16 Adviezen om te aarden: waarom gronden onmisbaar is voor je gezondheid (en die van je gevoelige kind!)

Vermoeidheid. Oorsuizen. Buikpijn… Als je niet goed geaard bent, kun je als kind én volwassene allerlei lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen. Zeker als je hoogsensitief bent! Norma Prikanowski-van Veggel, therapeut en auteur van Handboek voor overgevoelige kinderen, deelt 16 eenvoudige adviezen om stevig te gronden.

Een goede aardebinding is noodzakelijk, zodat we het teveel aan onnatuurlijke elektrische prikkels dat ons kan overbelasten, kunnen laten afvloeien via de voeten in de aarde.

Te veel elektrische prikkels

Veel volwassenen en kinderen zijn slecht geaard, oftewel slecht gegrond, en daarom bijzonder gevoelig voor psychische en lichamelijke klachten. Gronding betekent namelijk niet alleen met beide benen op de grond staan. Wie te veel in zijn hoofd zit, vaak piekert of angstig aangelegd is, zoekt ook naar contact met de aarde. Een goede aardebinding is noodzakelijk, zodat we het teveel aan onnatuurlijke elektrische prikkels dat ons kan overbelasten, kunnen laten afvloeien via het lichaam, via de voeten in de aarde.

De beste tijd om te aarden is terwijl je slaapt. Gedurende de nacht herstellen al je lichaamsfuncties en hersenen zich en je hormoonspiegels komen weer in balans.

Waarom jij je opgeladen voelt

De aarde fungeert als een krachtige magneet waarop wij met ons lichaam en energetisch veld zijn aangesloten. De zwaartekracht van de aarde laat ons letterlijk met onze voeten vastgeplakt staan aan de aardkorst, alsof er wortels vanuit onze voeten diep in de grond groeien.

Ieder van ons heeft een aardebinding, maar we zijn ons er niet altijd van bewust. In het dagelijkse leven herstellen we geregeld de verbinding met de aarde zónder ons daarvan bewust te zijn. Door een wandeling te maken in het bos, een middagje te tuinieren of blootsvoets over het strand te lopen. We merken dan dat we ons weer opgeladen en lekker voelen.

Welvaartsziekten bij kinderen en volwassenen

De kracht en intensiteit van de verbinding met de aarde verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Om diverse redenen kunnen volwassenen en kinderen een slechte aardebinding hebben.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de subtiele elektrische lading van het aardoppervlak de elektrische stabiliteit van ons lichaam handhaaft. En dat veel welvaartsziekten bij kinderen en volwassenen voortkomen uit het slechte contact met de natuur en de aarde. Vooral kinderen die toch al gevoeliger en begaafder zijn, worden sneller uit balans gebracht door een slechte aardebinding. Net zoals een bloem na een aantal dagen in een vaas haar blaadjes laat hangen. Ze staat niet meer in haar natuurlijke omgeving, kan niet meer bij de juiste voeding komen en verlept.

Duidelijke aanwijzingen dat je een goede aardeverbinding hebt:

• Je bent je bewust van je lichaam.

• Je laat je niet door elk gevoel uit je evenwicht brengen.

• Je luistert naar je lichaam en naar wat het aankan.

• Je staat met beide benen stevig op de grond.

Kenmerken van een slechte aardeverbinding:

Hoe herken je een slechte aardeverbinding bij jezelf of je kind? Deze lichamelijke klachten kunnen erop duiden.

• Vaker verkouden
• Moe
• Eerder last van infecties
• Ontlastingsproblemen
• Overgewicht
• Oorsuizen
• Hoofdpijn en migraine
• Buikpijn
• Slaapproblemen
• Concentratieproblemen
• Verhoogde bloeddruk

Lichaam en geest raken uit balans

De noodzaak van gronden neemt toe naarmate jij je meer verliest in spirituele activiteiten, sterke emotionele ervaringen of vervreemd raakt van je directe omgeving. Als kinderen die (hoog)gevoelig of paranormaal begaafd zijn géén goede aardebinding hebben, kunnen ze zich niet goed afsluiten voor allerlei energieën in hun omgeving. Doordat ze veel meer subtiele informatie binnenkrijgen vanuit hun omgeving en vanuit andere dimensies, kunnen ze verward raken over wat nu werkelijkheid is of fantasie. Ze kunnen de realiteit uit het oog verliezen en in een voor hen realistische fantasiewereld leven. Lichaam en psyche raken dan uit balans.

Psychische klachten: woede, angst en depressie

Het zweven of ‘fladderen’ kan psychische klachten tot gevolg hebben. Tegenwoordig zien we steeds meer kinderen met hyperactieve buien, verlatingsangst, gevoel van eenzaamheid, onzekerheid, woede, asociaal gedrag, depressie, angst, dissociatie of andere persoonlijkheidsstoornissen. Het wordt dan nog moeilijker om te aarden en er ontstaat een vicieuze cirkel van klachten. Sommige kinderen kunnen door hun gevoeligheid en slechte aardebinding zo ver van zichzelf afstaan op lichamelijk en psychisch gebied, en zich zo ellendig voelen, dat ze aan de dood gaan denken.

Een goede aardebinding: minder stress, meer rust

Een goede aardebinding zorgt ervoor dat deze gevoelige en paranormale kinderen in hun hoofd de rust hebben om gedachten en emoties waar te nemen, maar er niet meteen door van streek raken. De zwaartekracht van de aarde trekt hun energieveld lichtelijk naar beneden, waardoor het teveel aan energie rond het hoofd kan zakken en er een betere energieverdeling plaatsvindt.

Een goede aardebinding zorgt ervoor dat het energieveld compacter blijft, waardoor verstoringen vanuit de omgeving minder kans hebben om eraan vast te kleven of vast te haken. Mocht dit toch een keer het geval zijn, dan zullen deze verstoringen minder snel blijven hangen en makkelijker weer afvloeien. Kinderen worden dan minder vatbaar voor stress, kunnen beter omgaan met onverwachte situaties, bepalen duidelijker hun keuzes en de weg die ze willen bewandelen in het leven. Ze komen daadkrachtiger over, durven beter op te komen voor zichzelf en vertrouwen op hun gevoel en intuïtie. Ze hebben dan een goed contact met hun eigen aard en eigen persoonlijkheid. Ze leven in het hier en nu.

16 Adviezen die jou (en je kind) helpen om stevig te gronden

Regelmatig blootsvoets lopen maakt niet alleen het hoofd leeg, maar stimuleert ook het hart en de bloedsomloop, waardoor je weerstand verbetert.

1. Op blote voeten lopen

Je ziet vaak dat kinderen die een ‘vol hoofd’ hebben op hun tenen lopen, omdat ze geen goede aardebinding hebben. Of ze lopen graag op blote voeten om het contact met de aarde te voelen en het teveel aan prikkels zo af te voeren.

Op blote voeten lopen heeft op het lichaam een belangrijke positieve werking. Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden maakt niet alleen het hoofd leeg, maar stimuleert ook het hart en de bloedsomloop, waardoor onze weerstand verbetert en ons immuunsysteem minder wordt aangetast. Ook is het goed voor de coördinatie, verstevigt het de rugspieren en bevordert het de darmwerking. Lopen stimuleert namelijk de interne organen.

Onze voorouders waren van nature al geaard door blootsvoets buiten te lopen en te leven. Je ziet dat terug bij de huidige natuurvolkeren, die geïsoleerd leven van de geïndustrialiseerde beschaving in een niet of nauwelijks veranderde natuurlijke omgeving. Chronische vermoeidheid, burn-out, depressie en obesitas komen daar nauwelijks voor.

In Nederland zijn diverse wandelroutes uitgezet die de naam Blotevoetenpad dragen. Door met blote voeten over verschillende ondergronden te lopen wordt het contact van het lichaam met de aarde bevorderd, wat weer van positieve invloed is op ons lichamelijke en geestelijke gestel.

Lees verder: Dit zijn de gezonde voordelen van wandelen op blote voeten

De wind blaast je energieveld schoon en de regen wast de energetische vervuiling van jou af.

2. In de natuur zijn

Als we willen gronden zonder allerlei oefeningen, kunnen we het beste zo veel mogelijk naar buiten gaan. Buiten zijn in de natuur, in de frisse lucht, heeft een ontladende werking. De natuur breng ons weer in onze ‘normale’ energetische trilling terug. Er is niets fijner dan op een regenachtige of winderige dag in de natuur te wandelen en letterlijk uit te waaien, waarbij de wind ons energieveld schoonblaast en de regen de energetische vervuiling van ons afwast.

Wandelen zorgt voor een goede zuurstofvoorziening waardoor de hersenfunctie verbetert, we ons weer opladen met nieuwe energie, er een betere doorbloeding plaatsvindt, ons lichaam ontzuurt en ons immuunsysteem wordt versterkt.

Dit zijn de voordelen van simpele buitenactiviteiten:

Je eigen gevoel leidt je vaak naar die plekken op je voetzool die aandacht vragen.

3. Jezelf een voetreflexmassage geven

Het is bekend dat zich onder de voeten diverse acupunctuur- en acupressuurpunten bevinden. Evenals reflexzones, die, wanneer we ze prikkelen, een gunstige invloed hebben op het gestel. Wanneer onze blote voeten in contact zijn met het aardoppervlak, kunnen we ons letterlijk ontladen doordat het aardmagnetisme de overbodige en vaak vervuilde energie naar beneden trekt. Het ook fijn om het zelf heel instinctief te doen. Ons eigen gevoel leidt ons vaak naar die plekken die aandacht vragen. Je zult zien dat als je begint met masseren je sommige plekken op de voetzool vanzelf langer masseert dan andere.

Lees in dit artikel over voetreflex en fijne punten om te masseren op je voet.

4. Voorstellen dat je magneetvoeten hebt

5. Voorstellen dat je stekkertjes onder je voeten hebt die je elke morgen in de aarde steekt; zo maak je bewust contact

6. Rode sokken dragen

7. Voetballen

8. Vechtsporten zoals judo en karate

9. Yoga, meditatie en mindfulness

10. Springen en dansen

11. Buiten spelen

12. Een muziekinstrument bespelen zoals een trom, drumstel of didgeridoo

13. Een seizoentafel maken

14. Een plantje verzorgen

15. Een edelsteen bij je dragen zoals rode jaspis of tijgeroog

16. Tekenen

Boekentip: Handboek voor overgevoelige kinderen

Heb je het vermoeden dat je kind hooggevoelig of paranormaal begaafd is? De juiste begeleiding is voor deze kinderen essentieel maar vaak moeilijk te vinden. In Handboek voor overgevoelige kinderen geeft Norma Prikanowski uitleg, achtergronden, tips, oefeningen en technieken en legt zij uit hoe je zelf je kind kunt coachen en ondersteunen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Norma Prikanowski-van Veggel

Deel dit artikel online

Gastauteur

Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *