Ben je snel overprikkeld? Zo verlaag je je energetische zwaartepunt

In deze snelle wereld vol prikkels kan het lastig zijn om geaard, in het heden en kalm te blijven. De snelheid van het leven zorgt ervoor dat je je constant in de rode zone bevindt, waardoor je interne motor op volle toeren draait en vervolgens je zenuwstelsel overprikkeld raakt en je bijnieren uitgeput raken. Dit leidt weer tot een verstoord bioritme. Je onderdrukt het instinct van je lichaam dat je vertelt om een pauze te nemen of uit te rusten. Je voelt je niet lekker, niet goed geaard en je bent moe en geïrriteerd.

Bovenste chakra’s

Als je gestrest bent of je overweldigd of angstig voelt, dan verschuift je levenskracht hoger in je lichaam en komen je wortels los uit de aarde. Het is in feite zo dat de stekker eruit wordt getrokken. Als jouw persoonlijke stroomkring is ‘gebroken’ van de aarde, dan kan al die overgebleven energie nergens heen. Het draait maar rond en blijft zich opbouwen in je bovenste chakra’s.

Bij elektriciteit dient aarding als een soort back-up. Er ontstaat een alternatieve route waar de elektriciteit door geleid kan worden, terug in de aarde als er een probleem is met de bedrading. In jouw mensenlichaam werkt het ongeveer net zo. Alles raakt gespannen en de interne druk wordt hoger als je wordt losgekoppeld van de aarde. Als jouw persoonlijke energie, je levenskracht, hoger in het lichaam wordt geduwd, omdat je stress ervaart door deadlines, overwerkt, te veel verplichtingen hebt en niet genoeg vrije tijd, dan raakt jouw systeem door de war.

Verlaging van je energetisch zwaartepunt

Het is essentieel om de tijd te nemen om even op de rem te trappen, je eigen aangeboren bioritme te herstellen en je weer goed te aarden. De verlaging van je energetisch zwaartepunt is iets wat ik zelf heb bedacht en al deze ideeën omschrijft. Het betekent dat je dieper in je lichaam moet zakken en toestaan dat alle chaotische energie in je bovenste chakra’s loskomt, naar beneden zakt naar het midden van je lichaam waar die thuishoort en je levenskracht gelijkmatig verdeelt door je lichaam. En het allerbelangrijkste: dat je weer verbonden raakt met de aarde.

Verschillende culturen hebben verschillende namen voor dit ‘energetisch zwaartepunt’. In China wordt het de ‘dan tien’ genoemd, ‘Qosqo’ bij sjamaanse tradities in Peru en ‘hara’ in Japan wat betreft Japanse geneeskunde en martial arts. Al deze eeuwenoude culturen accepteren dat er een natuurlijke ‘thuis’ is voor je persoonlijke energie, net onder je navel.

Het is niet lastig om je weer goed te aarden en het is mogelijk om in korte tijd een enorm verschil te maken in je eigen systeem. Het vergt echter wel bewustwording en veel discipline om dit vol te houden. Het kan een paar minuten of zelfs uren duren om je te ontspannen en je natuurlijke tempo en bioritme van je lichaam terug te vinden, afhankelijk van hoe erg je verstrooid bent. Als je te veel prikkels ervaart in het leven, dan zul je misschien een aantal levensveranderingen moeten doorvoeren om je energetisch zwaartepunt laag te houden op de plek waar het hoort.

Volg de stappen hieronder om je energetisch zwaartepunt te verlagen

Je kunt deze oefening het beste staand doen, omdat je chakra’s dan goed staan en gelijk met de positie van je lichaam. Sta met beide voeten stevig op de grond (draag liever geen schoenen en doe dit buiten).

  • Om te beginnen… Adem diep en langzaam in om je te focussen op je innerlijk en je lichaam een seintje te geven om te ontspannen. Zo verlaag je ook je hartslag, bloeddruk en word je minder beïnvloed door het stresshormoon cortisol. Sluit je ogen om niet afgeleid te raken door je omgeving.
  • Focus je op het uitademen en stel je bewust voor dat alle negatieve energie je lichaam verlaat en terug de aarde ingaat. Doe dit een aantal keer.
  • Laat de energie tussen jou en de aarde in beide richtingen stromen. De spanning verlaat je lichaam en jouw energetische wortels gaan weer de aarde in. Ook ontvang je weer de levenskracht en steun uit de aarde in je eigen lichaam.
  • Buig je knieën, een beetje zoals de paardrijstand. Beweeg je lichaam. Schud, draai, zwaai en maak gebruik van elk gewricht in je lichaam… Volg de bewegingen die je lichaam probeert te maken.
  • Maak verbinding met je spirituele team, hogere gidsen, de maker of dierlijke geesten die je willen helpen.
  • Visualiseer je energetisch zwaartepunt dat naar beneden zakt. Bedenk je waar het zwaartepunt zat aan het begin van de oefening en focus je erop om het te laten zakken in je lichaam op de plek waar het thuishoort. Namelijk in je onderbuik. Het is normaal als je dan een comfortabel zwaar gevoel hebt, je kalmeert en misschien zelf het idee hebt dat iets op zijn plaats ‘klikt’.

Herhaal deze oefeningen zo vaak per dag als nodig is!

Als je aan martial arts, yoga of aan iets anders fysieks doet, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met de ‘paardrijstand’. In Aziatische vechtsporten is de paardrijstand erg belangrijk en fundamenteel. Je buigt je knieën diep met je voeten wijd uit elkaar en je bovenlichaam recht. Deze houding heeft een aantal positieve effecten: je zwaartepunt zakt (waardoor het lastiger is voor een tegenstander om je neer te slaan of je uit balans te brengen), je bent flexibeler (omdat je knieën en heupen aangespannen zijn in plaats van rechtop staan en zo kun je je vrijer bewegen), je middelpunt en je rug- en beenspieren worden sterker (waardoor je levenskracht, je houding in het algemeen en je zelfvertrouwen een boost krijgen) en je verbetert je balans (waardoor je makkelijker en soepeler je gewicht van de ene voet naar de andere kunt verplaatsen).

Stabiliteit… Flexibiliteit… Soepelheid… Kracht… Zelfvertrouwen… Balans… Gratie. Dat zijn de effecten als je thuis bent in je lichaam, je je in het heden bevindt en je zwaartepunt op zijn plek zit. Door nieuwe gewoontes te creëren, reageert je psyche goed op fysieke signalen. Terwijl je deze oefening doet, probeer dan de paardrijstand eens uit om je energiesysteem een seintje te geven om weer op peil te komen. Na verloop van tijd zullen je spieren deze oefening onthouden en kun je je nog sneller en gemakkelijker aarden.

Geschreven door Stephanie Red Feather

Boekentip van Inspirerend leven: Ben ik een empaat?

ben ik een empaatOp menselijk niveau reikt dit boek je methoden, zienswijzen en oefeningen aan om je aard te begrijpen en te accepteren, en om als empaat ten volle te leven, vol vertrouwen en precies zoals je bent.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld voor € 24,99 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *