3 redenen waarom bewuste en spirituele seks je leven kan veranderen (ook voor singles!)

Belichaamde en bewuste seks kan je leven veranderen volgens meditatie- en sekscoach Jessica Gaham: “Mensen vinden ook dat de voordelen van belichaamde seks merkbaar zijn in alle aspecten van het leven.” In dit artikel deelt ze hoe belichaamde en bewuste seks jouw leven kan veranderen.

Door mindfulness in je seksleven te brengen, stel je jezelf open voor een ruimer en rijker leven in het nu.

Wat is mindful en belichaamde seks?

Mindful seks betekent niet altijd vrijen terwijl je je partner in de ogen kijkt en hem nietszeggende lieve woordjes toefluistert. ‘Bewust’ betekent niet halfzacht of saai. Volgens mijn ervaring kan mindful seks schunnig, grappig, opwindend en zelfs ruw zijn. Mindful seks sluit handboeien absoluut niet uit maar is gebaseerd op wie je op dat moment bent. Mindful seks betekent niet perfecte seks. Als je vastzit aan een ideaal zie je over het hoofd wat er op dat moment gebeurt. Zo velen ontzeggen zichzelf spectaculaire seks omdat ze gevangenzitten in hoe ze denken dat het zou moeten zijn. Je seksualiteit is een geschenk dat je je leven lang steeds opnieuw moet uitpakken. Zij verandert en ontwikkelt net als je lichaam, net als de natuur en net als alles.

Het is ongelooflijk belangrijk om het idee los te laten dat je het goed moet doen. Er bestaat geen goede manier. Als je een sterk idee hebt van hoe jouw seks zou moeten zijn, is het nu tijd om dat idee los te laten. Dit is een avontuur en een verkenning, geen wedstrijd. Ontdoe je van de wens de beste te zijn in seks met bewustzijn of de beste in mediteren en wees in het hier en nu. Als je afstand doet van je verwachtingen en van je doelen die je ego voeden, zul je wakker worden voor de realiteit. Als je echt in de werkelijkheid verblijft, zullen je ervaringen elke mogelijke fantasie overtreffen. Je zult beginnen te zien hoe grenzeloos het leven werkelijk is.

3 redenen waarom mindful en belichaamde seks jouw leven kan veranderen

1. Magisch verbonden met elkaar

Door gewoon aanwezig te zijn bij jezelf en je partner terwijl je seks hebt, kun je je op een magische manier met elkaar verbinden. Het is het leven dat normaal gesproken aan je voorbijgaat. En dat is precies de magie. Als je aan dit avontuur begint, onthoud dan dat je uiteindelijk zelf je beste leraar bent.

2. Wijsheid in jezelf vinden

Als jij je lichaam begint te kennen en perspectief begint te zien in de verhalen van je geest, zal er een nieuw soort wijsheid in je opkomen. Een wijsheid waarop je kunt vertrouwen omdat zij je vakkundig door je seksleven en je leven daarbuiten zal leiden. Niemand kan je die wijsheid geven; je moet haar zelf vinden. Eén maat is niet passend voor iedereen. Ik geloof niet in één antwoord op alle sekskwesties maar ik weet dat het toevoegen van mindfulness aan seks resultaat oplevert.

3. Positieve effecten sijpelen door in je leven

Door mindfulness in je seksleven te brengen, stel je jezelf open voor een ruimer en rijker leven in het nu. Leren belichaamd te zijn met iemand anders betekent het begin van een geheel nieuw soort seks. Mijn cliënten zeggen dingen als: Ik heb nooit geweten dat ik zo veel kan voelen; ik voelde me zo met mijn partner verbonden; mijn orgasme ging maar door; ik had er geen idee van dat het zo was. Mensen vinden ook dat de voordelen merkbaar zijn in alle aspecten van het leven. Het werk gaat gemakkelijker, creativiteit komt los, er is meer geduld voor de kinderen of andere familieleden, de wereld is lichter en mooier, en een soort ontspanning en zielenrust nemen de plaats in van stress en gespannenheid. Het ontdekken van belichaamde seks is op zichzelf een soort van spiritueel ontwaken.

Wanneer je in je lichaam bent, ervaar je geen verwaterd genot maar geniet je ten volle.

De eerste stap naar belichaamde seks

Belichaamde en spirituele seks begint bij jezelf en natuurlijk je lichaam. Om de eerste stapjes richting belichaamde seks te zetten, is het dan ook belangrijk om je lichaam écht te gaan bewonen en te voelen.

Meditatie heeft me laten kennismaken met mijn lichaam. Zoals zoveel mensen leefde ik in mijn hoofd, voortdurend gevangen in mijn gedachten. Toen ik begon met het mediteren op lichamelijke gewaarwordingen ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Ik voelde me meer levend dan ooit tevoren. Ik werd me bewust van nooit eerder gedane subtiele gewaarwordingen en begon me behaaglijk te voelen in mijn lichaam. Ik begon mijn lichaam ook beter te verzorgen, het als een vriend te behandelen. Je zit je hele leven aan je lichaam vast dus het is erg belangrijk om het te leren kennen. Je lichaam geeft je veel nuttige informatie als je er je volle aandacht aan schenkt.

In het begin kan het vreemd en zelfs pijnlijk aanvoelen om je aandacht op je lichaam te richten. Wees geduldig met jezelf als je daarmee bezig bent. Op den duur ga je je op je gemak voelen en word je bedreven in het gebruiken van je lichamelijke bewustzijn.

De geest kan luidruchtig worden als je probeert de nadruk te leggen op wat je voelt in plaats van wat je denkt. Probeer als dit gebeurt niet om je geest tot bedaren te brengen maar breng je aandacht terug naar je lichaam.
Als je verschillende fysieke gewaarwordingen hebt, kan het zijn dat je daardoor beelden van je lichaam krijgt. Probeer bij de gevoelens te blijven in plaats van je te verliezen in de beelden. Je wilt je lichaam voelen met je lichaam.

Oefening: Elementair lichaamsbewustzijn

Elementair lichaamsbewustzijn nodigt uit tot het onderzoeken van andere gewaarwordingen die zich misschien kunnen voordoen.

• Installeer je in de gewenste houding en ontspan je van top tot teen.
• Houd je aandacht op je lichaam gericht en begin elke gewaarwording te onderzoeken waarvan je je bewust bent.
• Geef elke gewaarwording je volle aandacht. Neem een gewaarwording in je op. Besteed er enige aandacht aan voor je naar een andere gewaarwording overgaat. Als een gewaarwording verdwijnt, ga dan in je lichaam op zoek naar een andere.
• Vergeet je hoofd en gezicht niet. Er zijn veel interessante gewaarwordingen mogelijk in de mond, rondom de ogen en in de wangen.
• Doe je best om een gewaarwording niet als goed of slecht te beoordelen maar voel haar slechts.
• Voel de omvang en de vorm van de gewaarwordingen. Voel langs de randen en tot in de kern van de gewaarwordingen.
• Neem nota van de specifieke kenmerken van elke gewaarwording. Zit zij vast of beweegt zij? Neem je trillingen waar of golving? Kun je een golf in de gewaarwording waarnemen? Zet zij uit, trekt zij samen, of doet zij allebei?
• Probeer niet een gewaarwording kwijt te raken of vast te houden. Begroet elke gewaarwording met aanvaarding en nieuwsgierigheid.
• Probeer je aandacht in te zoomen op elk minutieus detail van een gewaarwording.
• Zoom je aandacht nu uit tot de gewaarwordingen in je gehele lichaam.
• Laat je aandacht steeds terugkeren naar je lichaam, hoe interessant en belangrijk je gedachten ook mogen zijn.
• Beëindig je meditatie met ontspanning, zoals eerder is uiteengezet in rust en ontspanning.

Bron: Mindful en mindblowing seks

Boekentip: Mindful en mindblowing seks

Wil jij nog meer tips voor bewuste en spirituele seks? Dan is Mindful en mindblowing seks van Jessica Graham jouw ultieme gids! Stijlvol, eerlijk, inhoudelijk en vooral zonder plaatjes, trivialiteiten of platte algemeenheden. Jessica Graham laat je in dit boek zien dat spiritualiteit en seks gaan heel goed samen gaan. Sterker nog: seks is de ultieme spirituele oefening!

Bestel jouw exemplaar nu met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over bewuste seks:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *