8x de beste etherische olie voor hormonale balans tijdens je cyclus

Stress verstoort je hormoonhuishouding en juist als vrouw is een goede hormoonbalans enorm belangrijk. Dankzij specifieke etherische oliën kun je je hormoonhuishouding weer in balans brengen. Hanneke Peeters laat in dit artikel zien welke etherische oliën dit zijn en welke etherische olie je het beste kunt gebruiken per fase van je cyclus.

Krampen zijn vanuit de ayurveda een teken dat je lichaam te hard moet werken om de afvalstoffen los te laten.

Zijn jouw hormonen uit balans? Kom er dankzij dit artikel achter.

De beste etherische oliën per fase van de menstruale cyclus

Winter/menstruatie

Sandelhout

Etherische olie van sandelhout vergroot het gevoel van rust en introspectie.

Lavendel

Buiten dat lavendel lekker ruikt, staat lavendel ook bekend om haar therapeutische werking op ons brein en lijf. Lavendel heeft de kracht om hormonale stress te verlichten, de vrouwelijke cyclus in balans te brengen en menstruatiekrampen te verminderen. De verkoelende werking van lavendel balanceert een overprikkeld zenuwstelsel.

Massage met lavendelolie op de onderbuik verbetert de bloedcirculatie waardoor menstruatiekrampen verminderen. Ruik aan een flesje lavendelolie om spanning los te laten. En last but not least, lavendelolie helpt je in te slapen als je slaappatroon door stress in de war is. Lavendel heeft namelijk als eigenschap dat ze de hartslag vertraagt en de mind verkoelt waardoor je makkelijker in slaap valt. Wanneer je hormonale migraine ervaart, kan lavendel deze verlichten omdat ze de druk in je hoofd vermindert.

Kamille

Kamille helpt met het ontspannen van de baarmoeder zodat je krampen tijdens je menstruatie verminderen. Ook kalmeert kamille een overprikkeld zenuwstelsel. Drink ongeveer twee uur voordat je wilt slapen een kop kamillethee en daarna niks meer zodat je ’s nachts niet wakker wordt omdat je moet plassen. Kamille ondersteunt de spijsvertering en vermindert een opgeblazen gevoel.

Wist je dat een kamillekompres geïrriteerde ogen verlicht? Dompel hiervoor twee watjes in afgekoelde sterke kamillethee (laat 2 tl gedroogde kamille ongeveer vijftien minuten trekken in een half kopje gekookt water), ga op bed liggen en leg ze op je ogen. Leg je handen op je baarmoeder en probeer naar je handen toe te ademen.

Lees verder: 6x kruiden die helpen bij PMS, menstruatieproblemen en hormonale problemen

Lente/preovulatie

Citroen

Etherische olie van citroen maakt positief en geeft mentale helderheid.

Bergamot

Bergamot verlaagt zowel de hartslag als de bloeddruk en ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam na een periode van stress. Het is een olie die zowel kalmeert als een blije energie geeft.

Lees verder: 6 drankjes die je kunt drinken om je hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)

Zomer/ovulatie

Patchouli

Etherische olie van patchouli brengt je in contact met je seksualiteit, helpt spanning los te laten en maakt je klaar om te ontvangen

Lees verder: Maanstanden en menstruatiecyclus: kun je in de pas lopen met maanenergie?

Herfst/premenstruatie

Lavendel

Etherische olie van lavendel verhoogt intuïtie en vermindert gevoelens van irritatie.

Salie

Menstrueer je bijna en ervaar je stress? Vermeng dan een paar druppels etherische olie van salie met amandel- of druivenpitolie en masseer je buik met dit mengsel met de klok (en met de richting van je darmbeweging) mee. Deze buikmassage brengt warmte naar je buik en voortplantingsorganen waardoor je minder krampen zult ervaren tijdens je menstruatie. Bij stress hebben we de neiging om vooral in ons hoofd te zitten, waardoor de energiehuishouding verstoord kan raken.

De massage ontspant fysiek en salie heeft een ontspannende werking op de geest. Ben je niet van de massages? Neem dan een bad met amandelolie, etherische olie van salie (een paar druppels) en epsomzout. Haal in het bad een paar keer bewust adem en adem opgeslagen spanning uit.

Ylangylang

Deze sensuele olie activeert de vrouwelijke energie. Een verstoorde hormoonhuishouding kan veroorzaakt worden door een
onbalans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Wanneer we meer geven dan nemen, brengen we onszelf uit balans.

Wanneer je vlak voor je menstruatie steeds een gevoel van irritatie voelt ten opzichte van de mensen om je heen, helpt ylangylang te verzachten, vertragen en meer tijd voor jezelf te nemen.

Lees ook: Leven met endometriose: een onbegrepen aandoening

Dit is een fragment uit Rock your oils.

Boekentip van de redactie: Rock your oils

Selfcare-expert Hanneke Peeters inspireert je om je levensgeluk te vergroten met geur in de vorm van etherische, natuurlijke oliën. In Rock Your Oils lees je hoe je iedere soort het beste kunt gebruiken. Voor meer rust en zelfliefde in je leven!

Bestel jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *