Heb je last van hormonale problemen, zware menstruatie of PMS? Dan kunnen de kruiden in dit artikel je misschien helpen! Maud Renard, auteur van Luisteren naar je baarmoeder, geeft je in dit artikel zes kruiden die hierbij kunnen helpen en tips voor het gebruik van kruiden voor hormonale problemen. “De werking van sommige planten is vergelijkbaar met die van menselijke hormonen.”
Als je een plant eet als medicijn en wacht op het effect, kan het zijn dat er niets verandert. Juist de communicatie met de plant is van belang.
Medicinale planten en de cyclus
Medicinale planten kunnen de menstruatiecyclus dragelijker maken en ondersteunen. Ze worden al van oudsher gebruikt en vielen in de middeleeuwen onder de noemer ‘geneeskunst der armen’. Planten hebben een symptoomverlichtende werking, maar lossen ze niet de diepere oorzaak op. Om de hele blokkade weg te nemen, moet je de emotionele oorzaak vinden.
De werking van sommige planten is vergelijkbaar met die van menselijke hormonen. We zeggen dan dat ze ‘hormone-like’ zijn. Sommige kunnen je helpen je cyclus weer te reguleren wanneer je oestrogeen- of progesteronspiegel te laag of te hoog is.
Bewust kruiden gebruiken
Het gebruik van een plant is niet altijd even onschuldig als het lijkt. Ik zie planten als levende wezens, voortgebracht door Moeder Aarde, en het eten ervan als een proces dat een beetje op een ritueel lijkt. Als je een plant eet als medicijn en wacht op het effect, kan het zijn dat er niets verandert. Juist de communicatie met de plant is van belang. Het ritueel dat daaruit voortvloeit maakt dat je het fysieke proces energetisch kunt opnemen en zal je helpen om een echte band met de plant te krijgen.
De kruiden
Hieronder vind je een paar planten die je cyclus weer in balans kunnen brengen, maar ook je menstruatiepijn en vloeiingen zullen verminderen. Een aantal planten heeft een vergelijkbare werking en het is moeilijk om te weten welke voor jou het best werkt. Het beste is om het maar te proberen!
Je kunt ook testen wat je ervaart: bekijk de plant als geheel, probeer haar geur te ruiken, kijk welke vorm en kleur de bloem heeft of ook welke herinnering ze in je naar boven haalt. Als je je meer aangetrokken voelt door de ene plant dan door een andere bij een gelijk effect, volg dan je intuïtie. Je instinct weet wat goed voor je is.
• Framboos (Rubus idaeus). Deze plant is een hormoonregelaar; gebruik haar bij een onregelmatige cyclus, vooral wanneer die te lang duurt. Je mag haar de hele cyclus gebruiken, behalve in de week van je menstruatie waarin je het lichaam rust moet geven.
• Duizendblad (Achillea millefolium). Deze plant is progesteron-like en dus anti-oestrogeen. Ze wordt gebruikt bij hyperoestrogenisme, dat wil zeggen als je erg opgeblazen of gestrest bent. In te nemen in de luteale fase. Duizendblad vermindert ook menstruatiepijn en overvloedige vloeiing.
• Monnikspeper (Vitex agnus-castus). Net als duizendblad werkt deze plant bij hyperoestrogenisme. Ze heeft een verdovende werking en wordt aangeraden bij menstruatiepijn maar ook bij amenorroe.
• Scharlei of muskaatsalie (Salvia sclarea). Deze plant wordt bij hyperprogesteronisme aangeraden aan personen die tijdens de cyclus aan depressiviteit lijden. Ze wordt ook gebruikt tegen hoofdpijn en om heel korte cycli te reguleren.
• Brandnetel (Urtica dioica). Deze plant is eenvoudig in de natuur te vinden en wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar vele heilzame eigenschappen. Er zitten veel mineralen en vitaminen in. Het ijzergehalte maakt haar geschikt bij zwaar bloedverlies. De vochtafdrijvende eigenschappen helpen tegen zwellingen en tegen fysieke en geestelijke vermoeidheid. ’s Morgens en ’s middags in te nemen, maar ’s avonds juist niet.
• Paardenbloem (Taraxacum dens leonis). Deze plant heeft niet direct invloed op de menstruatiecyclus maar ondersteunt de lever. Net zoals brandnetel vind je haar eenvoudig in de natuur. Ze bevordert de afscheiding van gal en daarmee de uitscheiding van gedegenereerde hormonen. Door de vochtafdrijvende eigenschappen zal ze ook zwellingen tegengaan.
Dit heb je nodig:
Bladeren, wortels, bloemetjes, heet water.
Hoe pak je het aan?
Voor je kruidenthee gaat trekken moet je de plant bedanken. Je kunt een gekleurde energielijn visualiseren tussen de blaadjes en je hart of je baarmoeder. Bedenk voor je de kruidenthee inneemt een mantra van steun en dankbaarheid, zoals:
Wil jij (naam van de plant) me helpen bij (je probleem/klacht). Ik dank jou voor je waardevolle hulp en ik dank de Aarde omdat ze jou hier aanbiedt. Ik houd van je.
In de geneeskunst der armen wordt altijd die vorm aangeraden die het dichtst bij de natuurlijke vorm komt, dus vers of gedroogd blad. Als richtlijn geldt 10 à 15 gram gedroogd blad op een liter heet water; laat dat een paar minuten trekken en drink de kruidenthee drie keer per dag, warm of koud. (Let wel: de kruidenthee vervangt niet de anderhalve liter water die je per dag moet drinken!)
Het gebruik van planten als geneesmiddel is een kwestie van gevoel. Je kunt alle genoemde soorten zonder recept gebruiken.
Dit is een fragment uit: Luisteren naar je baarmoeder
Boekentip van de redactie: Luisteren naar je baarmoeder
Iedere vrouw heeft een uniek lichaam. Dit boek geeft een nieuwe kijk op anatomie, hormonen en emoties en leert je de verbanden ertussen te ontdekken. Renard legt uit hoe de vrouwelijke organen feitelijk werken en biedt oefeningen, rituelen en visualisaties. Zo breng je een emotionele verbinding tot stand met je baarmoeder, menstruatie en seksualiteit.
Bestel jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending bij Boekenwereld.com