Angst in relaties: als je twijfelt of je wel van je partner houdt… (Stel jezelf deze vragen!)

Dit artikel van bestsellerauteur Sheryl Paul is wereldwijd al tienduizenden keren gelezen. Het is dan ook een must read als jij twijfelt of je wel van je partner houdt. Sheryl helpt jou om meer duidelijkheid over je relatie te krijgen. “Angst kan erg overtuigend zijn. Het kan jou laten geloven dat je niet echt liefde voelt voor je partner.”

De belangrijkste vraag als het aankomt op angst in relaties is: is dit iemand van wie ik over de liefde kan leren?

Een belangrijke vraag

Mensen die een relatie hebben en met angstgevoelens worstelen, stellen mij vaak de volgende vraag: wat nou als ik mezelf aanpraat dat ik bij hem moet blijven? Wat nou als zij een geweldige partner is, maar ik eigenlijk niet zo veel van haar houd?

Het zijn goede vragen en mijn antwoord erop is: ja, het is mogelijk dat je jezelf hebt aangepraat dat je bij iemand moet blijven, omdat hij of zij zo’n geweldig persoon is. Maar de echte vraag die je jezelf moet stellen is: wat is jouw gevoel over je partner op het moment dat je hart open staat en je dus niet bang bent? Dat is je graadmeter – al het andere is wat er gebeurt als je angst het overneemt.

Wat angst met jou doet

Angst kan erg overtuigend zijn. Het kan jou laten geloven dat je niet echt van je partner houdt. Het kan jou aanpraten dat je jezelf maar iets wijsmaakt. Het schrijft je cultureel bepaalde regels voor: je zou het gewoon moeten weten… En: als je er zo hard aan moet werken, dan is het géén ware liefde.

Maar in plaats van jezelf af te vragen of je wel echt van je partner houdt, kun je jezelf veel beter vragen: vind ik hem of haar, het grootste gedeelte van de tijd, leuk? Is er een basis voor vriendschap aanwezig? Liefde is zo’n beladen woord in onze cultuur. Het impliceert uitspraken als ‘halsoverkop verliefd’, ‘vlinders in je buik’ en ‘weten dat iemand de ware is.’ Simpel gezegd behelst liefde een gevoel, maar ware liefde en echte aantrekkingskracht reiken veel verder dan een vluchtig gevoel.

Chemie (het is niet wat je denkt dat het is!)

Een andere manier om jezelf deze vraag te stellen: op het moment dat je hart open staat (dus als je niet angstig bent), voel je dan verbinding met je partner? Je voelt je zeker niet met iedereen op de wereld verbonden als je hart zich opent. Maar met sommige mensen voel je wel duidelijk een klik; er is een soort chemie, het werkt tussen jullie. Bij anderen is dat niet het geval.

Voelde je angst opwellen toen je ‘chemie’ las? Ook dat is zo’n belangrijk woord in onze cultuur. Het is een term die vele van mijn angstige cliënten en deelnemers aan mijn cursussen triggert. Maar ik gebruik dit woord op een andere manier dan in het algemeen wordt gedaan. Als ik het over chemie heb, dan stel ik jou de volgende vraag: als jij je niet angstig voelt, voel je je dan aangetrokken tot je partner? Nogmaals, voel je je verbonden met hem of haar en vind je het leuk om samen tijd door te brengen?

Geen verbinding voelen met je partner

Het woord ‘verbinding’ kan voor iedereen een verschillende betekenis hebben. Iemand deelde dit verhaal op mijn online forum; ze reageerde op de post van een andere deelneemster:

“Misschien is het goed om te beginnen met jezelf af te vragen: wat is verbinding eigenlijk? Wat houdt het in? Het is een ongrijpbare term, zoals chemie of zelfs liefde. Het kan voor verschillende mensen een verschillende betekenis hebben. Is verbinding voor jou een emotionele staat?

Ik ervaar verbinding met mijn man meestal op de momenten waarop we samen in een flow zitten. Bijvoorbeeld als we samen aan hetzelfde doel werken of hetzelfde denken over een bepaald probleem. Dit is geen permanente emotionele staat; relaties zitten altijd vol ups en downs.

Ik herinner me nog dat sterke gevoel dat ik ervaarde nadat mijn partner en ik ons verloofd hadden. Ik voelde me niet ‘verbonden’ met hem. Ik deelde dit gevoel met Sheryl. Het was alsof mijn vaardigheid om emotioneel op dezelfde golflengte als mijn man te zitten ineens verdwenen was en ik er niet meer bij kon komen, hoe zeer ik het ook probeerde. Het voelde alsof er een muur van angst tussen ons in stond. Het was een vreemd gevoel en ik begrijp hoe jij je nu voelt. Het was een pijnlijke ervaring, die me erg verdrietig maakte.”

Wat zijn je verwachtingen van een relatie?

“Toen we ons verloofden, had ik geen idee of ik de juiste keuze had gemaakt. Soms was het vreselijke idee dat ik alles zou moeten afblazen het enige wat me overtuigde om ermee door te gaan. Het idee dat hij niet meer in mijn leven zou zijn, voelde erger dan elke angst of elke twijfel die ik tijdens de verloving had.

Er zijn zeker enkele vragen die jij jezelf kunt stellen. De eerste is: wat houdt verbinding voor mij in? En hoe kun je momenten creëren waarop deze verbinding met je partner ontstaat? Waardoor voel jij je geliefd en hoe toon jij je liefde? Wat is jouw verwachting van de relatie op het gebied van verbinding? Ik realiseerde me vaak dat mijn verwachtingen van emoties in een relatie veel te ver afstonden van de realiteit van een relatie. Bijvoorbeeld: ik moet de hele tijd verliefd zijn. Of: elke keer dat we elkaar zien, moet ik de kleren van zijn lijf willen rukken.

De realiteit is dat langdurige relaties gewoon niet zo in elkaar zitten. Langdurige relaties bevatten momenten van verbondenheid én afstand. De ene dag wil je zijn hele gezicht met kusjes bedekken, de volgende dag kun je z’n gezicht niet zien… Dit was een enorm belangrijke les voor mij. Ik hoefde me niet altijd op een bepaalde manier te voelen om te weten dat onze relatie een heel goede relatie is.”

Stop met zoeken

“Hoe meer we bepaalde gevoelens proberen te forceren, hoe verder ze van ons af komen te staan. En zo wordt het gebrek aan een bepaald gevoel alleen maar versterkt. Ik denk dat jouw gevoel van verbinding hetzelfde is als het mijne toen ik me verloofde. Ik vroeg me de hele tijd af of ik wel echt van mijn man hield, omdat ik het niet kon ‘voelen’. Het simpele (maar toch ook ingewikkelde) antwoord is dat je gewoon moet ophouden met ernaar zoeken. De diepste gevoelens van liefde, en de diepste gevoelens van verbinding, ontstaan op momenten waarop we ze het minst verwachten. Wanneer we er niet naar op jacht zijn, wanneer we ze niet proberen te dwingen aanwezig te zijn.”

Lessen in liefde

Tot slot, de belangrijkste vraag als het aankomt op angst in relaties is: is dit iemand van wie ik over de liefde kan leren? Relaties zijn een ervaring om steeds weer te leren wat liefde is. En hoe je precies liefde kunt geven en ontvangen met deze persoon naast je. Wat je uiteindelijk nodig hebt, is iemand die het avontuur met jou wil aangaan.

Gevoelens komen en gaan. Aantrekkingskracht wordt sterker en dan weer zwakker. Zoeken naar ‘zekerheid’ is als het najagen van een bewegend en ongrijpbaar doelwit. Maar als je verder kijkt dan de misplaatste ideeën uit onze cultuur en kijkt naar wat degenen die zich bevinden in de wereld van ware liefde weten, dan zie je dat zolang jij een betrouwbare, beschikbare, liefdevolle, eerlijke partner hebt, de wortels van je angst zich in jou bevinden. En dat is waar je aandacht aan moet schenken.

Boekentip: De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid

De verborgen wijsheid van angstWord je gek van je angsten en stress? De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid van Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je zien dat je angsten vaak een verborgen wijsheid met zich meedragen. Een onmisbaar boek voor angsthazen en stresskippen die van hun angst en stress af willen!

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com. Of bestel het e-book.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *