Alles over gember: 10 redenen om gemberwortel volop te gebruiken

Als je je ervan bewust bent dat je dagelijkse voeding een medicijn voor je kan zijn, dan zal gember in jouw keuken niet ontbreken. Bij jou nog wel? Lees dan waarbij het je allemaal zou kunnen helpen. Ik denk dat je stomverbaasd zult staan. Vooral bij reden 4 en 8. (Plus twee lekkere recepten).

Wat is gember?

De gember die tegenwoordig overal vers te koop is, is een stukje wortelstok van een gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook kurkuma, kardemom en galangawortel bij horen. Het is ook als gemalen kruid in een potje te koop en als stukjes in een mierzoete siroop, maar ik pleit meestal voor het gebruik van verse gember. Deze gember heeft namelijk een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen waar wij vrouwen vandaag de dag vaak meer last van hebben dan onze voorouders.

Tien redenen om gember volop te gebruiken

1. Gember is een krachtige ontstekingsremmer

Chronische (verborgen) ontstekingen liggen ten grondslag aan veel van onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar sluimeren ze in je lichaam. Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes. Deze actieve stof in gember wordt 6-gingerol genoemd.

2. Gember kan (menstruatie-)pijn aanzienlijk verminderen

Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Uit een onderzoek (1) onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. Overigens bleek gember ook een goed middel tegen spierpijn na het sporten. Kan ook handig zijn!

3. Gember vermindert artrose en (reumatische) artritis

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsklachten. Er komt steeds meer onderzoek dat uitwijst dat dit niet het gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Een studie onder 247 mensen met artrose (2) (vaak de voorloper van artritis) liet zien dat degenen die een extract van gember kregen minder pijn hadden, waardoor ze ook minder pijnmedicatie nodig hadden.

4. Gember verhoogt de opname van voedingstoffen

Veel vrouwen zijn ondervoed; niet in calorieën maar in voedingstoffen. Dit zou wel eens de reden zijn kunnen zijn waarom je lichaam (te) vaak om voeding blijft zeuren: je lichaam heeft dan te weinig voedingstoffen om jou gezond te houden en stuurt jou op pad naar voeding. Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Als je hiervoor gemalen gember uit een potje gebruikt zal je gerecht niet naar gember smaken. Wie weet helpt het je bij het afvallen?

5. Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans (+tip)

Nog een manier waarop gember je kan helpen bij het afvallen. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. Dit helpt je bij insulineresistentie en overgewicht. Combineer hiervoor gember met wat citroensap.

Tip: start de dag met een groot glas heet water met het sap van een halve citroen en wat geraspte gember. Voeg eventueel een lepeltje rauwe honing toe.

6. Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen waardoor winderigheid kan verminderen.

7. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen

Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Ook is aangetoond dat gember de groei van de hardnekkige bacterie Helicobacter Pylori kan afremmen. Deze bacterie komt in je maag voor en kan de oorzaak zijn van maagkanker. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en die graag het veld ruimen als ze hiermee in contact komen.

8. Gember verbetert hersenfuncties

Van oudsher wordt gember al ingezet om het geheugen te verbeteren. In een studie waarbij 60 vrouwen van middelbare leeftijd waren betrokken (3) bleek dat een dagelijks extract van gember hun reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen verbeterde. Er zijn veel studies (4) met ratten die aantonen dat gember bescherming kan bieden tegen de achteruitgang van hersenfuncties bij het ouder worden, waaronder Alzheimer en dementie. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.

9. Gember is werkzaam bij preventie van kanker

We hebben allemaal kankercellen in ons lichaam. Kanker wordt gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van cellen die niet goed meer weten hoe zichzelf moeten uitschakelen en afbreken. Hoe eerder deze cellen door je lichaam worden opgeruimd hoe beter; kanker moet bestreden worden wanneer het nog kwetsbaar is. Diverse onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat 6-gingerol in gember de groei blokkeert van verschillende vormen van kanker, met name darmkanker. Er is beperkt bewijs dat gember effectief kan zijn bij onder andere alvleesklierkanker (5), borstkanker (6) en eierstokkanker (7). Maar waarom wachten op bewijs als je vandaag zonder enige bijwerkingen wat gember kan toevoegen aan je menu?

10. Gember gaat misselijkheid tegen

Heb je net een operatie ondergaan, moet je aan de chemo, ben je snel wagenziek of ben je zwanger? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van misselijkheid die je met gember kunt tegengaan. Laat een stukje gember trekken in een mok of een kan met heet water en drink het met kleine slokjes op.

Pas op als je bloedverdunners gebruikt of galstenen hebt

Aangezien gember je bloed verdunt is het even oppassen geblazen met bloedverdunners. Overleg met je arts of je niet (een deel van) je bloedverdunners (met bijwerkingen!) mag vervangen door gember. Bloedverdunners zijn geen geneesmiddelen, ze zullen je niet beter maken. Verander je voedingspatroon en probeer er vanaf te komen. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. Gember is verwarmend. Heb je snel last van opvliegers of nachtzweten probeer dan even of gember dit niet erger maakt.

Jammie! Hoe krijg  je meer gember binnen?

Gebruik het liefst verse gember. Gember heeft een aparte smaak waar je misschien even aan moet wennen. Ik ben er nu gek op en ik gebruik het bijna dagelijks maar ik geef toe dat ik ook moest wennen. Bouw het langzaam op. Het makkelijkste is om wat plakjes gember toe te voegen aan je favoriete pot thee. Je kunt ook eenvoudig wat gember toevoegen aan sappen, smoothies en soepen en verder aan alles wat er op je vuur staat te pruttelen en waarbij je denkt dat het lekker is. Probeer het gewoon eens uit. Hierbij twee van mijn favoriete zoete gember recepten:  Gember latte en Gember cacao balletjes. Met mate gebruiken! Laat je hieronder weten wat je ervan vindt?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/ 4  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21197427https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687755/http://jnutbio.com/article/S0955-2863(07)00133-7/abstracthttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241638/

Boekentip: Wil je meer handige tips voor je gezondheid?

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Meer lezen? Bestel nu Eet meer energie bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending. 

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *