12 heilige nachten: je dromen kunnen bijzondere boodschappen voor je hebben

De maanden december en januari zijn bij uitstek geschikt om je te bezinnen en de balans op te maken. Met name in de periode tussen Kerst en Driekoningen, de 12 heilige nachten, kijk je terug op het afgelopen jaar en blik je vooruit naar het komende. Let op je dromen: ze kunnen bijzondere boodschappen voor je hebben. Wees stil en luister!

De 12 Heilige nachten

De winter is het seizoen om naar binnen te keren, lekker in je huis en in jezelf. Het is een tijd van afscheid nemen en afronden. Van rusten en meegaan. Het advies van Jaap Voigt, in zijn boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen, is om de dagen leeg en stil te houden. In de leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien.

De stilte is het sterkst tussen 25 december (Kerst) en 6 januari (Driekoningen). Deze periode wordt wel de 12 Heilige Nachten genoemd. De energie is naar binnen gekeerd, waardoor kosmische krachten makkelijker tot ons kunnen komen. Het is een prima tijd voor bezinning. Het is een van mijn favoriete periodes van het jaar, waarin ik mijn jaarlijkse nieuwjaarsbezinning houd.

Geniet van de stilte en leegte

De energie van deze stille tijd ondersteunt je om naar binnen te keren. Zo kun je echt komen tot verdieping en verbinding met je ziele-verlangen en innerlijke bewegingen. Let op dromen die je deze nachten hebt, grote kans dat ze een boodschap voor je hebben die iets zegt over het komende jaar.

Daarom houd ik zelf in deze periode een soort retraite, gewoon thuis. Ik kan me er nu al op verheugen. Twaalf dagen mediteren, reflecteren en schrijven: zo kom je echt tot jezelf. De vragen die ik mezelf stel gaan over het afgelopen en het komende jaar. Ik maak de balans op, trek conclusies en neem me dingen voor.

Verbinding met je leven

Hoe was het voorbije jaar, wat heb ik gedaan en wat heeft het me gebracht? Wat wil ik in het nieuwe jaar doen, ervaren of leren? Ik zoek de stilte op en mediteer. Zo krijg ik inzicht in mijn diepere verlangens en intenties. Ik koop een speciaal notitieboek waarin ik mijn vragen en de antwoorden, in de vorm van dromen en inzichten, opschrijf.

Alles wat zich aandient, schrijf ik op. Als ik teruglees in mijn notitieboek van vorig jaar, sta ik te kijken van wat ik toen droomde ’s nachts en wat er het afgelopen jaar is gebeurd in mijn leven. Het is net of mijn dromen een voorspellende werking hadden. Diverse ingevingen die ik had zijn werkelijkheid geworden.

Samen mediteren

Wil je ook ervaren wat de stilte in de periode tussen Kerst (25 december) en Driekoningen (6 januari) je kan brengen? Doe dan mee met de gratis 12 Heilige Nachten thuis-retraite. Twaalf dagen mediteren, journallen en nieuwe inzichten opdoen.

Ik raad je aan om een notitieboek te kopen om je vragen, dromen en inzichten te noteren. Welke vragen heb je? Denk er niet te veel over na, probeer het naar boven te laten komen in je meditaties. Stel vragen, en je krijgt antwoord.

De thuis-retraite helpt je om elke dag bewust bij jezelf stil te staan door ’s ochtends te mediteren en op te schrijven wat je hebt gedroomd en ’s avonds de dag af te sluiten met een moment van stilte en reflectie. Op mijn website vind je een speciale pagina met voorbeeldvragen voor je journal en drie meditaties om de diepte in te gaan.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *