8 signalen dat je ex een narcist is

Een van de tekenen van narcisme is de onstilbare behoefte aan aandacht. Narcistische exen verschijnen dan ook vaak ineens weer in je leven. Vaak na maanden, maar soms zelfs na jaren zonder contact. Narcisten zullen dan elke truc proberen om je weer terug in de relatie te krijgen. Laten we daarom eens kijken naar enkele van de meest voorkomende vormen van narcistisch gedrag na een relatie.

Veel van deze symptomen komen vaak voor bij relaties die net zijn geëindigd. Vergeet daarbij niet dat de grens tussen een redelijk, maar koppige persoon en een misbruikende narcist soms vrij wazig kan zijn.

Als je nog steeds wordt achtervolgd door je ex, betekent dit dus niet noodzakelijk dat je wordt gestalkt door een gevaarlijke narcist of dat hij duistere bedoelingen heeft. Houd bij het lezen van deze tekenen dan ook rekening met je gehele relatie en de persoonlijkheid van je ex-partner.

Signalen dat je ex een narcist is:

1. Doen alsof de relatie nog niet voorbij is

Narcisten negeren je grenzen en wensen. Het kost vaak moeite om de relatie en het contact te verbreken. Ze blijven je berichten sturen, verschijnen bij je thuis, op je werk, enz. Ze blijven je lastig vallen alsof er helemaal niets is veranderd.

2. Ongevraagd geschenken verzenden

In een poging om je terug te krijgen, sturen narcisten je overdadige en onverwachte geschenken zoals bloemen, kaarten, kaartjes voor films en concerten, taarten, noem maar op.

3. ‘Verontschuldigen’ voor hun gedrag

Narcisten doen alsof ze ‘bezwijken’ en bieden hun excuses aan voor hun fouten. Ze zullen nederigheid en spijt veinzen in een poging om je te lijmen en te proberen je terug te krijgen. Hun berichten en woorden klinken erg overtuigend. Wees dus voorzichtig.

4. Indirecte manipulatie

Als ze je niet rechtstreeks kunnen bereiken, proberen ze het op een andere manier. Je vrienden, kinderen of andere familieleden zullen worden ingezet. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen je berichten te geven via je vrienden.

5. Liefde verklaren

Het verklaren van de onsterfelijke liefde is misschien wel de meest voorkomende techniek die er is. Omdat liefde zo’n krachtige emotie is, zullen narcisten niet aarzelen dat te gebruiken om je weer in hun greep te krijgen.

6. Willekeurige berichten en telefoontjes

Waarschijnlijk ontvang je willekeurige berichten van de narcist. Verwacht berichtjes zoals ‘Ik denk aan jou’, ‘Ik sta op de plaats waar we elkaar voor het eerst ontmoetten’, enzovoort….

7. Kwetsbaar en ‘hulpbehoevend’

De narcist zal hoe dan ook proberen om je aandacht te krijgen. Narcisten sturen je berichten met de mededeling dat ze ziek zijn, dat ze je hulp nodig hebben, dat ze in de problemen zitten en dat je ze terug moet bellen of, zelfs, dat ze zichzelf gaan doden. Ik heb gehoord van narcisten die zo ver gingen dat ze beweerden ernstige ziektes als kanker of hartfalen te hebben, gewoon om anderen te manipuleren en ze weer in de relatie terug te brengen.

8. Je lokken met drama

Als alle andere technieken falen, zal de narcist proberen je met drama te lokken. Ze sturen je melodramatische berichten, creëren verwoesting in je sociale leven door geruchten te verspreiden, gebruiken je kinderen als een excuus om hun woede- aanvallen te uiten en zetten van alles in scène met de bedoeling reacties van jou uit te lokken. De waarheid is echter dat narcisten niets om je geven en hun pogingen om je vertrouwen te winnen zijn allemaal verzinsels die deel uitmaken van hun zieke spel.

Door hun ernstige gebrek aan zielsbewustzijn en hun onvermogen om enige vorm van empathie te voelen, zal een narcist willens en wetens elke leugen gebruiken en heel ver gaan om je weer onder controle te krijgen.

Hoe stop je met het slachtoffer zijn van narcistische manipulatie?

Narcistisch misbruik veroorzaakt een ravage in de levens van de slachtoffers. Velen doen pogingen om te ontsnappen, maar worden door de narcist keer op keer weer terug in de relatie gelokt.

Op de weg naar herstel spelen de waarschuwingssignalen uit dit artikel een belangrijke rol. Het is om te beginnen belangrijk om te begrijpen dat narcisten er heel goed in zijn je te manipuleren. Ze zullen elk contact zien als een poging om verzoening, vergeving, vriendschap en zelfs weer ‘liefde’ te zoeken.

Hier zijn enkele manieren om de cyclus van narcistisch misbruik te beëindigen.

Tips om jezelf te beschermen na de relatie:

  • Blokkeer zijn telefoonnummer
  • Bescherm je sociale media-accounts
  • Beloof jezelf dat je GEEN contact opneemt
  • Leer de narcistische manipulatie tactieken te herkennen
  • Ontwikkel ‘mindfulness’, zodat je je bewust wordt van je emotionele ‘triggers’

Natuurlijk zijn er in uitzonderlijke gevallen situaties mogelijk dat je wel moet reageren, zoals in het geval van gezamenlijke kinderen. Blijf dan zakelijk, sterk en emotioneel afstand houden.

Uiteindelijk zal de tactiek van de narcist STOPPEN. Hoe eerder je elk van zijn pogingen om je weer in de relatie te trekken of om je te bespelen volledig negeert, hoe eerder hij beseft hij dat hij geen controle meer over je heeft.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de spelletjes van een narcist te doorzien, zodat je opnieuw een gevoel van persoonlijke kracht krijgt en kunt herstellen.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Lees meer in het boek Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Deel dit artikel online

Mjon van Oers

Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *