Astroloog over de huidige tijd: de donkere maanfase leidt naar licht en transformatie

Donkere fases horen bij het leven. Toch zijn we als Westerse maatschappij vooral bang voor of kijken we vol afgunst naar deze periodes. De fase waar we nu inzitten, is een zware en donkere periode. Astroloog en mysticus Demetra George vertelt in dit artikel over onze redder in nood: de Donkere Godin leidt ons door het mysterie van dood naar vernieuwing en licht.

De godin is nu uit de donkere maanfase van een langdurige maancyclus gekomen op een moment dat de mensheid collectief door een donkere fase in de precessionele zonnecyclus gaat.

Snelle veranderingen en onzekere toekomst

Momenteel gaan de veranderingen in onze maatschappij sneller dan ooit. Mensen kunnen geen voorspelbare toekomst meer verwachten en in veel gevallen niet eens een veilige toekomst. Dit gebrek aan stabiliteit in individuele levens en sociale structuren dwingt mensen in alle lagen van ons bestaan om sneller te veranderen, waar ze de dood van het oude onder ogen moeten komen. Als cultuur hebben we geleerd het grote donkere onbekende te vrezen en we hebben weinig kennis over het mysterie van deze overgangsriten.

Omdat we het doel van de donkere fase niet begrijpen en dit terrein niet kennen, verzetten we ons tegen de dood en het loslaten van sommige aspecten van het verleden om het nieuwe te omarmen. We zitten vol met angst en paniek wanneer we denken aan de fysieke dood van het lichaam en de planeet, of de psychologische dood van een relatie, levenswijze, verslaving, identiteit of geloofssysteem.

De stress van de donkere perioden in ons leven kan ons afhankelijk maken van chemische stoffen of ons verleiden tot wanhopige daden. Mensen zoeken naar sturing omdat ze worstelen met hun gevoelens van rouw, depressie, angst en boosheid wanneer ze omgaan met hun verliezen.

De Donkere Godin als redder in nood

De godin is nu uit de donkere maanfase van een langdurige maancyclus gekomen op een moment dat de mensheid collectief door een donkere fase in de precessionele zonnecyclus gaat. Met de wedergeboorte van de godin krijgen we de kans om haar donkere aspect terug te eisen. De Donkere Godin van de Donkere Maan heeft de kennis die ons door het mysterie van dood en vernieuwing kan leiden. Haar recent ontwaken in de menselijke geest komt overeen met onderzoek en nieuwe ontdekkingen in de onbewuste dimensies van de geest, evenals een terugkeer van belangstelling voor de dood en sterven.

Grote transformaties bij individuen

Terwijl de maatschappij is ondergedompeld in deze donkere maanfase, is er een massale beweging van individuen en de maatschappij die door vele fysieke en psychologische transformaties gaan. De afdaling naar de onderwereld begint altijd met de dood, de fysieke dood of de psychologische dood van een aspect van onszelf. Omdat de meesten van ons de rol van de dood in een cyclisch proces niet meer begrijpen en in plaats daarvan zijn gaan geloven dat het een staat van absolute eindigheid vertegenwoordigt, zijn we bang voor onze moderne inwijding in psychologische transformatie. We verzetten ons tegen elke vorm van verandering die het verlies brengt van wat we als zekerheid zien, en we onttrekken ons aan elke gebeurtenis die traumatische herinneringen bevat die ons aanzetten tot negatieve, zelfondermijnende gedragspatronen. In ons verzet tegen verandering, dat juist de bron van vernieuwing is, stagneren we en sterven we echt.

In dit transformatieproces kan niets nieuws herboren worden tot het oude sterft. Wanneer we ons aan een persoon, plaats, ding of situatie vastklampen dat zijn doel al gediend heeft, kunnen we onszelf alleen maar weerhouden van de weelde van de vernieuwing. In de moderne wereld is de rite die ons voorbereidt op onze dood het omarmen van het pad van bewuste verandering en psychologische transformatie. In de loop van ons leven betekent het vele kleine doden doormaken door het proces van loslaten. Terwijl loslaten en verandering in het begin beangstigend lijkt, is het noodzakelijk in de cyclus die tot vernieuwing leidt.

Het wordt weer licht

Wat Demetra George laat zien in dit artikel is dat we niet bang hoeven te zijn voor deze donkere periode. Het doel van de laatste fase van het cyclische proces is afronding en vernieuwing. De chaos en het verval van deze donkere fase verandert in vruchtbare grond. In deze grond (kan ook gezien worden als de onderwereld of het onderbewuste) wordt het zaadje geplant voor een nieuwe toekomst, een nieuw begin.

Als je verder kijkt dan de angst die je voelt voor deze donkere fase dan zie je dat het ook een prachtige tijd kan zijn van afronding en dromen over nieuwe beginnen. Na elke winter wordt het weer lente, hoe koud en donker de winter ook was. Na elke nacht wordt het weer dag, hoe donker de nacht ook was.

– Lisa Ensing

Bron: Het mysterie van de donkere maan

Dit is een fragment uit het prachtige boek Het mysterie van de donkere maan van Demetra George. Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar nú voor € 20,00 met gratis verzending in plaats van € 25,00 (korting geldig t/m 30 september 2022)

bestel nu

Lees ook deze artikelen over de donkere maanfase van Demetra George:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *