31 oktober: wat kun je doen als de ‘sluier tussen de werelden’ het dunst is?

Samhain is de Keltische naam voor de feestdag waarop de sluier tussen de werelden het dunst is: tijd voor magische rituelen! Samhain of Halloween wordt ook het Keltische nieuwjaar genoemd. Natuurvolkeren over de gehele wereld vieren tijdens Samhain de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Het oude jaar sterft samen met de dieren tijdens de laatste slacht en het nieuwe jaar wordt wedergeboren.

Voor de oude Kelten begon de nieuwe dag na zonsondergang en de winter startte met Samhain. Deze Dag der Doden, waarop de ‘sluier tussen de werelden’ het dunst is, is een feest waarbij families en vrienden bijeenkomen om dierbare overledenen te eren en te herdenken. Het is een manier om elkaar te ontmoeten, samen te dansen en te zingen, rituelen uit te voeren, (griezelige) verhalen te vertellen, het vernieuwen van oude vriendschappen en het maken van nieuwe.

Meerdere werelden

Wanneer je met magie werkt, zal je waarschijnlijk voelen dat er méér is dan wat je met het blote oog kunt zien. Gevoelsmatig heb je door dat er naast onze werkelijkheid een andere wereld is. Of misschien zijn er wel meerdere werelden!

Er is een droomwereld, waarin je kunt reizen met je onderbewuste. Een wereld waarin je gidsen leven. Er is een wereld waarin goden leven, en voorouders. Of misschien is dat wel één andere werkelijkheid waarin alle niet-stoffelijke wezens leven.

Al die werkelijkheden bevinden zich blijkbaar door elkaar heen, want met ons onderbewuste kunnen we het aanvoelen, en sommigen hebben er zelfs zicht op of kunnen er doorheen reizen in een trancestaat, of tijdens meditaties en droomreizen.

Maar 2 maal per jaar is de overlap tussen al die werelden groter, dan zijn de grenzen minder gesloten en is er veel meer contact tussen die wereld en onze wereld. Die grenzen worden in de heksenterminologie sluiers genoemd.

Het is de tijd van zuivering en afschermen

Vanwege die dunne sluiers, is het goed om nu meer aandacht te besteden aan zuivering en bescherming.  Brand een kooltje in een vuurvaste schaal en strooi er salie of bijvoet op. Loop daarmee door de ruimten van het huis om met de zuiverende effecten van de kruiden je huis te zuiveren.

Wanneer je het huis niet wilt uitroken, kan je van bijvoet of salie een zuiverende spray maken door de kruiden in alcohol te laten trekken en dat aan te lengen met water. Doe het mengsel in een sprayflesje en vernevel dat door de ruimten. Loop daarbij elke ruimte tegen de klok in rond en besteed extra aandacht aan deuropeningen, ramen, spiegels en afvoerkanalen.

Vier magische rituelen om Samhain te vieren

  1. Eer de duisternis zonder elektra

Dim alle lichten in huis en verlicht je huis enkel nog met kaarsen. Je zult merken dat je héle lichaam en geest daarop reageert en in een soort rust-stand komt. Het is sowieso fijn om dit af en toe te doen en jezelf daarmee te resetten, maar Samhain is een bijzonder mooi moment daarvoor, omdat het de nacht is waarop we het donker eren.

  1. Face your fears

Op Samhain worden we uitgedaagd om onze angsten onder ogen te komen. Het is het feest van de dood, en dat is voor velen de grootste angst. Maar in angst zit ook kracht! Dus schrijf jouw 5 grootste angsten uit. Neem voor elke angst de tijd om het ergst mogelijke te bedenken wat zou kunnen gebeuren! Waarom heb je daar zo’n angst voor? Hoe vaker je deze angsten onder ogen komt en actief benadert (wel veilig!) hoe meer je zult merken dat je de angst gaat omarmen. Zodra dat gebeurt, zal de angst je geen energie meer kosten maar gééft het jou juist energie dat je de angst hebt overwonnen!

  1. De kaars in het raam

Plaats een 7-dagenkaars in het raam om voorouders naar hun rijk te gidsen. Er zijn 7-dagenkaarsen te koop, maar je zou ook zelf een kaars in 7 gelijke delen kunnen verdelen door er streepjes op te zetten.

Spreek elke dag een korte spreuk uit waarin je aangeeft dat geesten zich mogen laten leiden door het licht:

“Vlam van kaars schijn helder als de maan, en wees de baken voor hen die gaan. Vorm een pad naar de andere kant, het pad dat gaat naar Zomerland. Brand je licht als vredesvlam en geef Ziel rust als laatste dank.” Je mag natuurlijk ook een eigen spreuk maken die gaat over het geleiden van de weg naar de andere zijde, door de sluiers, en het geven van rust aan dolende zielen.

  1. Maak een voorouderaltaar

Met Samhain wordt aandacht besteed aan de cirkel van leven en dood, en sta je stil bij hen die overgegaan zijn naar de andere werelden. Herinner hen die je hebben geholpen te zijn wie je nu bent. Maak een altaar met daarop spullen die met leven en dood te maken hebben en foto’s van je geliefde voorouders waar je hun herinnering levend kan houden.

Een altaar kan zo groot en klein zijn als jij wilt. Kies een plek die niet verstoord wordt en houd het schoon. Zet foto’s neer en versier het met bloemen en kristallen, en zet er ook een glas neer met het favoriete drinken van je voorouder. Als je niet weet wat het is, schenk dan wat thee of koffie in. Dat is haast altijd goed. Besteed elke dag wat tijd om er een kaars en wierook te branden, speek je herinnering uit en schenk wat nieuw drinken in als offer.

Welke magische rituelen voer jij graag uit tijdens Samhain?

Boekentip: De weg van de heks

de weg van de heksLunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Lunadea:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *