Astrologie: wat je dominante planeet allemaal over jou vertelt…

Jouw dominante planeet vertelt veel over jou. Geen idee waar dit over gaat? Lees dit artikel van de bekende astroloog Kate Rose en ontdek welke van de 10 hemellichamen jouw leven krachtig beïnvloedt. Is het Venus, de Zon of misschien Mercurius? “Je dominante planeet helpt je om jezelf te begrijpen en hoe jij anderen en de wereld ziet.”

Je dominante planeet is het astrologische aspect dat de belangrijkste antwoorden heeft over wat jij in het leven zoekt. Het bepaalt uiteindelijk de toon van jouw leven.

Wat maar weinigen weten…

Er zijn veel aspecten in de astrologie en je geboortehoroscoop die jou kunnen helpen om jezelf en je leven beter te begrijpen. Maar de belangrijke invloed van je dominante planeet is minder bekend.

Je dominante planeet is iets anders dan je zonneteken (je sterrenbeeld) of je heersende planeet, die over je zonneteken of je ascendant gaat. Het is het astrologische aspect dat de belangrijkste antwoorden heeft over wat jij zoekt in het leven. Het geeft inzicht in het deel van jou en je persoonlijkheid dat de meest aanwezige en invloedrijke energie heeft, omdat het altijd onder de oppervlakte aan het werk is en je onbewuste Zelf begeleidt. Dit aspect helpt je om jezelf te begrijpen en hoe jij anderen en de wereld ziet – het bepaalt uiteindelijk de toon van jouw leven.

Zo bereken jij je dominante planeet

In tegenstelling tot veel andere astrologische aspecten is jouw dominante planeet géén specifiek punt in je geboortehoroscoop. Het is de planeet (of de planeten als je er meerdere hebt) die een prominente positie inneemt ten opzichte van de meeste aspecten in je horoscoop. Er zijn er in totaal 10: de Zon, Mars, de Maan, Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus, Venus, Mercurius en Pluto.

Om je dominante planeet te vinden, moet je eerst je geboortehoroscoop berekenen. Het is belangrijk dat de berekening een gedetailleerd overzicht van je horoscoop biedt, dus met verschillende aspecten. Hier kun je er gratis eentje laten maken. Daarna is het een kwestie van kijken naar specifieke thema’s om vast te stellen welke planeet dominant is.

Er zijn enkele manieren waarop jij je dominante planeet kunt vinden.

Planeten die samenvallen met je Midhemel-teken of je ascendant
De planeet die samenvalt met je Midhemel-teken of je ascendant (vooral als die planeet hetzelfde is) is hoogstwaarschijnlijk jouw dominante planeet, omdat deze een enorm sterke kracht in jouw leven vertegenwoordigt. Goed om te weten: je Midhemel-teken wordt in horoscopen vaak aangegeven als MC.

Hetzelfde teken komt meerdere keren voor
Stel dat je ascendant, Midhemel-teken en je maanteken allemaal in een bepaald teken staan, bijvoorbeeld Ram. Dit zou kunnen betekenen dat Mars jouw dominante planeet is, want hij hoort bij Ram.

Een stellium: drie of meer planeten in één teken
Een andere indicator van jouw dominante planeet is dat je een zogenaamd stellium hebt, wat inhoudt dat er drie of meer planeten in een bepaald teken staan. Bijvoorbeeld als je maanteken, Venus en Mars in Stier staan, dan heb je een Stier-stellium. En omdat Venus de heersende planeet van Stier is, zou Venus jouw dominante planeet kunnen zijn.

Meerdere planeten in een astrologisch huis
Als er vijf of meer planeten in een astrologisch huis staan, kan dat erop wijzen dat de heersende planeet voor dat teken jouw dominante planeet is. Deze aanpak kost wat meer werk. Maar het is wel vaak zo dat de planeet die veelvuldig betrokken is bij de meeste aspecten in je horoscoop, belangrijk is.

Ontdek de betekenis van jouw dominante planeet

Nu jij je dominante planeet kent, is het tijd voor het leuke gedeelte én voor waardevolle inzichten!

Dit zijn de betekenissen van de 10 dominante planeten:

1. De Zon: moedig, verzorgend en energiek

Als de Zon jouw dominante planeet is, dan neem je de kwaliteiten van deze planeet en het sterrenbeeld Leeuw aan. Dus: groot, expressief en moedig. Door je sterke aantrekkingskracht beschouwen anderen jou vaak als een natuurlijk leider. Als dit jouw dominante planeet is, ben je waarschijnlijk een warm, verzorgend en energiek persoon, wat je uitstraalt naar de hele wereld.

2. Mars: gedreven en vol zelfvertrouwen

Als Mars jouw dominante planeet is, dan heb je een enorme drang om je dromen na te jagen en opmerkelijke successen te behalen. Soms ervaren mensen jou als impulsief, maar dat is meer toe te schrijven aan jouw grote zelfvertrouwen. Je hoeft niet lang na te denken om te weten dat het goed is. Je bent gepassioneerd en hebt vaak de neiging ergens vol voor te gaan, of je doet het helemaal niet. Je gaat tot het uiterste voor iets waarin je gelooft.

3. De Maan: vrouwelijk, zacht en creatief

Hoewel de Zon en de Maan technisch gezien geen planeten zijn, worden ze in de traditionele astrologie als net zo belangrijk gezien. Als de Maan jouw dominante planeet is, kun je erg Kreeft-achtig overkomen. Dit maakt je vrouwelijk, zacht, artistiek en geïnteresseerd in esoterische bezigheden zoals filosofie en astrologie. Je bent creatief en ervaart de wereld door te voelen.

4. Jupiter: optimistische geluksvogel

Jupiter is de geluksplaneet en als dit jouw dominante planeet is, trek je vaak de beste dingen in het leven aan. Je hebt een overmatig optimistische en begripvolle instelling, vooral doordat Jupiter-dominanten vaak ook erg spiritueel kunnen zijn. Je zoekt altijd naar manieren om dingen beter te doen en gelooft dat alles mogelijk is. Je moet gewoon even uitzoeken hoe je daar kunt komen.

5. Saturnus: een loyale harde werker

Saturnus-dominanten plaatsen hard werken en toewijding boven alles. Je begrijpt dat er regels zijn die gevolgd moeten worden en je zult er niet zomaar als daad van rebellie mee breken. Je hebt een hoge standaard en het kan even duren voordat je warmloopt voor anderen. Maar je bent ook erg loyaal en trouw in alles wat je doet.

6. Neptunus: dromerig en gevoelig

Als Neptunus jouw dominante planeet is, dan heb je veel kwaliteiten van het teken Vissen. Dit maakt je dromerig, intuïtief en soms zelfs helderziend. Omdat je zo gevoelig bent, zie en ervaar je het leven op een unieke manier. Liefde is voor jou heel belangrijk, net als ervoor zorgen dat je gewaardeerd wordt door je omgeving.

7. Uranus: intelligent buitenbeentje

De dominante planeet Uranus maakt jou niet alleen zeer intelligent, maar geeft je ook het gevoel er niet helemaal bij te horen. Je past vaak niet in groepen en je voelt je vaak niet begrepen of zelfs raar. Dit komt doordat jij je heel anders door het leven beweegt dan anderen. Door je hoge intelligentie herken je onbelangrijke zaken snel en staat er daarom ook niet te lang bij stil. Ook ben je altijd op zoek naar nieuwe dingen om te leren.

8. Venus: charmant en zorgzaam

Als Venus je dominante planeet is, dan ben je fysiek erg aantrekkelijk en kleed jij je goed. Je hebt een elegante en zorgzame uitstraling. Je bent iemand die mensen graag als vriend of romantische partner willen en je weet vaak niet hoe het is om alleen te zijn, omdat je dat nooit hoeft te zijn. Je hebt een natuurlijke charme die de beste dingen in het leven aantrekt.

9. Mercurius: intelligent en innemend

Het is niet verrassend dat als Mercurius jouw dominante planeet is, jij het meest waarde hecht aan je brein. Je bent erg gefocust op effectief communiceren en hebt een rationeel en pragmatisch denkproces. Woorden vind je erg belangrijk en je gebruikt ze dan ook om de wereld aan je voeten te krijgen. Je bent erg intelligent, maar ook innemend en grappig, waardoor je een positief effect op anderen hebt.

10. Pluto: intens en diepgaand

Hoewel Pluto vaak niet als een positieve planeet wordt gezien, is het eigenlijk een heel meeslepende en lonende dominante planeet. Pluto maakt alles intenser, dus dat is waarschijnlijk ook hoe anderen jou omschrijven. Dit duidt ook op de diepte van jouw gevoelens, intellect en ervaringen in het leven. Je hebt de gave om bepaalde kanten van het leven beter te begrijpen dan de meesten.

Boekentip: Leven met de sterren

leven met de sterrenPluis je hele horoscoop uit met Yasmin Boland met haar boek Leven met de sterren. Ze helpt je stap voor stap het mysterie van het leven te ontrafelen en de mensen om je heen beter te begrijpen. In dit boek laat ze zien hoe alles in het universum met elkaar samenhangt en hoe astrologie kan helpen betekenis te geven aan het leven.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld of bestel het e-book voor € 9,99.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over jouw geboortehoroscoop:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *