Ben jij een aarde-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij Aarde 

Moeite met grenzen stellen, snel bezorgd en een gebrek aan support? Ontdek of jij een Aardse persoonlijkheid hebt en hoe je snel meer balans kunt ervaren. Aarde is het vierde element uit het model van de Vijf Elementen uit de Chinese wetenschap. Dit is een krachtige leidraad om zaken op te lossen en een leidraad om het leven soepeler te laten lopen. Welk element domineert je persoonlijkheid? Ontdek in dit artikel of jij het meeste overeenkomt met het element aarde.

De vijf elementen

In de oudheid hielden Chinese intellectuelen zich bezig met het bestuderen van patronen in de natuur. Uiteindelijk viel het hun op dat alle leven in een cirkel beweegt. Het wordt geboren, komt tot bloei, sterft en wordt weer geboren. Ze constateerden ook dat deze cyclus zich volgens vaste patronen voltrekt, namelijk in een ritme van vijf verschillende stadia met vijf verschillende energiekwaliteiten.

Ze noemden deze fasen de vijf elementen en gaven ze elk een naam om de aard van hun energie te beschrijven: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Ze geloofden overigens niet dat het leven uit deze substanties bestond. De benamingen zijn bedoeld om het karakter van elke dynamiek aan te duiden.

Alle vijf de elementen maken deel uit van onze karakterstructuur, maar in verschillende kwantiteiten. Meestal zijn een of twee elementen het sterkst vertegenwoordigd en daarvan is er altijd één dominant. Die bepaalt de ‘startmodus’. De juiste combinatie van elementen bestaat niet. We hebben allemaal een unieke samenstelling en dus ‘gebruiksaanwijzing’.

Kenmerken van het persoonlijkheidstype Aarde

Aarde: middag, nazomer, vroege herfst, middelbare leeftijd

Als je sterk resoneert met de karakterstructuur Aarde staan relaties ongetwijfeld hoog op je prioriteitenlijst. Waarschijnlijk zijn ze zelfs het belangrijkste in je leven. Dat komt doordat aardemensen behoefte hebben aan verbinding. Ze zijn in de regel veel meer gericht op anderen dan op zichzelf. Als jij veel Aarde hebt ben je van nature een gever. Je bent bijzonder vriendelijk, zorgzaam en verantwoordelijk. Gezin, familie, vrienden en de gemeenschap gaan altijd voor.

Onderstaande vragen zijn een aantal kenmerken van het element Aarde. Beantwoord de volgende vragen met ja of nee.

 • Je hebt soms zoveel verantwoordelijkheden op je genomen dat je jezelf helemaal uitput terwijl je probeert alles voor elkaar te boksen.
 • Je vindt het jammer dat je niet meer tijd hebt om rustig te zitten, te relaxen en een goed boek te lezen.
 • Je stelt je dienstbaar op in het leven en vindt het fijn om anderen te helpen.
 • Je hebt de neiging om te piekeren en je zorgen houden je soms uit je slaap.
 • Je kent problemen met je spijsvertering.

Het element aarde: symptomen van disbalans

De Aarde-energie produceert je verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook het risico om je daar te veel door te laten meeslepen. Dat kan je ervan weerhouden af en toe even te ontspannen, een pauze te nemen of wat leuks te gaan doen, omdat je steeds wordt achtervolgd door de gedachte wat er allemaal nog moet vandaag. Dit is de ‘moederenergie’, en die is er goed in het oude adagio ‘een huisvrouw is nooit klaar met haar werk’ in je geest te programmeren. Als je te veel verantwoordelijkheden hebt genomen of gekregen, zodat er geen tijd voor jezelf overblijft, kan dit een Aarde-oorzaak voor ernstige overspannenheid zijn.

Drie gangbare symptomen van disbalans bij Aarde

 1. Bezorgdheid

De emotie die in de Chinese geneeskunde geassocieerd wordt met Aarde kunnen we het best weergeven als ‘bezorgdheid’ of gepieker. Mensen met veel Aarde-energie voelen zich op een onbewuste laag verantwoordelijk voor iedereen in hun leven, en dat levert een hoop kopzorgen op. Energie volgt de geest, dus telkens als je ongerust over iemand bent stuur je wat energie naar hen toe.

Zo kun je uitgeput raken van al het gepieker waar je in opgaat, ook als je niet voortdurend in touw bent om voor iedereen te zorgen. In de Chinese geneeskunde is het element Aarde gerelateerd aan vertering. Als gedachten niet verteerd worden oefenen ze invloed uit op je vermogen om helder te denken, zoals onverteerd voedsel in het darmkanaal voor verstopping of stagnatie zorgt.

 1. Zwakke grenzen

Dit betekent dat je niet altijd gezonde grenzen stelt, of dat nu binnen of buiten het gezin is. Als je zwakke grenzen hebt sloof je je misschien te veel uit voor familie, vrienden, collega’s en klanten. Je hebt moeite met nee zeggen, je laat anderen misbruik maken van je hulpvaardigheid of werkt vaak over omdat je te veel verantwoordelijkheden naar je toe getrokken hebt – of naar je toe hebt laten schuiven.

 1. Gebrek aan support

Als je Aarde-energie uit balans is kan dit het scenario in al je persoonlijke of zakelijke relaties zijn. Dan heb je steeds het gevoel dat jij er voor anderen bent, maar zelf niet de support krijgt waar jij behoefte aan hebt. Als je vrienden om hulp vraagt zijn ze niet beschikbaar, al heb je nog zoveel voor hen gedaan. Of ze komen wel, maar bieden op geen stukken na de assistentie die nodig is. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor disbalans bij Aarde.

Gezondheidsproblemen die worden geassocieerd met een verstoorde Aardehuishouding

Elk van de vijf elementen staat in verband met bepaalde organen en fysieke functies. Als er een probleem is op een van de hierna genoemde gebieden kan dat op een disbalans met het element Aarde duiden. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

 • Maag (bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen), milt en alvleesklier
 • Overeten of hunkeren naar koolhydraten of zoetigheid
 • Frequente kneuzingen of langzaam genezende snijwonden of kneuzingen
 • Diabetes of problemen met bloedsuiker
 • Spieren (bijvoorbeeld gebrekkige spierspanning)
 • Mond, lippen, tandvlees
 • Verstopping, slijm, holten
 • Hersenmist
 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid

‘Acupunctuur voor de geest’ – tips om ermee aan de slag te gaan

Je kunt kleine, subtiele veranderingen aanbrengen in je leven, die als een soort acupunctuurnaalden de energiestroom rechtbuigen. Dit zijn twee voorbeelden uit het boek De vijf elementen van Jean Haner om aan je aarde-element te werken:

Zelfzorg; ‘bemoeder’ jezelf

Als het vandaag de dag over zelfzorg gaat wordt er meestal gezond eten, genoeg slapen en regelmatig sporten bedoeld. Maar in deze situatie betekent zelfzorg iets anders, namelijk vriendelijk, zacht en bemoedigend zijn voor jezelf, zoals een moeder met haar geliefde kind omgaat. De beste omschrijving is hier jezelf ‘bemoederen’, dat wil zeggen jezelf door de dag heen verwennen met kleine attenties en ervoor zorgen dat er ruimschoots in al je behoeften voorzien wordt.

Misschien moet je jezelf indringend voorhouden dat er niets egoïstisch aan is als je eens tijd neemt om van het leven te genieten in plaats van je eindeloos met je waslijsten bezig te houden. Bedenk dat dit medicijn is voor je geest. Besef ook dat als je niet goed voor jezelf zorgt, je er ook voor anderen niet zo kunt zijn als je wilt.

Voed aarde met vuur

Uit je creativiteit; speel en experimenteer Vuur gaat over creatieve expressie. Ook als je denkt nul artistieke vezels in je lijf te hebben moet je nu beslist de vrijmoedigheid nemen eens gek te doen en te experimenteren, want Vuur gaat onder andere over plezier! En alles is goed. Schrijf een lied of maak een collage, zolang je maar vrij doet wat je fantasie je ingeeft.

Boekentip: De vijf elementen –  met gratis verzending!

De vijf elementenMet De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hierachter en kun je je elementen in balans brengen. Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren. Daardoor hebben de kleine veranderingen een grote impact op de rest van de leven.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over de vijf elementen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *