Vind je het moeilijk je grenzen aan te geven of je prioriteiten te bepalen? Deze boeken helpen jou op weg, omdat ze jouw ervaring centraal stellen. Ze helpen je inzicht te krijgen in je gedrag en zijn een steuntje in de rug om aan jezelf te werken. Hieronder vind je 13 boekentips over persoonlijke groei.
13 boeken over persoonlijke groei
Vind je het vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Werk je soms zo lang achter elkaar door zonder pauze dat je hele lijf er zeer van doet? En wil je soms liever maar helemaal het contact met iemand verbreken dan dat je gewoon zegt waar het op staat? Dan vind jij het absoluut lastig om je grenzen aan te geven! Dit boek gaat je helpen met behulp van inzichten en concrete methoden om dit te leren.
Als we de vier inzichten consequent toepassen in ons dagelijks leven, gaan we alles door een heel andere bril bekijken. We zien in dat wijzelf de enigen zijn die ons eigen geluk en welzijn kunnen creëren. De manier waarop Ruiz ons dit laat zien, ligt zo voor de hand dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat we met zoiets simpels niet allang een begin hebben gemaakt.
Angst is op hol geslagen gevoeligheid. In Nooit meer bang voor angst leert Sheryl Paul je om te gaan met angst. Je leert angst in te zetten om jezelf beter te leren kennen en te helen. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. Ze geeft oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Eckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf
In Liefdesroep beschrijft Hannah Cuppen de universeel werkzame principes en processen die je tegenkomt als je werkelijk de roep van je hart volgt. Voor deze uitdaging stond zij zelf ook met het schrijven van haar succesvolle boek Liefdesbang. Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling.
Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Je biedt graag een helpende hand, een luisterend oor en een schouder om uit te huilen. Maar wanneer je anderen steeds op de eerste plek zet, heb je ze geleerd dat jij zelf steeds als laatste aan de beurt bent. Herkenbaar? Andrea Mathews denkt met je mee hoe je de patronen van pleasen kunt herkennen én los kunt laten.
In Burn-on schrijft Mieke Lannoey over de functionerende burn-out. Burn-on is een nieuw klinisch beeld waarbij mensen vastlopen in een innerlijke werkmodus, een permanente professionele fixatie hebben en dwangmatig gericht zijn op prestaties en zelfverbetering. Ze kunnen niet meer stoppen of ‘uit gaan’; ontspannen lukt niet meer. Mieke Lannoey geeft waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.
Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar boek Ik voel me op mijn ziel getrapt waarom we ons toch zo snel onzeker, boos en afgewezen voelen. Ze geeft inzicht in hoe we die kleine en grote kwetsuren oplopen en handvatten om met die kwetsbaarheid aan de slag te gaan.
Acteren is de eerste vaardigheid die je leert, nog voordat je kunt lopen of praten. Je kijkt, je luistert en je doet anderen na. Steeds meer mensen hebben het verlangen om uit dit keurslijf te stappen. Don Miguel Ruiz geeft je inzicht in de rollen die je speelt in verschillende situaties en voor verschillende mensen, hoe je uit deze rollen kunt stappen en je authenticiteit kunt terugwinnen.
Hal en Sidra Stone hebben de psychologie van de ikken ontwikkeld. De methode waarmee je deze kanten van jezelf kunt ontdekken heet Voice Dialogue. Met deze beroemde aanpak verandert de innerlijke criticus (dat eeuwige stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat je allemaal verkeerd doet) van een tegenstander in een bondgenoot. In dit praktische boek leer je onder andere hoe je een ‘criticusaanval’ kunt hanteren en hoe je innerlijke criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.
Als emotioneel hooggevoelig en intens mens heb je prachtige eigenschappen, maar voel je je niet altijd begrepen. Imi Lo weet alles van deze onderbelichte vorm van hooggevoeligheid en helpt je bij het ontdekken en omarmen van jouw unieke eigenheid. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter begrijpen wat het betekent om emotioneel intens te zijn, leer je jezelf beter kennen, word je veerkrachtiger en ga je leven zoals het voor jou bedoeld is.
Als je gebukt gaat onder de gevolgen van emotionele verwaarlozing in je kindertijd, wil je graag weten hoe je de cirkel doorbreekt zodat je niet in hetzelfde patroon stapt met je eigen kinderen. Jonice Webb laat zien hoe je de patronen van gebrekkige beleving van emoties, emotionele afstand en onuitgesproken gevoelens kunt doorbreken. Al je relaties knappen ervan op; de relatie met je kinderen, je partner, je ouders, je familie en vooral ook die met jezelf!
Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD’er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Het verstrooide brein is een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek zal doen vallen.
Welke titel mis jij in het lijstje?
Laat het hieronder weten in een reactie!
Deel dit artikel online