Afvallen: zo kun je je lymfe ondersteunen om gewicht te verliezen

Lymfe zijn ontzettend belangrijk en toch worden ze vaak vergeten. Wist je dat lymfe nauw samenwerken met je vetcellen en dus kunnen helpen met afvallen? Lymfe die niet optimaal hun stroming kunnen voeren, kunnen beginnend overgewicht veroorzaken. Het is dus belangrijk om je lymfe te vriend te houden! Hoe? Lymfe-expert Gerald Lemole legt je twee eetgewoonten uit die je hierbij kunnen helpen.

Een goede lymfestroom zorgt voor het afvoeren van gifstoffen.

Slecht functionerende lymfe en overgewicht

Er is een verband tussen slecht functionerende lymfevaten en het begin van overgewicht.

In een artikel uit 2008 in de Annals of the New York Academy of Sciences schreef dr. N.L. Harvey uit Australië dat de lymfevaten, die samenwerken met de vetopname van ons lichaam, dichtbij het vetweefsel zitten. Daarom reguleren ze het verkeer van bepaalde immuuncellen die vet nodig hebben om infecties te bestrijden. Harvey liet ook bewijs zien dat een verband legt tussen slecht functionerende lymfevaten en het begin van overgewicht.

Het is vooral belangrijk om te beseffen dat lymfevaten en vet heel veel met elkaar te maken hebben. Dat komt doordat alle vetten die opgenomen worden in het spijsverteringsstelsel, plus die in het lichaam zelf worden gemaakt, door de lymfekanalen worden vervoerd om door de lever te worden verwerkt, of als boodschappers naar diverse organen worden gestuurd.

Lekkende lymfe door overgewicht

Als iemand overgewicht heeft (en de verzameling symptomen ontwikkelt die het metabool syndroom vormen, zoals hoge bloeddruk en verhoogd bloedsuiker), kunnen de vetten uit de lymfeweefsels in het vetweefsel eromheen lekken. In de loop van de tijd vertraagt dit de hoeveelheid lymfestroom van de darmen naar de lever – en dit leidt tot ernstige problemen in het vervoeren van belangrijke eiwitten, hormonen, immuuncellen en andere moleculen die signalen in het lichaam verzenden. Dat creëert op zijn beurt een vicieuze cirkel van gezondheidsproblemen waarbij vet de lymfestroom beschadigt en de beperkte lymfestroom kan bijdragen aan toename van vet en gezondheidsproblemen die daarmee in verband staan.

Ondersteun je lymfe en het afvallen met deze twee eetgewoonten

De meeste tips en strategieën die worden aanbevolen in Lymfe voor een gezond lymfestelsel hebben ook een positief effect op gewichtsbeheersing. Natuurlijk speelt lichaamsbeweging een rol in het verbranden van energie, maar vooral je eetgewoonten bepalen of je je gewicht onder controle kunt houden. Dit zijn twee andere belangrijke regels die je kunt doorvoeren in je eetgewoonten om je lymfe te ondersteunen.

1. Eet vooral onbewerkt voedsel, geen bewerkt voedsel.

Het belangrijkste wat je kunt doen om je gewicht onder controle te houden, is je op onbewerkte voeding richten. Dat betekent voeding in de natuurlijke staat, bijvoorbeeld vis, bonen en groenten. Dus geen producten die een houdbaarheidsdatum tot 2043 hebben.

Hier zijn twee redenen voor: onbewerkte voeding zit vol microvoedingsstoffen die belangrijke systemen verbeteren, ontsteking verminderen en ziekten bestrijden. Als je het op een evenwichtige manier eet (en in normale hoeveelheden), werkt onbewerkt voedsel in je voordeel – en in dat van al je lichaamssystemen – doordat het je van brandstof voorziet. Als je bewerkt voedsel eet, ontneem je jezelf niet alleen de kans om allerlei vitaminen, mineralen en andere stoffen binnen te krijgen, maar je overspoelt je systeem met giftige ingrediënten die ertoe leiden dat je systeem chaotisch functioneert. Als er één mantra is dat je moet volgen is het dit: onbewerkt voedsel, geen bewerkt voedsel.

2. Probeer te vasten.

‘Intermittent vasten’ wordt in de geneeskunde gedefinieerd als gedurende zestien uur alleen water drinken, gecombineerd met gedurende acht uur normaal eten (of andere schema’s, bijvoorbeeld achttien en zes uur, twintig en vier, tweeëntwintig en twee, enzovoort). Je zou bijvoorbeeld niets kunnen eten na acht uur ’s avonds, de volgende dag het ontbijt overslaan en daarna wel lunch en avondeten eten.

Onderzoek bij dieren en mensen heeft aangetoond dat dit voordelen heeft. Het is alsof je gasten bij de voordeur tegenhoudt, zodat je lichaam de tijd en energie heeft om de boel schoon te maken.

Wanneer we eten, neemt de bloed- en lymfetoevoer in de darmen sterk toe; er gaat dan minder naar andere organen zoals het hart. Vasten houdt dit tegen; je witte cellen zijn in toenemende mate beschikbaar om beschadigingen te voorkomen en te genezen. Probeer het een of twee keer per week te doen om het risico op hartaandoeningen te verlagen, je insulinerespons te verbeteren, je gewicht en hoeveelheid buikvet te verlagen, net als je ldl-cholesterol en je bloeddruk.

Bijkomend  voordeel: voedsel smaakt na het vasten nog beter. Nog een voordeel van vasten is dat het de productie van ‘verzadigingshormonen’ (die ons het gevoel geven vol te zijn) verhoogt. De eetlust is dus na een tijdje minder na elke vorm van vasten, met als gevolg in de loop van de tijd een lagere calorie-inname. Veel mensen interpreteren het effect van het vasten als ‘mijn maag is gekrompen’, omdat ze zich vol voelen na kleinere hoeveelheden voedsel dan gebruikelijk.

Sommige mensen vasten elke week of twee weken gedurende een hele dag; anderen vasten een aantal aaneengesloten uren binnen vierentwintig uur. Twaalf uur vasten tussen het avondeten en ontbijt kan effectief zijn. Acht uur vasten is minder effectief, maar nog steeds aan te bevelen.

Boekentip van de redactie: Lymfe

Dit is een bewerkt fragment uit Lymfe van Gerald Lemole. Ons lymfestelsel maakt onderdeel uit van ons immuunsysteem en is een zeer onderschat orgaan. Een goede flow in deze ‘rivier van het leven’ beschermt organen en bloedvaten, zorgt voor de afvoer van afval- en giftige stoffen en brengt voedingsstoffen op de juiste plek. Door goed voor je lymfestelsel te zorgen kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Optimaliseer jouw lymfe en bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *