Ben jij self-care ontgroeid? Misschien zit je wel in een transformatie

Ben jij veel met zelfzorg bezig? Dan kun je misschien ervaren dat een self-care routine hun nut heeft gehad en dat je deze kan loslaten. Dit is het moment waarop je je steeds beter kan verbinden met wat écht goed voor je is. Langzaam kun je de diepere lagen van zelfzorg ontdekken. In dit artikel vertelt coach Michèle Lippus over deze transformatie.

Blijven toepassen van goede gewoontes

De waardevolle elementen uit de beginfase van zelfzorg pas je inmiddels met gemak toe, zo neem je bijvoorbeeld makkelijk een moment om een dankbaarheidsoefening toe te passen. Je weet inmiddels wat bijdraagt tot jouw innerlijk rust en je staat ook meer open voor zelfreflectie.

Vragen zoals: “Hoe gaat het nu echt met mij?,  “Hoe draagt dit bij aan mijn welzijn” of “Waar mag ik nog meer mijn grenzen bewaken?” klinken je niet meer vreemd in de oren. Jij hebt al mooie, grootse stappen gezet!

Dit is de fase waarbij je weet dat een weekend bingewatchen geen zelfzorg is. Je schrapt jouw qualitytime niet meer van de agenda en zoekt naar manieren om het een deel te laten zijn van het dagelijkse leven. Maar ook die tweede fase is een tijdelijke fase. Als je ervoor kiest dan kan je nog een stapje verdergaan.

Groeien naar de liefste versie voor jezelf én anderen

De derde fase is voor mij – en dit is puur hoe ik dit ervaar – het punt waarbij je nog dieper duikt in je persoonlijke groei. Hier is waar het echte pittige werk gebeurt! Met een liefdevolle analytische blik kijk je naar de verschillende aspecten van je leven. Je kijkt met verwondering naar hoe je bepaalde zaken doet, waar je jezelf nog saboteert en je leert hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Enkele thema’s die eigen zijn aan dit level van self-care zijn:

  • Ontwikkelen van een zelfregulerend vermogen. Dit is het vermogen om kleine aanpassingen te maken die bijdragen om in moeilijke tijden snel jezelf terug in balans te brengen.
  • Leren luisteren naar je emoties en ontdekken welke noden of behoeftes hier op hun honger blijven zitten.
  • Screenen van alle domeinen van je leven om zo te ontdekken wat er nog uit balans is.
  • Waardering leren voelen voor je omgeving, inclusief de mensen waar je relatie wat ingewikkelder mee is.
  • Analyseren van je relatie met het materiële: hoe verhoud jij je ten aanzien van geld en overvloed. Waar handel je nog vanuit honger (schaarste) en waar kan je overvloed makkelijk in je leven toelaten.

Wanneer zelfzorg en zelfliefde hand in hand gaan

Naarmate je de ware kern van zelfzorg omarmt, en je het boeiend vindt om te blijven ontdekken wat er nog allemaal mogelijk is, dan kijk je op een totaal nieuwe manier naar jezelf en naar je leven. In deze fase gaan zelfzorg en zelfliefde hand in hand met elkaar.

  • Je handelt vanuit wat het beste is voor jezelf omdat je jezelf waardeert. Niet vanuit je ego, maar echte waardering en respect voor jezelf.
  • Je handelt vanuit liefde voor anderen omdat je ook hen waardeert en verbindingen kan aangaan vanuit vrijheid en niet meer vanuit “vasthouden aan”.
  • Je handelt van diep vertrouwen, zonder je steeds zorgen te maken en kan met een gerust hart kan zeggen “het is helemaal oké”.

Een diepgaande transformatie

Als ik terugkijk hoe ik sinds 2018 gegroeid ben, weet ik dat zelfzorg hier talrijke sleutels heeft aangeboden. Mijn passie voor dit onderwerp heeft me wonderlijke momenten van transformatie gegeven. Heb ik dit alleen gedaan? Nee hoor! Ik liet me coachen, had talrijke waardevolle gesprekken met gelijkgestemden, volgde cursussen in het buitenland en verdiepte me in de literatuur van toppers zoals Brianna Wiest (auteur van de bestseller 101 Essays That Will Change The Way You Think) en Lori Deschene (Tiny Buddha).

Vandaag ervaar ik meer innerlijke rust, ben ik veerkrachtig en heb ik de nodige vaardigheden ontwikkeld die me helpen om de beste versie voor mezelf en anderen te zijn. Dit is voor mij de essentie van zelfzorg. Het maakt van je die persoon die je altijd had willen zijn en nooit had gedacht dat je kon worden.

Tot slot nog deze prachtige self-care quote van Sue Parry-Jones:

Self-care – the true self-care we are striving for, is not about buying ourselves ‘things’ to make up for our unkindness, our lack of kindness or the failure of our kindness. It’s not a pendulum swing in the other direction to right wrongs – it speaks to the core of rebalancing our lives IN THE RIGHT ORDER.

Ongeacht waar jij je nu bevindt in de boeiende reis van het leven, geniet van elke stap… and make it count!

Ben jij klaar voor de volgende stap van zelfzorg? In mijn digitale traject Welzijn en Veerkracht duiken we in de diepere lagen van zelfzorg. We kijken naar hoe jij balans vinden kan en bijstuurt in die facetten van je leven waar je merkt dat je het nog moeilijk vindt om veerkrachtig en weerbaar te zijn.

Boekentip van de redactie: de beste self-care voor jouw sterrenbeeld

Wil je nog beter voor je zelf willen zorgen en kun je wat extra self-care momenten gebruiken? Constance Stellas schreef de Astrologie & self-care-serie zodat jij op basis van je sterrenbeeld 122 tips ontvangt die passen bij jouw manier van energie krijgen en beschermen. Voor elk sterrenbeeld is er een speciaal e-boekje samengesteld met de beste self-care voor jouw sterrenbeeld.

Bestel jouw exemplaar hier voor € 7,99 en lees het online.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *