4x enorm gezonde, vergeten voorjaarsgroenten die je salades onvergetelijk maken

Ben je sla zat maar wil je wel graag rauwe, gezonde (voorjaars)groenten eten? Deze vier voorjaarsgroenten zijn verrassend, waarschijnlijk nieuw voor je en behoren tot de allergezondste bladgroenten volgens verschillende wetenschappers! Ideaal dus om je salade een upgrade te geven.

Eten volgens de seizoenen en in het ritme van moeder natuur brengt je bijna moeiteloos ontzettend veel gezondheid.

Cyclisch leven en eten volgens de seizoenen

Eten volgens de seizoenen en in het ritme van moeder natuur brengt je bijna moeiteloos ontzettend veel gezondheid. Elk seizoen geeft je precies wat je lichaam nodig heeft: de zomer geeft vooral fruit en licht verteerbare groenten, de herfst geeft je pompoenen en de oogst van de zomer en de winter geeft je krachtpatsers als boerenkool en knolgroenten. De lente geeft je frisse blaadjes en groenten die snel kiemen vol levenskracht om te ontwaken uit de winter.

Salades passen perfect bij de lente en de zomer maar worden vaak als saai gezien. Sla wordt vaak gebruikt als hoofdingrediënt in salades maar is niet altijd even spannend qua smaak en ook niet qua voedingsstoffen. Of je kunt geen sla eten door een composietenallergie (dit bestaat echt, ik ben allergisch voor sla).

Gelukkig zijn er veel alternatieven voor sla en meer dan de meeste mensen weten. Naast rucola (want geen sla maar een koolsoort) en spinazie zijn er nog meer frisse, gezonde en groene blaadjes die perfect in salades passen. Extra leuk: ze blijken véél gezonder te zijn dan sla! Afgelopen weken heb ik een paar onbekende pareltjes gevonden en deze wil ik graag met je delen. Waarschijnlijk is het even zoeken naar de meeste uit dit rijtje maar wie weet zijn ze makkelijker te verkrijgen naarmate de vraag ernaar groeit. Óf je probeert ze zelf te kweken in de tuin of binnenmoestuin.

4x verrassende voorjaarsgroenten

Raapstelen

Raapstelen klinken misschien een beetje ouderwets en lastig om te verwerken maar dit is niet het geval. Raapstelen zijn ontzettend lekker én rauw te eten! Het zijn de jonge blaadjes van koolsoorten en de smaak van raapstelen lijkt dan ook op de smaak van hun familieleden mosterdblad en rucola. Dankzij hun frisse, licht pittige smaak en de knapperige structuur passen ook raapstelen perfect in een salade.

Raapstelen behoren tot de meest gezonde groenten dankzij de overvloed aan bètacaroteen, calcium, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium, zink en omega 3-vetzuren. Verder vind je in raapstelen vitamine A, B, C en K, vezels en zelfs eiwitten!

Je kunt raapstelen vooral in het voorjaar kopen bij biologische winkels of zelf (binnen) kweken door zaadjes van bijvoorbeeld meiknollen te zaaien en vroeg te plukken.

Waterkers

Waterkers is een van de allergezondste planten die je kunt eten, heb ik me ooit laten vertellen. Dit waterlievende plantje behoort net als raapstelen tot de koolfamilie en is een allemansvriend qua salades. Je kunt haar altijd wel kwijt in rauwe gerechten dankzij haar licht pittige, maar niet overheersende, smaak. Een heerlijk fris blaadje maar wel uniek!

Vitamine K is de meest aanwezige vitamine in waterkers: 100 gram waterkers levert je maar liefst 200% van de aanbevolen dagelijkse behoefte van deze vitamine! Verder vind je onder andere vitamine A, C, B2 en B6 en vitamine E, calcium, koper en magnesium in waterkers.

Waterkers wint aan populariteit en is te koop in biologische winkels en de kwalitatieve supermarkten. Zelf kweken is wat lastig omdat de plant graag langs stromend water groeit.

Winterpostelein

Winterpostelein is een andere fantastische ontdekking. Winterpostelein heeft een zachte en frisse smaak en past perfect in salades. Winterpostelein is veel spannender dan de gemiddelde slasoort maar niet overheersend. Het allerleukste van winterpostelein vind ik het bijzondere mondgevoel. In je mond voelen de blaadjes een beetje als kussentjes en zijn ze romig.

Winterpostelein is een echte superfood en wordt door sommige wetenschappers gezien als een van de gezondste groenten. Met voedingsstoffen als calcium, ijzer, magnesium en kalium, omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C, en antioxidanten is dat ook niet zo gek.

Je kunt winterpostelein in de biologische supermarkt vinden maar ook GRATIS in het wild vinden, hoe leuk is dat!

Monninksbaard

Van alle vier groenten is dit de meest zeldzame. Monninksbaard groeit langs de mediterraanse kust (maar is geen zeewier) en je vindt deze heerlijk knapperige groente niet snel terug in Nederland. Ik kwam ‘m toevallig tegen bij een biologische winkel in Amsterdam.

Mocht je deze groente tegenkomen in een winkel dan heb je enorme mazzel. Het is namelijk zo’n bijzondere én lekkere groente. Zowel het mondgevoel als de smaak zijn verrassend en uniek. Heerlijk knapperig, licht zilt en het geeft je salade een fijne twist.

Monninksbaard is ook nog eens gezond. Het bevat calcium, kalium en natrium en vitaminen C en E en meerdere B-vitaminen.

Hoe kun je ze gebruiken?

Wanneer je de groenten koopt bij winkels die kwaliteit belangrijk vinden, heb je niet veel meer nodig in een salade dan deze vier toppers en een simpele dressing van mosterd, olijfolie en iets zuurs als appelciderazijn. De salade is dan al een feest voor de mond met veel smaak, prachtig mondgevoel én gezondheid. Want deze vier lijken misschien flauw qua voedingsstoffen maar behoren tot de meest gezonde planten volgens wetenschappers en zijn heel laag in calorieën.

Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je nog meer fijne voedingstips? Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid? Dan biedt dit boek uitkomst! Anne Fleck legt uit waar je vermoeidheid vandaan kan komen én ze geeft handige tips hoe je weer meer energie kan krijgen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com of koop het e-book!

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *