7 redenen waarom jouw tarotlegging soms niet lijkt te kloppen

Iedereen kan tarot-leggingen voor zichzelf doen en zo tot waardevolle inzichten komen. Maar voorkom dat je in deze tricky valkuilen stapt! Tarot-expert Annick van Damme zet in dit artikel de 7 veelvoorkomende fouten op een rij. “Heftige emoties vertroebelen de boodschap van de kaartlegging.”

Kijk met een open en nieuwsgierige blik naar de kaarten en vertrouw op de ondersteunende boodschap van de tarot.

Zo krijg je belangrijke inzichten

Ga je een spirituele winkel binnen, dan zie je altijd een hoekje met tarotkaarten. Hun beeldtaal prikkelt je misschien. Je hebt zin om de tarot te gebruiken om inzicht in jezelf en je leven te krijgen.

Kun je leggingen voor jezelf doen? Natuurlijk! De kaarten zijn een grote bron van wijsheid. Wel bestaat de kans dat je duidingen verwarrend of vaag zijn en dus géén heldere en waardevolle inzichten opleveren. Dit is het gevolg van fouten die je, zeker als beginner, snel maakt. Lees hoe je ze eenvoudig kunt vermijden!

De 7 veelvoorkomende fouten bij het duiden van tarotleggingen voor jezelf

1. Je doet een kaartlegging op een moment dat je erg emotioneel bent.

Een ingrijpende gebeurtenis zet je leven op z’n kop. Je voelt de grond onder je voeten wegzakken en zoekt houvast. Je denkt aan de tarotkaarten die in je kast liggen en trillend van emoties trek je er eentje. Wacht met het raadplegen van de tarot tot je gedachten en emoties tot rust zijn gekomen.

Een tarotkaart interpreteer je altijd vanuit de energie die je op dat moment ervaart. Heftige emoties vertroebelen de boodschap van de kaart(legging). Focus is belangrijk. Daarom doe je alleen maar kaartleggingen voor jezelf als je een rustige verbinding ervaart met jezelf, je tarotspel en de wereld om je heen.

2. Je hebt moeite om de boodschap te duiden en daarom trek je extra kaarten.

Soms roept een legging extra vragen op en dan zoek je verheldering. Het kan zinvol zijn om een extra kaart te trekken. Maar beperk dit tot één of twee kaarten. Weet dat een overdaad aan tarotkaarten leidt tot chaos in je denken, in plaats van duidelijkheid. Je innerlijk kompas draait dan dol en je raakt de juiste richting kwijt. Dat wil je natuurlijk niet! Je wil juist krachtiger in het leven staan en in nauwer contact komen met je unieke zelf.

3. Je gebruikt verschillende legpatronen voor dezelfde vraag.

Als je op zoek bent naar een legpatroon, dan vind je in tarotboeken, op websites en social media veel voorbeelden. Het is verleidelijk om verschillende legpatronen te gebruiken om zo antwoord op je vraag te krijgen. Maar je mag het legpatroon niet verwarren met de beeldtaal van de tarot.

Het legpatroon is slechts een ondersteuning bij het interpreteren van de tarotkaarten. Het helpt jou bij het richten van je aandacht, zodat je de boodschap van de tarot helder kunt formuleren en tot een waardevol inzicht komt. Neem de tijd om een legpatroon te interpreteren. Laat de kaartlegging even liggen en kijk er na enkele uren of een dag later opnieuw naar.

Misschien valt jou ineens iets op in de beeldtaal of je bekijkt het legpatroon nu vanuit een andere invalshoek.

Extra tip: ik raad jou aan om eerst vertrouwd te raken met de beeldtaal voordat je (ingewikkelde) legpatronen gebruikt. Trek drie kaarten uit je spel, kijk naar het beeld en verwoord aan de hand van de beelden je antwoord. Alsof je een verhaal aan jezelf vertelt.

4. Je duidt de kaarten op basis van interpretaties uit tarotboeken.

Boeken over tarot geven waardevolle suggesties over hoe je een kaart kunt interpreteren en informatie over de symboliek in de tarot. Maar elke kaartlegging is uniek! De boodschap van de tarotkaarten in een legging is bedoeld voor jou – dus zoek het antwoord in de eerste plaats in jezelf. Ga met je aandacht naar binnen en stel jezelf open voor de boodschap. Interpreteer een legging vanuit je buikgevoel en in verbinding met je hart. Pas dan kan je intuïtie stromen en kun jij je openstellen voor vernieuwende inzichten.

5. Je richt je aandacht uitsluitend op de negatieve kaarten óf je duidt de negatieve kaarten bewust positief.

Kaarten die negatieve gevoelens en gedachten oproepen, trekken vaak extra de aandacht. Soms houden die kaarten jou in de greep, waardoor je hun boodschap overwaardeert. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren: de kaarten boezemen je angst in, waardoor je ze bewust negeert. Of je kunt de verleiding niet weerstaan om ze – tegen je gevoel in – toch positief te duiden.

Weet dat alle kaarten een waardevolle boodschap hebben en betekenisvol zijn. Kijk met een open en nieuwsgierige blik naar de kaarten en vertrouw op de ondersteunende boodschap van de tarot.

6. Je verwacht dat de kaartlegging een oplossing voor je problemen biedt.

De tarotkaarten in een legging zijn altijd een uitnodiging om je probleem vanuit een andere invalshoek te bekijken. De informatie die je via de beeldtaal ontvangt, maakt jou bewust van gedachten en gevoelens. De kaarten laten je leven vanuit een ander perspectief zien en werpen een blik op de toekomst. Het is alsof je even met een drone over jezelf en je leven vliegt. Je krijgt een ruimer beeld, vanuit verschillende posities, en je kunt inzoomen op details.

Vraag je af: hoe kan ik de informatie uit de legging gebruiken om mijn probleem aan te pakken? Welke actie ga ik na de kaartlegging ondernemen?

7. Je doet een kaartlegging om meer te ontdekken over de gevoelens en gedachten van een ander.

Gaat je vraag niet alleen over jezelf, maar over een situatie waarbij ook anderen betrokken zijn? Vraag je dan af welke energie de ander uitstuurt. Weet dat de kaarten een spiegel van jezelf en jouw leven zijn. Een kaartlegging gaat in de eerste plaats dus altijd over jou en hoe jij naar anderen kijkt.

Vragen over anderen, omdat je nieuwsgierig bent naar wat ze doen of denken, geven zelden waardevolle antwoorden. Ze roepen meestal meer vragen op en bevestigen de innerlijke onrust die je ervaart. Een professionele kaartlegger duidt informatie over anderen in verbinding met jouw energie. Bij leggingen voor jezelf kijk je altijd eerst naar de totale energie van de kaarten. En pas daarna naar de energie die iedere persoon bijdraagt aan jouw leven of probleem.

Webinar: Zo gebruik de tarotkaarten voor jezelf

Wil je de wijsheid van tarot voor jezelf inzetten maar weet je niet hoe en of de kaarten bij jou passen? Tarotist Annick van Damme geeft een gratis webinar waarin ze uitlegt hoe je de tarotkaarten voor jezelf kan gebruiken. Ze biedt je veel waardevolle, essentiële informatie waarmee jij je eerste stappen in jouw tarotavontuur kunt zetten.

Wanneer: donderdag 23 maart 20.00 uur en vrijdag 24 maart om 11:00 uur (replay beschikbaar).
Schrijf je hier in.

Boekentip: Tarot voor jezelf

In Tarot voor jezelf geeft Annick Van Damme heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de tarot en vele tips om je intuïtie te ontwikkelen en erop te vertrouwen. Je zult verbaasd zijn over je talent om de boodschap van de tarot te duiden vanuit inzicht in jezelf, je leven en het universum. Een onmisbaar boek voor iedereen die wil leren werken met tarot.

bestel nu

Lees verder over tarot:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *