Ben je hooggevoelig en woon je in de stad? Zo kun je omgaan met alle prikkels (4 tips)

Help! Je bent hooggevoelig en je woont op een drukke plek. Hoe overleef je de overdaad aan prikkels? Mental health coach Miranda Mendes deelt 4 eenvoudige adviezen, die snel rust en ontspanning brengen. “Op het moment dat je overprikkeld raakt, focus dan op de natuur. Bomen hebben een helende werking – óók in de stad.”

Buiten gebeurt er veel, maar binnenshuis kun je een plek van rust creëren.

Dit zijn kenmerken van hooggevoeligheid

Ervaar jij geur, smaak, geluid en gevoelens intens? Vang je makkelijk subtiele signalen op uit je omgeving? Neem je stemmingen van andere mensen snel over? Heb je een groot inlevingsvermogen? Dan is de kans aanzienlijk dat je hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap. Het is alleen de kunst om er op een goede manier mee om te gaan. Helemaal als je in een bruisende en drukke stad woont.

Overprikkeld door geluid en drukte

Sinds een jaar woon ik in een drukke stad. Er is altijd wel iets gaande. Zodra ik mijn deur uitstap, is er geluid, drukte, beweging… Iets in mij vindt dat fascinerend – er gebeurt zo veel op straat. Er is zo veel te zien. Geen moment is saai. Maar tegelijkertijd wordt het mij regelmatig te veel. Ik raak overprikkeld doordat ik hooggevoelig ben.

Wat mij vooral triggert, zijn geluiden. Ze dringen tot mijn zenuwstelsel door en geven me soms stress. De stress zorgt voor frustratie, waardoor mijn lontje korter wordt. Voor mij is het dan ook helemaal duidelijk: in de stad wonen is niet mijn ding.

Tips: zo overleef je alle prikkels in een drukke stad

Woon je in een stad of aan een drukke straat en herken jij je in mijn verhaal? Onderstaande adviezen kunnen jou helpen bij het omgaan met een overdaad aan prikkels.

1. Creëer thuis een oase van rust

Buiten gebeurt er veel, maar binnenshuis kun je een plek van rust creëren. Zet bijvoorbeeld rustgevende muziek of natuurgeluiden aan: een stromend beekje, zingende vogels… Soms is het net alsof ik thuis in de jungle of het bos ben.

Ben je zeer gevoelig voor geur, dan werkt een aroma diffuser goed bij jou. Kies bijvoorbeeld voor lavendelolie, die bekend staat om zijn kalmerende werking. Een ander idee: een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen voordat je gaat slapen.

Je kunt ook je persoonlijke rusthoekje in huis creëren. Maak een altaartje en zet hier spullen op die jou laten ontspannen. Bijvoorbeeld een foto van een moment waarop jij helemaal ‘zen’ was. Door naar de foto te kijken roep je de positieve herinnering op, wat jou automatisch rust geeft. Een zoutlamp heeft een helende werking en past dus ook mooi op een altaartje, net als edelstenen. Of kies een boek waardoor jij terugkeert naar jezelf en je innerlijke rust vindt. Maak je altaar zo persoonlijk mogelijk. Jij kiest.

2. Vind stilteplekken in de stad

Ook in de stad zijn plekjes van rust te vinden. Zoek eens naar verborgen schatten. Wie weet vind je een fijn binnenplaatsje met een fontein. Het water kan je een gevoel van sereniteit geven. Of misschien ontdek je een museum waar je tot rust komt. Ook de bibliotheek is een stilteplek. In elke stad kun je wel ergens kalmte vinden.

3. Ervaar de kracht van bomen

De stad kan aanvoelen als een groot blok beton. Maar tussen alle gebouwen vind je altijd wel ergens een boom. Op het moment dat je overprikkeld raakt door bijvoorbeeld een bus die voorbij dendert, focus dan op de natuur. Kijk waar je groen kunt vinden. Bomen hebben een helende werking – óók in de stad. Misschien zijn er zelfs eeuwenoude bomen te vinden. Zodra je een boom ziet, sta er dan even bewust bij stil. Observeer de boom en leg eventueel je hand op de stam. Natuurlijk kun je ’m ook knuffelen, maar mogelijk zie je dat niet zitten in een drukke stad…

Alleen al door je hand op de boomstam te leggen, ga je vanzelf aarden. Helemaal als hooggevoelig persoon kun jij de energie van de boom in je opnemen. Je kunt visualiseren dat jij net als de boom wortels hebt die diep de aarde in groeien. Zo verdwijnen de stress en onrust en kom je weer in het hier en nu.

Lees ook: De magische kracht van bomen: wat kunnen ze voor jou betekenen?

4. Doe de buik-ademhaling

Met de yogaterm Pranayama wordt de beheersing van de ademhaling bedoeld. Op het moment dat we stress ervaren, gaan we automatisch ‘hoog’ ademen. Het is dan de uitdaging om onze ademhaling te vertragen en naar beneden te brengen.

Zodra je merkt dat je ademhaling hoog zit, breng je die in alle rust en liefde weer langzaam omlaag naar je buik. Sluit daarbij even je ogen en voel wáár jij in je lichaam je ademhaling voelt. Zo concentreer jij je op je innerlijke belevingswereld.

Adem rustig in, naar je buik toe, en weer rustig uit. Het kan helpen om een hand op je buik te leggen.

Lees ook: Dit is het effect van langzaam ademhalen bij stress

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Wil jij als hsp-er je ware kracht vinden en deze verder ontwikkelen? Susan Marletta Harts Voluitleven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel hier jouw exemplaar bij Boekenwereld.com met gratis verzending voor € 22,99.

bestel nu

Lees verder over hooggevoeligheid:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *