3 signalen dat je relatie veel energie van je vraagt

Een relatie kan bijzonder veel energie van je vragen. Je geeft jezelf 100% maar plots lijkt het je allemaal te veel. Mogelijk zijn dit signalen dat je mentaal, emotioneel en fysiek uitgeput bent. Elke relatie heeft zijn ups en downs. Liefde is immers een werkwoord en niet elke crisis hoeft het einde van een relatie te betekenen. Zolang de intentie aan beide kanten aanwezig is om jullie relatie alle liefde en respect te geven, zal dit door beide partners als positief ervaren worden. Echter, wanneer jouw relatie langdurig onder spanning komt te staan, verlaagt jouw weerbaarheid en kan een bagatel snel uitdraaien tot een laaiende ruzie.

Hoe kan je de stress-factoren herkennen en wat kun je hieraan doen?

1. Je maakt je steeds zorgen om de problemen van je partner

In vrijwel elke relatie heb je één van de partners die de zorgende rol op zich neemt. In moeilijke tijden is deze zorgzame partner dag en nacht bezig met de bezorgdheden van de andere. Als het probleem zich vlot oplost, kan de rust snel terugkeren. Sommige problemen lossen zich echter niet van de ene op de andere dag op. Denk maar aan financiële instabiliteit, het verliezen van een baan op oudere leeftijd, enzovoort.

Het probleem van de ander wordt dan snel jouw probleem en voor je het beseft, neem je de verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Vooral als je merkt dat de andere de moed, kracht, energie of zin niet heeft om dit op te lossen, of zich verliest in het dramatiseren van de situatie, kan het bijzonder slopend voor je zijn.

Het is mooi dat je je partner steunt. Toch is er een verschil tussen je partner steunen en de last die op zijn/haar schouder ligt te willen dragen. Je kan de andere in zekere mate helpen, maar sommige dingen zal je partner zelf dienen op te lossen. Moedig je partner aan om gespecialiseerde hulp of advies in te schakelen en gun jezelf de tijd om terug tot jezelf te komen.

2. Je kan jezelf niet zijn in aanwezigheid van je partner

Het is niet bepaald een goed teken als je jezelf onwennig voelt in de aanwezigheid van je partner. Vooral als je al jaren samen bent, is de kans groot dat jij niet meer de persoon bent die je in het begin van jullie relatie was. Soms kan het ook zijn dat je vanaf de eerste dag een rol gespeeld hebt om de ander te pleasen, waardoor je partner nooit de ware jij heeft gekend.

Maar ook de gevoeligheid van de ander kan ervoor zorgen dat jij constant op eieren loopt. Om de sfeer in het gezin of relatie min of meer leefbaar te houden, worden confrontaties makkelijk vermeden.

Met een open mindset kunnen confrontaties verhelderend werken en heel wat druk van de ketel afhalen. Door eerlijk en open te zijn met je partner, kan het tij positief keren. Echter, als je jezelf blijft verloochenen en je ware zelf onderdrukt, zal de ontevredenheid in jou groeien en kan deze omslaan tot wrok. Wees eerlijk voor jezelf en naar je partner toe.

Vraag jezelf af wat de meerwaarde is om in een relatie te blijven waarbij je nooit jezelf kan of mag zijn. Durf voor jezelf te kiezen, ook al betekent dit dat je relatie geen toekomst meer heeft. De moeilijkste situaties bieden de mooiste levenslessen.

3. Je snakt regelmatig naar “me-time”

Af en toe wat tijd alleen doorbrengen, kan een verademing zijn in een relatie. Dit kan gaan van een dagje vrij te nemen tot een weekend of langer eropuit te trekken. Dat wil nog niet zeggen dat je in een relatiecrisis zit, verre van! Me-time is even belangrijk als we-time, zolang alles in balans blijft.

Wanneer je liever alleen bent of minimaal tijd met je partner wenst door te brengen, dan is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Vroeg of laat komt dit ter sprake in een gesprek met collega’s, vrienden of familie. Ook al hebben ze het beste met je voor, dit maakt hen nog niet de beste raadgevers. Je doet er goed aan om dergelijke thema’s met een relatietherapeut of -coach te bespreken. Dankzij hun kennis en expertise helpen ze jou om tot de kern van het ware probleem te komen.

Door te beseffen wat de oorzaak is van jouw wens om tijd zonder je wederhelft door te brengen, kan je dit beter plaatsen en bespreekbaar maken. Spring dus niet te gauw tot conclusies, maar durf naar de onderliggende problematiek te kijken.

Tot slot

Door bewust tijd te maken voor je emotionele, mentale en lichamelijke  welzijn, verhoog je jouw veerkracht. Dit is een dankbaar geschenk voor jezelf en je dierbaren. Naast zelfzorg is communicatie essentieel. Het vraagt moed om lastige situaties met je partner te bespreken. Hierbij enkele tips voor een verbindend gesprek:

  • kies een geschikt moment;
  • zorg voor een serene setting;
  • spreek vanuit jouw gevoel;
  • geef je partner de kans en ruimte om zich ook te uiten;
  • met verwijten kom je nergens.

Meer tips rond emotionele self-care kan je terugvinden op mijn vernieuwde website Thrive-Coaching
Let’s connect! Volg me ook op Facebook of Instagram voor waardevolle tips en bezielende quotes!

Van elkaar houden

Twee wereldberoemde therapeuten laten in dit prachtige boek zien hoe we de magie in onze relatie kunnen terugkrijgen door middel van een aantal praktische stappen. Een fantastisch boek voor iedereen die behoefte heeft aan een intieme relatie waarin plaats is voor passie, liefde en romantiek. Leer hoe je kunt stoppen met het veroordelen van je partner of jezelf. Het boek staat vol met baanbrekende ideeën, zoals het idee van de energetische verbinding.

Ga zelf aan de slag en bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *