5 aanwijzingen dat het tijd is voor verandering

Soms voel je heel duidelijk aan dat er verandering nodig is, maar soms verschuilt deze behoefte zich achter verschillende, vage aanwijzingen. Hoe weet je dat het tijd is voor verandering als je het niet zo duidelijk merkt? Andrea Owens, auteur van How to stop feeling like shit, helpt je met deze vijf aanwijzingen zodat jij dit jaar goed kan beginnen.

Hoe eng is het om nog steeds hetzelfde leven te leiden over 5, 10 of 20 jaar? Is dat echt minder eng dan nu iets veranderen?

Ik geloof dat mensen veranderen om twee redenen: plezier en/of pijn. Ze zien iets dat ze willen of waar ze meer van willen en daar gaan ze achteraan. En soms komen ze in een situatie terecht waar ze het geen minuut langer uithouden en dus vertrekken ze uit die situatie. Soms bestaat dit uit actie, soms bestaat dit uit mentale verandering, en soms is het een combinatie van die twee. Ook zijn er de mensen die zich van oncomfortabel tot gewoon verschrikkelijk belabberd voelen en niet eens weten hoe dat komt. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met aanwijzingen dat het tijd is voor verandering.

1. Je bent jaloers op anderen

Je denkt dat iedereen het beter en gemakkelijker heeft dan jij. Je wilt een huwelijk zoals dat van de buren, je wilt houden van je baan zoals je zus dat doet, je wilt net zo’n leuk leven zoals die mevrouw op Facebook of je wilt net zo dansen als de Solid Gold dansers uit 1979. Wat het ook is waar je jaloers op bent, het betekent dat je meer wilt in het leven. Je adoreert iets in het leven van anderen. Dus, waarom kun jij dat niet hebben? Als je denkt dat je het niet kan, is dat grote onzin. Jouw toewijding aan het ‘niet kunnen’ is simpelweg een verhaal waar je aan vast zit. Maak je los van dit verhaal en verbind je aan een andere. Het gaat allemaal om het verhaal dat je jezelf vertelt!

2. Je voelt je lichtgeraakt

Met andere woorden; kwaad, gefrustreerd of geïrriteerd. Wrok is een teken dat er een aantal verschillende dingen gebeuren in je leven.

  • Er zit ergens een fout in de communicatie. Oplossing: jij hebt de kracht om dat de doorbreken en de waarheid te vertellen. Wat is er gebeurd? Raad eens wiens verantwoordelijkheid dat is?
  • Misschien zijn er grenzen overschreden. Oplossing: bedenk je of de grenzen van te voren duidelijk aangegeven zijn. Als dat niet zo is, leer daar dan van en doe dat de volgende keer wel. Deze keer was het jouw fout, de volgende keer niet meer!
  • Verbonden met de bovenstaande twee: je tolereert iets dat veranderd kan worden. Oplossing: óf verander het óf verander het verhaal eromheen.

3. Je verdooft jezelf

We willen allemaal snel opluchting voelen. Soms komt deze opluchting door geld uit te geven, alcohol te drinken of onszelf te verliezen in een spelletje Candy Crush. Maar, wat ben je aan het ontlopen als je je regelmatig verdoofd? Is het je huwelijk? Zijn het je angsten of je onzekerheden?

Persoonlijk verdoofde ik me wanneer ik me overweldigd voelde. Perfectionisme en controle regeerde me en omdat dat allebei dingen waren die ik niet kon bereiken, voelde ik me alleen maar slechter over mezelf. Daarom begon ik met drinken, shoppen en diëten om te proberen perfect te zijn en controle te krijgen en om de gevoelens van mislukking en angst te verdoven. Natuurlijk voelde ik me daardoor nóg slechter en begon de hele cyclus weer opnieuw. Ik ontweek mijn echte gevoelens (overgave, acceptatie en kwetsbaarheid maakte me ontiegelijk bang) in plaats van ze onder ogen te zien. Het was duidelijk tijd voor verandering.

Je problemen onder ogen komen in plaats van je te verdoven is eng, dat snap ik. Maar feit blijft dat ze niét weggaan als je ze negeert. Ze worden er alleen maar erger door. Ik kan je niet vaak genoeg blijven aanmoedigen om ermee te leren om gaan en ze op te lossen.

4. Je probeert anderen te veranderen of denkt dat anderen zouden moeten veranderen

Als iedereen nou eens zou doen wat jij zegt en zou stoppen met alles zus en zo te doen en gewoon eens hun mond zouden houden, dan zou jouw leven zoveel beter zijn. Ahhhhhhh…..

Hier is de waarheid: problemen van een ander gaan niet over jou. Houd je bij je eigen problemen en zorg dat je daar mee om kan gaan. Mijn leven werd zoveel beter toen ik me dit realiseerde en stopte (ik heb dit totaal nog niet volledig onder de knie, maar elke dag gaat het beter) om alles en iedereen om te heen te proberen te veranderen, oplossen of controleren. Wat er moet veranderen in je leven is dat jij je gaat focussen op jouw eigen problemen in plaats van die van anderen. Proberen de problemen van anderen ‘op te lossen’ en je eigen problemen te negeren is een verschrikkelijke manier om je beter te voelen. En het helpt ook niet. Dus, ga aan de slag met je eigen problemen en maak een afspraak met een therapeut (waak ervoor dat je niet al je geld verspilt aan een uur waarin je alleen maar klaagt over anderen!).

5. Je intuïtie vertelt je dat het tijd is voor verandering

Dit klinkt logisch, maar toch vind ik dat ik deze moet toevoegen. Misschien zegt in intuïtie al wel dat het tijd is voor verandering, maar luister je er nog niet naar. De angst voor verandering overtroeft de angst om hetzelfde te blijven. Maar stel jezelf de vraag:

Hoe eng is het om nog steeds hetzelfde leven te leiden over 5, 10 of 20 jaar? Is dat echt minder eng dan nu iets veranderen?

Je intuïtie is je onderbewuste dat altijd voor je klaar staat en altijd weet wat het beste voor je is. Je intuïtie wil je altijd helpen om geluk en vervulling te vinden. Maar het pad daar naartoe is vaak onbekend en het is zo ontzettend beangstigend en daarom negeren we het of gaan we de andere kant op. Maar vertel me, wanneer heeft het negeren van je intuïtie je ooit geholpen?

Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels verschenen

Boekentip: How to stop feeling like shit

Vind jij het tijd voor verandering, maar weet je niet precies hoe? In How to stop feeling like shit geeft Andrea Owen een eerlijke en verfrissende benadering om vrouwen af te helpen van de meest hardnekkige gewoonten om zichzelf naar beneden te halen.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor €18,99.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *