Ben jij een oude ziel? 17 redenen waarom oude zielen het soms moeilijk hebben

Sommige mensen hebben het knagende gevoel dat ze al eerder geleefd hebben… Misschien hebben ze geen concrete herinneringen aan hun vorige verblijf op Aarde, maar ze ervaren wel het onderliggende gevoel een ‘oude ziel’ te zijn. Dit kan het moeilijk maken om je comfortabel te voelen of om erbij te kunnen horen. Aan de andere kant kun je juist een diep gevoel van wijsheid ervaren en een heb je het ongewone talent om een diepere betekenis te zien in de gebeurtenissen in het leven. We hebben allemaal zulke mensen ontmoet. Deze mensen lijken een stuk ouder vanbinnen dan hun eigenlijke leeftijd of ze hebben simpelweg diepe, oude ziel ogen.

Als je het gevoel hebt dat je een oude ziel bent, is de kans groot dat het voor jou lastiger is geweest om gelukkig te zijn dan voor anderen om je heen. Waarom lijden oude zielen, en wat kun je eraan doen om te zorgen dat je het meest uit het leven haalt? We onderzoeken de natuur en de betekenis van een oude ziel hieronder en geven je algemeen advies dat je wellicht helpt om je ervaringen tot nu toe beter te begrijpen.

Wat is een ‘oude ziel’?

Zo simpel mogelijk gezegd zijn oude zielen mensen die veel verschillende levens hebben gehad. Dit hangt er niet vanaf of zo iemand zich zijn of haar vorige levens actief kan herinneren.

Als je dit herkent, heb je waarschijnlijk altijd al gevoeld dat moeilijk was om mensen te vinden die je echt begrijpen. In het slechtste geval heb je je geïsoleerd of heel eenzaam gevoeld, terwijl je in mindere mate het idee hebt gehad dat je net niet in het ritme zit van je vrienden, je familie of collega’s. Dit komt omdat oude zielen een soort disconnectie hebben met de fysieke realiteit. Hierdoor hebben ze ook een aangeboren niveau van begrip die de meeste mensen te boven gaat.

Soms ontmoet je een kind waarvan je sterk het gevoel hebt dat het een oude ziel heeft. Deze kinderen zijn meestal rustiger dan gemiddeld, denken meer na en komen over als dagdromers. Ze hebben behoefte aan een voorzichtige en aandachtige opvoeding zodat ze zich kunnen aanpassen aan de verschillen tussen henzelf en hun tijdsgenoten.

Of je nu vermoedt dat jij of iemand van wie je houdt een oude ziel zou kunnen zijn: het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat dit veel voordelen met zich meebrengt. Bovendien kunnen oude zielen enorm vervullende levens leiden (zoals we hieronder zullen bespreken). Het kan alleen even duren voor je ontdekt wat je levensdoel is.

8 karaktertrekken van oude zielen

Dus, ben jij een oude ziel? Er is misschien geen gecertificeerde oude ziel-test, maar er zijn wel een aantal overlappende karaktertrekken die je veel tegenkomt bij dit soort mensen.

Hier zijn achter karaktertrekken van oude zielen die je zullen helpen om te checken of jij of iemand die je kent een oude ziel is. Deze lijst bevat bovendien een aantal van de belangrijkste voordelen die erbij komen kijken wanneer je een oude ziel bent.

 1. Je bent niet materialistisch

Ook al zijn de mensen om je heen geobsedeerd over de nieuwste smartphones, de snelste auto’s of de mooiste schoenen: deze dingen laten jou waarschijnlijk koud als je een oude ziel bent!

Het idee meer geld te verdienen of status te verkrijgen maakt je niet enthousiast; je raakt waarschijnlijk snel verveeld door dit soort ambities. Al kun je toegeven dat deze dingen een doel hebben; je ziet ze voor het tijdelijke, materiële bezit dat ze zijn.

Hierdoor zul je waarschijnlijk ook geen tijd verspillen aan het jezelf definiëren op basis van de dingen die je bezit. Je bent meer geïnteresseerd in geluk op de lange termijn, persoonlijke groei, en betekenisvolle relaties die de tand des tijds doorstaan.

 1. Oude zielen zoeken naar kennis en groei

Als je een oude ziel bent, is het erg waarschijnlijk dat je continue het verlangen voelt om nieuwe dingen te leren. Sommigen vinden hun weg in intellectuele uitdagingen (bijvoorbeeld door steeds cursussen te volgen, een nieuwe opleiding te starten of een academische carrière te hebben). Bij anderen zie je het in een voorliefde voor het steeds verwerven van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

In beide gevallen is de belangrijkste motor hiervoor een verlangen naar groei en evolutie, vooral als het gaat om kennis. Hierdoor zijn oude zielen over het algemeen niet geïnteresseerd in roddels, rumoer, of oppervlakkig nieuws dat op de lange termijn geen invloed heeft op hoe de mensheid zich ontwikkelt.

 1. Je luistert naar je intuïtie

Een van de meest opvallende tekens dat je een oude ziel bent? Dat is je sterke geloof in je eigen beoordelingsvermogen. Terwijl andere mensen er moeite mee kunnen hebben om het advies op te volgen van hun innerlijke stem – of het zelfs niet makkelijk vinden om die stem te verstaan –, is het voor oude zielen natuurlijk om hun intuïtie te volgen en te vertrouwen als een betrouwbare gids naar wat goed is.

Hierdoor zul je je voornamelijk aangetrokken voelen tot mensen die goed passen bij jou en je waarden. Bovendien zie je vaak tekens van het universum die je de weg wijzen die anderen compleet over het hoofd zouden zien. Daarbij zullen je vrienden voordeel hebben wanneer je jouw onderbuikgevoel deelt.

 1. Je waardeert de energie van de wereld

Er zijn veel verschillende manieren waarop we de energie van de wereld kunnen waarderen. Een van de meest voorkomende uitdrukkingen hiervan, herken je waarschijnlijk maar al te goed. Oude zielen zijn van nature sterk verbonden met de natuur.

Als je een oude ziel bent, voel je waarschijnlijk een diepe rust als je in de natuur bent en zorg je ervoor dat je regelmatig buiten bent. Deze tijd buiten voelt als opladen, je voelt je verfrist. Het helpt je ook om verdriet of stress lost te laten. Herken je jezelf? Probeer dan je spirituele oefeningen zoveel mogelijk buiten te doen (denk aan meditatie) omdat het je vibratie kan versterken.

Oude zielen kiezen er vaak uiteindelijk voor om dichter bij de natuur te leven en naar het platteland te verhuizen. Het komt ook vaak voor dat oude zielen kunnen communiceren met dieren.

 1. Je bent een empaat of introvert

Dankzij de aangeboren wijsheid die een oude ziel met zich meedraagt, ben je waarschijnlijk erg empathisch. Dat betekent dat je de gevoelens van anderen haarfijn aanvoelt. Dit kan een groot nadeel zijn! Je kunt je overweldigd voelen door intense emoties die mensen om je heen voelen. Bovendien kun je hun pijn verwarren als je eigen.

Daarbij hoort dat oude zielen vaak introvert zijn: wanneer je je te lang in grote groepen begeeft, kun je je emotioneel uitgeput voelen of overprikkeld. Als je alleen bent, kun je je puur op je eigen gevoelens en verlangens focussen, wat als een grote opluchting kan aanvoelen.

 1. Oude zielen kunnen goed luisteren

Dankzij de empathie, het geduld en het begrip die bij een oude ziel horen, is het misschien niet zo verrassend dat oude zielen goed kunnen luisteren.

Als oude ziel streef je er niet naar om gesprekken om jou en jouw dromen en doelen te laten draaien. Je geeft veel liever je gesprekspartner je volle aandacht. Je weegt hun woorden en doet je uiterste best om hun gedachten en gevoelens goed te begrijpen. Dat betekent vaak dat je ondanks je introverte kant hele hechte vriendschappen hebt.

Jouw valkuil is dat je vaak als een soort therapeut of coach bent voor mensen, wat erg vermoeiend kan zijn.

 1. Excentriek

Zoals we hierboven al schreven is het volledig normaal voor oude zielen om moeite te hebben met erbij horen of in de pas meelopen. Een van de redenen hiervoor, is omdat ze vaak als excentriek gezien worden. Hier zijn een paar redenen voor.

Ten eerste doet de mening van anderen je niet veel als oude ziel, omdat je je volledig authentiek gedraagt.

Ten tweede zijn jouw prioriteiten en voorkeuren misschien vreemd voor degenen die gene oude ziel zijn. Terwijl jij meer gericht bent op de betekenisvolle dingen in het leven, kunnen anderen denken dat je zweverig bent.

 1. Je zet er alles op alles op om negativiteit te vermijden

Tot slot kun je oude zielen deels herkennen aan hun weigering om met negativiteit om te gaan. Als dit een van jouw karaktertrekken is, vind je het waarschijnlijk makkelijker om jezelf uit toxische relaties te bevrijden dan gemiddeld, heb je heldere grenzen met anderen, en probeer je wroeging zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarbij komt dat je waarschijnlijk goed bent in het zien van de mooie en positieve dingen in de wereld. Misschien ben jij zo iemand die continue en gevoel van dankbaarheid en verwondering ervaart over de complexiteit en het mysterie van het universum. Deze neigingen geven je alles wat je nodig hebt om een vredig, gelukkig en geaard bestaan te leiden. Helaas hebben oude zielen ondanks dit alles de neiging om betekenisvolle moeilijkheden tegen te komen, zoals we hier kort zullen noemen.

Waarom hebben oude zielen het moeilijk?

Als je kijkt naar alle wijsheid die oude zielen hebben, waarom hebben ze het dan zo moeilijk?

Dit zijn de belangrijkste redenen:

 1. Het gevoel dat leeftijdsgenoten je niet begrijpen, vooral wanneer je jong bent.
 2. Een fysieke of emotionele vermoeidheid. Dit kan veroorzaakt worden door je vele reïncarnaties. Daardoor kunnen oude zielen het gevoel hebben dat ze de bagage uit een vorig leven met zich meezeulen.
 3. Wie gewend zijn aan je vergevingsgezinde houding en je balans kunnen je als vanzelfsprekend gaan zien.
 4. De frustratie wanneer je de onderliggende problemen in de relaties van andere mensen duidelijk ziet, maar het niet altijd de tijd is om er iets aan te doen om te kunnen helpen.
 5. Volle verantwoordelijkheid voor je leven nemen, wat je een grotere kans geeft op schaamte, schuld en spijt.
 6. Worstelen met het gevoel nergens echt thuis te zijn, vaak ervaar je dat omdat je op verschillende plekken hebt gewoond die op verschillende momenten als thuis voelden.
 7. Het op je schouders nemen van de emotionele bagage van anderen door simpelweg bij hen in de buurt te zijn.
 8. Het soms lastig vinden om het verschil te zien tussen angst en een oprecht intuïtief gevoel dat er iets mis is.
 9. Zo’n groot verlangen naar alleen zijn dat het je in de weg zit wanneer je hechte relaties met anderen wilt aangaan, of dat je minder kansen tegenkomt.
 10. Belachelijk gemaakt worden omdat je “anders” bent, vooral als jong kind of wanneer je werkt met minder bewuste volwassenen.
 11. Door karma van je vorige levens heen werken, en daardoor meer uitdagingen krijgen dan anderen.
 12. Gezien worden als een wijze die het antwoord zou moeten weten op iedereens problemen.
 13. Pijnlijk bewustzijn van je eigen tekortkomingen (als gevolg van je zelfbewustzijn dat groter is dan normaal).
 14. Weten dat je zoveel meer zou kunnen bereiken en vervolgens jezelf straffen en bekritiseren als je dit ideaal niet kunt halen.
 15. Teveel van jezelf vragen en burn-out riskeren.
 16. Alles dieper voelen, inclusief pijnlijke emoties zoals verdriet, angst, spanning, stress, zorgen en onzekerheid.
 17. De worsteling om een levenspartner te vinden omdat het moeilijk is om iemand te vinden die jou zo goed begrijpt als jij anderen begrijpt.

Oude zielen en hun doel op aarde

Als oude ziel kan je doel op aarde complexer zijn en moeilijker om te begrijpen. Deels komt dit omdat je al zoveel doelen hebt gehad in het verleden. Bovendien zullen sommige hiervan (als het niet de meeste zijn) radicaal verschillen van je huidige taak. Dit komt ook deels omdat je een genuanceerd person bent die niet tevreden is met materiële winst. Dus hoe vind je jouw ware doel op aarde? En hoe kun je dit in vervulling brengen?

Let ten eerste op je innerlijke stem die ernaar verlangt om meer te bereiken dan een stabiele, voor de hand liggende taak.

Bedenk wat je gepassioneerd en opgewonden maakt. Denk bovendien aan wat jou helpt om uit je introverte schulp te kunnen kruipen en wat je het gevoel geeft dat je waarlijk leeft. Wanneer je niet zeker weet wat dit is, begin een lijst te maken en kijk naar overlappende thema’s en waarden. Ook al kun je je passie niet volgen als hoofdcarrière, dan nog kun je het een centrale plek geven in je leven en er veel betekenis en vervulling uit halen.

Bedenk vervolgens hoe je tijd kunt investeren in het aanmoedigen en faciliteren van groei in anderen.

Dit is een unieke gave die oude zielen kunnen geven aan de wereld om hen heen. Om die reden worden oude zielen vaan aangetrokken door zorgende taken (denk aan geneeskunde en psychologie). Anderen richten hun aandacht op posities van leiderschap bij goede doelen, of in creatieve expressie die anderen helpt om de complexiteit van het leven te kunnen begrijpen.

Tenslotte is het ook belangrijk om te luisteren naar je krachtige intuïtie.

Wanneer je terugkerende dromen hebt, onverklaarbare synchroniciteit ervaart of je je sterk en onbegrijpelijk aangetrokken voelt tot iets, neem het dan serieus. Oude zielen hebben vaak overblijfselen van doelen en ambities uit vorige levens, en dit komt soms door in je huidige leven op onverwachte momenten.

Dus, ben je een oude ziel die worstelt? Weet je getroost. Je hebt zoveel prachtige kwaliteiten en talenten! Met de tijd en door middel van reflectie (journallen kan goed helpen in turbulente tijden, bijvoorbeeld in het Inspirerend Leven Journal), kun je leren om een leven te leven dat rijker en vervullender is dan je ooit had kunnen dromen.

Bron: Katherine Hurst

Ben je benieuwd naar de werkelijke reden waarom je hier bent? In Afdalen in je ziel laat dr. Alberto Villoldo zien hoe je kunt afdalen in de vier ‘kamers’ van je ziel. In de eerste kamer heb je een wond weggestopt die je van de weg van je lotsbestemming heeft afgebracht. De tweede bevat je beperkende overtuigingen en aangegane zielscontracten als gevolg van die wond. In de derde kamer echter kun je de genade en het vertrouwen hervinden die je weer heel zullen maken. En in de vierde kamer zul je je jouw zielsopdracht weer kunnen herinneren, de werkelijke reden waarom je hier bent.

Bestel jouw exemplaar voor € 21,-  bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *