel van aard te zijn. Zo had ik als kind een lucide droom waarin ik besloot een auto te pakken en ervandoor te gaan. Alles kon in mijn droom. Kennelijk had ik het verlangen om letterlijk het stuur en de vrijheid te pakken. Het hangt van je niveau van bewustzijn en je wensen en verlangens af waar je voor kiest om naartoe te gaan in je lucide toestand. Maar lucide dromen kunnen zeker een opmaat zijn voor de volgende categorie: dromen om te ontwaken.

Dromen om te ontwaken: één met de Bron

Sommige dromen zijn van een ander kaliber dan de hierboven genoemde. Het zijn dromen die jou laten ontwaken. Hoewel ze tijdens de slaap plaatsvinden, hebben ze meer weg van uittredingen of visoenen. Ik had er eentje een paar jaar geleden, op mijn geliefde Griekse eiland. De droom waarin ik mijn toekomstige zielemaatje ontmoette op een zeer prozaïsche plek, een oversteekplaats van de autoweg in mijn woonplaats, ging over in een visioen. Hierin brak de werkelijkheid zoals ik die overdag waarnam in stukjes, als een enorme spiegel.

In de stukjes zag ik wilde veldbloemen, rotsen, details van de aardse plek waar ik was – en ik steeg op naar een dimensie waarin ik niet alleen verstandelijk wist, maar daadwerkelijk ervaarde dat ik niet gebonden was aan die beperkte visie op de realiteit. Ik was één met mijn Hoger Wezen, mijn engelzelf, mijn ziel en de Bron. Ik overzag alles, alle tijdlijnen, alle dimensies. En was doordrongen van het weten dat ik eeuwig was en totaal vrij om te manifesteren wat ik wilde, contact te maken met wat en wie ik maar wilde, onbegrensd door ruimte of tijd. Nog half in slaap stommelde ik mijn bed uit en ging naar het toilet. Maar ik bleef in de euforische toestand waarin ik de realiteit waarnam door de gebroken spiegel. Ik bleef in de onbegrensdheid van de Bron.

Inzichten over jouw weg op aarde

In deze Grote dromen ontstijg je de astrale wereld, het gebied waar je bewustzijn gewoonlijk verblijft als je droomt. Je begeeft je op het bewustzijnsniveau van de ziel. Het niveau van bestaan waar je bewuster in verbinding bent met je multidimensionale Zelf. Daar kun je makkelijk in contact komen met jouw vorige, toekomstige of parallelle levens. Daar kun je makkelijk engelen, overleden geliefden en zielemaatjes ontmoeten, of ze nu in incarnatie zijn of niet. En daar kun je makkelijker inzichten ontvangen over de aard van het bestaan en je eigen prachtige weg hier op aarde, vanuit het hoogste perspectief van de ziel en de Bron. Deze dromen laten ons werkelijk ontwaken!

Boekentip: Lucide nachten

lucide nachtenLucide nachten van Charlie Morley is een heel praktisch en enthousiasmerend boek dat laat zien hoe je je leven kunnen verrijken met het oefenen van bewust dromen. Met tips en technieken, voorbeelden en ervaringen om ‘lucide’ te worden in je dromen. Uniek is de manier waarop angst en nachtmerries worden behandeld: open en als een enorme kans tot zelfontplooiing.

Wil jij leren hoe je lucide kunt dromen? Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *