Angsten uit je kindertijd loslaten: zo kan de liefde in je relatie volop stromen

Als je bang bent om je partner kwijt te raken, houd je krampachtig vast aan jullie relatie. En wat gebeurt er? Je jaagt je geliefde juist weg… Therapeut Nadine Carter laat in dit artikel zien waar jouw angsten voor verlies vandaan komt én hoe je loslaat. “Hoe vrijer je van belemmerende overtuigingen en oude pijn bent, hoe vrijer de liefde kan stromen.”

Door het helen van ervaringen uit je kindertijd en het doorbreken van patronen kun jij je angsten loslaten. Het heelt je relatie.

Overal waar hij staat, kan ook zij gelezen worden.

Duwen en trekken

Het is ons met de paplepel ingegoten: als je iets wilt bereiken, dan moet je daar hard je best voor doen. Maar heb je gaandeweg ook ontdekt dat hoe harder jij je best doet, hoe harder je trekt aan een geliefde, hoe verder weg hij voelt en hoe minder je hem bereikt?

Waarom duwen en trekken we aan de ander? Waarom hebben we niet het geduld en het vertrouwen om hem naar ons toe te laten komen? Het heeft alles te maken met jouw patronen die je al als kleintje ontwikkeld hebt. De onderliggende emotie is angst voor verlies.

Kindpijn: de angst om niet goed genoeg te zijn

Een partner vinden gaat over je dromen om samen te zijn. Het verlangen om te verbinden wordt onbewust gestuurd door een ander verlangen: voelen dat je ertoe doet, van invloed bent, goed genoeg bent, de moeite waard bent om geliefd te worden. Wanneer jouw oud zeer, je kindpijn, juist dáár ligt, wordt de noodzaak om met iemand samen te zijn steeds groter en belangrijker. Gestuurd door angst om alleen achter te blijven, niet de moeite waard om van te houden.

Zo kan – zonder dat je het bewust in de gaten hebt – het willen van een relatie juist je angst in stand houden. Of in een ongezonde relatie blijven kan het voorkomen van nog meer angst zijn. Zou dat niet de reden kunnen zijn dat het niet lukt, niet stroomt of jou in elk geval zoveel moeite kost? De angst niet goed genoeg te zijn, de angst om te falen, maakt dat je steeds weer op zoek bent of in een verbinding blijft die niet (meer) gezond is. Je vecht ervoor en houdt er krampachtig aan vast.

Waarom loslaten de sleutel is

Het is even een verandering: liefdevol verbinden door los te laten. En dat je de ander dan juist niet verliest! Loslaten betekent overgave en dat kan alleen vanuit vertrouwen: de diepe zekerheid in jezelf dat de ander blijft, omdat het de bedoeling is. Dit vertrouwen is natuurlijk precies het tegenovergestelde van angst voor verlies. Door los te laten komt er ruimte, ademruimte. Ruimte om te bewegen, te groeien. Er ontstaat ruimte om te observeren, te voelen én om dichter bij jezelf te komen. En laat jij nu het belangrijkste zijn dat er nodig is om een relatie te manifesteren die klopt en zuiver is. Vanuit vertrouwen loslaten geeft ruimte voor overvloed, voor liefde.

Zo ontstaat angst voor verlies

Wanneer je bang bent om je partner te verliezen en je krampachtig vasthoudt aan de relatie, jaag je hem juist verder weg. Om vanuit liefde en vertrouwen te verbinden mag je dus loslaten wat je zo graag wil. Daar is vertrouwen voor nodig en dus het loslaten van angsten die je hierbij in de weg zitten.

Onderzoek hoe je angsten ontstaan zijn. Dat begint al bij jouw conceptie, zwangerschap en geboorte. Was je gewenst of niet? Was de zwangerschap veilig, zowel emotioneel als fysiek? Hadden je ouders een liefdevolle relatie of heb je in de buik al ruzie meegekregen?

Angstige ouders, angstige kinderen

Misschien ben je een alleengeboren tweeling. Dat creëert al meteen diepe eenzaamheid en angst voor verlies. Je wil je laten gelden, leeft misschien voor twee, legt de lat te hoog of blijft veel te lang in een ongezonde relatie om maar niet alleen te zijn. Ook een traumatische geboorte draagt bij aan het ontstaan van angst in het allereerste begin van je leven.

Angsten ontstaan ook wanneer een van je ouders angstig is of allebei. Je neemt het als kind over; je leert angstig tegen de wereld aan te kijken. Alle ervaringen die je opdoet in jouw gezin die zijn gericht op afwijzing, controle, manipulatie, dominantie, geweld of agressie leiden tot een diepe innerlijke angst. Hetzelfde geldt voor ervaringen waarbij je verantwoordelijk moet zijn voor iets wat niet van jou is, je niet gezien of gehoord wordt en je niet jezelf kunt zijn.

Oud zeer opruimen en je relatie helen

Op basis van pijnlijke en onveilige kind-ervaringen kies je een overlevingsstrategie. Je ontwikkelt patronen zoals vechten, doorgaan, pleasen, niet voelen of er altijd maar zijn. Door het helen van al deze ervaringen en het doorbreken van deze patronen kun jij je angsten loslaten. Het heelt je relatie.

Hoe vrijer je van belemmerende overtuigingen en oud zeer bent, hoe vrijer de liefde kan stromen. Er ontstaat namelijk zelfliefde. En van daaruit kun je (weer) ontvankelijk zijn voor de ander, voor de liefde en durf je de ander de ruimte te geven. Letterlijk overgave aan de liefde, omdat je niet meer bang bent om jezelf te verliezen, om alleen achter te blijven. Vanuit liefde voor jezelf bereik je veel meer dan vanuit angst.

Samen groeien

Voel dat je sterk genoeg bent om aan te kunnen wat er op je afkomt. Wat er misschien tegenzit in de liefde of de liefde blijft vragen om aan te werken. Geef je relatie wat ze nodig heeft door jezelf te geven wat je nodig hebt. Besef dat wat jullie samen meemaken allemaal nodig is om samen verder te groeien. Het tilt je relatie steeds weer naar een hoger of ander level.

Verwonder je over wat je tegenkomt. Voel de magie van de synchroniciteit. De ruimte die je creëert door los te laten, geeft jou de mogelijkheden om tekens te zien, signalen op te vangen die je nodig hebt om te verbinden vanuit loslaten. Ze komen vaak uit onverwachte hoek.

Soms krijg je iets anders dan je wilde…

Door los te laten heb je ‘geen grip op de uitkomst meer’. En is dat niet juist de bedoeling? Ontstaat dan niet juist wat precies nodig is, het beste was? Soms gebeurt er iets waarvan je vaak achteraf denkt: dit had ik nooit zelf bedacht of gewild, maar het is het beste wat mij of ons kon overkomen. Als je maar grip blijft houden, blijft sturen en controleren, dan krijgt het onverwachte niet de ruimte. En het zijn vaak de onverwachte dingen die ons zo blij maken. Ze zorgen voor flow, zuivere liefde, een duwtje in de goede richting, voor vervulling.

Durf je alleen te zijn?

Het pad van de liefde kun je pas samen bewandelen als je alleen durft te zijn. Maak daarvoor verbinding met je eigen kleine ik, ontmoet hem of haar, koester je kind. Het heeft je hard nodig en jij het kind ook. Dat is thuiskomen in jezelf, dan voel je dat je niet meer alleen bent. En dan stopt het trekken aan je partner ook. Of dan durf je uit een ongezonde relatie te stappen. Hoe meer je alleen durft te zijn, hoe meer je samen zult bewandelen. Hoe dieper je kunt verbinden. Angst maakt meer kapot dan je lief is.

Boekentip: Liefdesbang

Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bestel het boek met gratis verzending of koop het e-book.

bestel nu

Lees verder:

Deel dit artikel online

Nadine Carter

Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut en een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in elke verbinding, in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat je hierin kunt tegenhouden, wat je belemmerd en deel met je hoe tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, hoe jij weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *