Ayurveda & de zomer: 6 tips om deze warme dagen koel door te komen

Het pitta-seizoen (de zomer) is begonnen en dat betekent grote kans op hitte! Ayurveda kan helpen om de zomerhitte draagbaarder te maken zodat je niet oververhit raakt. In dit artikel geven Ayurveda-experts 6 tips om deze zomer koel door te komen.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een beproefde geneeswijze welke al duizenden jaren ziekte probeert te voorkomen door het evenwicht in het lichaam te behouden. Ayurveda werkt vanuit het idee dat er drie dosha’s (gezondheidstypes) zijn die evenveel in het lichaam aanwezig moeten zijn voor een optimaal welzijn.

Het pitta-seizoen

Zomer is het seizoen van de pitta dosha. Deze dosha is heet, vurig en intens. ‘Vooral als je stress hebt tijdens hitte, kan deze dosha overuren draaien met frustratie, stress, woede, intensiteit, ontsteking en huiduitslag als gevolg,’ volgens Kiera Nachman, oprichter van Nao Ayurveda. Een ​​deel van die pitta-energie kun je in evenwicht brengen met verkoelende vata-energie. Zonder al je vuur te doven, je hebt namelijk deze dosha evengoed nodig om zaken als de spijsvertering aan te wakkeren. Deze tips gaan je helpen om jouw pitta-energie in balans te brengen:

Breng pitta in balans:

1. Ruil je hete koffie in voor een verkoelend drankje

Auteur en Ayurvedisch voedingsdeskundige Sahara Rose zweert tijdens de zomermaanden bij een combinatie van komijn-, koriander- en venkelzaad in haar water. ‘Deze combinatie verbetert de spijsvertering zonder het systeem te oververhitten, omdat verkoelende koriander- en venkelzaad de verwarmingseigenschappen van komijn compenseren’, zegt ze, en voegt eraan toe: ‘Als je het gevoel hebt dat je je dagelijkse koffie nodig hebt om naar de badkamer te gaan, zal deze thee je systeem zachtjes ontgiften. Dit doet deze thee zonder de harde, zure en pitta-verergerende effecten van koffie, waar je warm en geïrriteerd van kunt worden.’ Ruil op zijn minst op één hete dag je hete koffie in voor een thermoskan van haar kruidenbrouwsel en kijk of het verschil maakt.

2. Houd rozenwater bij de hand

‘Eén drankje met rozenwater per dag houdt de zomerangst weg’, volgens Ananta Ripa Ajmera, een Ayurvedisch gezondheidsdeskundige. ‘De roos heeft een verhelderend effect op de huid en helpt warmtegerelateerde roodheid te verzachten. En het is een geweldige teintverbeteraar!’ Ze raadt aan om het op het gezicht te sproeien wanneer je het warm, overprikkeld of overwerkt voelt. Nachman houdt er ook van om twee wattenbolletjes in rozenwater te weken en ze vijf minuten voor gesloten ogen te houden voordat ze op pad gaan. Volgens Ayurveda verzamelt veel pitta-energie zich namelijk in de ogen. Je kunt je eigen rozenmist-melange zelf maken of er een kopen.

3. Doe een aardende en verkoelende ademhalingsoefening in de ochtend

Doe geen snelle pranayama-ademhalingen maar verkoelende ademhalingsoefeningen. Ayurvedisch specialist Viji Natarajan raadt in plaats daarvan een adem aan die Sheetali of Sitali wordt genoemd. Krul je tong in de vorm van een rietje, adem in door de mond en adem uit door de neus, herhaal de cyclus acht tot tien keer om je lichaamstemperatuur te verlagen. ‘Sitali betekent letterlijk verkoeling’, zegt Natarajan. ‘Het is aangetoond dat het koorts, vermoeidheid en stress in het lichaam vermindert, het vocht verhoogt en zowel honger als dorst verzacht.’ Andere langzame, verkoelende oefeningen voor de ochtend zijn yin yoga, op blote voeten lopen of de aardende wortelchakra-meditatie van Lisa Erickson.

4. Gebruik kokosolie

Ayurvedische experts raden aan om voor of na het douchen jezelf te masseren met kokosolie, ook wel abhyanga genoemd. Dit kan helpen om het lichaam te voeden en ontstekingen en roodheid te verzachten. Als je klaar bent met de massage, raadt Natarajan aan om een druppel sandelhoutolie op de huid aan te brengen . ‘Essentiële olie van sandelhout heeft de eigenschappen dat het verkoelend werkt en de warmte in lichaam en geest vermindert. In India wordt sandelhoutpasta vaak op het voorhoofd aangebracht’ ze zegt.

5. Zet de airconditioner niet te hoog

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is airconditioning misschien niet dé redder van deze zomer. ‘Ons lichaam is bedoeld om zich aan te passen aan de klimaten waarin we ons bevinden. Van 30 graden weer naar 20 graden gaan, verwart het lichaam. Hierdoor gaat het minder efficiënt zijn werk doen’, zegt Rose. In plaats daarvan raadt ze aan om indien mogelijk een ventilator te gebruiken om af te koelen.

Koud douchen volgens de methode van Wim Hof kan je lichaam daarnaast helpen om zélf weer de interne temperatuur te laten regelen en je gezondheid te verbeteren.

6. Pas je voeding aan

Shrankhla Holecek, oprichter van Uma Ayurvedische oliën, zegt dat warm, pittig en scherp voedsel niet in het zomerdieet thuishoort. In plaats daarvan eet ze zoete, sappige, waterrijke vruchten zoals ananas en watermeloen. Ajmera gebruikt in de zomer ook verkoelende zaden zoals venkel-, komijn- en mangopoeder (ook bekend als amchur-poeder) om intense, hitte-vasthoudende smaken zoals zwarte peper, gember en knoflook te vervangen.

Bron: Mindbodygreen

Boekentip: Balans in je leven van Deepak Chopra

Wil je meer leren over Ayurveda en over het in balans brengen van de drie dosha’s? Deepak Chopra leert je in Balans in je leven over deze onderwerpen. Lees verder over dagelijkse leefgewoonten, heilzame voeding en lichaamsbeweging voor elk lichaamstype, het verteringsvuur Agni, goed ademhalen en meer.

Bestel jouw exemplaar voor € 32,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees meer verfrissende tips voor warme zomerdagen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *