Benauwdheid en problemen met je huid gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Heb je last van benauwdheid, eczeem, verstopping of een slechte afweer? Dan is het eerste waar een acupuncturist naar kijkt de energie van het metaalelement. In dit artikel legt Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid, je vanuit de Chinese Geneeskunde uit hoe het precies zit met benauwdheid en problemen met je huid.

De Chinese geneeskunde kijkt zowel naar de symptomen van het lichaam als hoe je als mens bent.

De ademhaling

De bekendste functie van de longen is natuurlijk de ademhaling. We staan zelden stil bij de diepere betekenis ervan. Het eerste wat je doet als je wordt geboren, is inademen. Het laatste wat je doet voor je sterft, is uitademen. In en uit, yin en yang, in je opnemen en loslaten. Het is het onvermijdelijke ritme van de polariteit, het gebeurt op alle niveaus: de wereld komt binnen. Je haalt eruit wat je kunt gebruiken en je laat los wat ballast is. Om dat te kunnen doen is onderscheidingsvermogen nodig.

Vragen die je jezelf kunt stellen als er problemen zijn rondom ademhaling:

 • Is er iets wat me benauwt?
 • Waar ben ik bang voor?
 • Waar zet ik me schrap en waar houd ik de adem/ het voelen tegen?
 • Wat zou mij helpen om te durven vertrouwen?
 • Wat zou mij helpen om los te laten?
 • Ervaar ik nog ademruimte?
 • Hoe kan ik mezelf wat meer ademruimte bieden?
 • Mag ik/durf ik ‘nee’ of ‘stop’ te zeggen; mijn grenzen aan te geven en dus mijn ruimte af te bakenen?

Oorzaken van benauwdheid

Westers gezien is benauwdheid een van de symptomen van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) en astma. Als je de ziekte Astma of COPD hebt, zijn er fysieke oorzaken die chronisch zijn en niet zomaar verholpen kunnen worden. Soms wordt het als ongeneeslijk gezien en blijf je echt medicatie nodig hebben. De westerse en oosterse benadering kunnen elkaar heel mooi aanvullen.

In de Chinese geneeskunde wordt op een andere manier gekeken. Men kijkt zowel naar de symptomen van het lichaam als hoe je als mens bent. Wat de longen betreft kijkt iemand die met Chinese geneeswijzen werkt als volgt:

 • Hoe is de balans tussen ontvangen (inademen) en loslaten (uitademen)?
 • Hoe is de balans tussen ontvangen en geven?
 • Stroomt je energie of stagneert het ergens; ben je geneigd om in de controle te schieten of is er overgave en vertrouwen in het leven?
 • Hoe ga je om met veranderingen, met rouw, verlies en crisis?

Het is een zeer holistische kijk.

De meest voorkomende oorzaken van benauwdheid vanuit het Chinese energetische perspectief zijn deze:

 1. Als je het vaak benauwd hebt, dan kan het zijn dat de longenergie niet vrij stroomt. Misschien zijn er situaties die je ‘benauwen’. ‘Het benauwt’ me, betekent: ‘het beangstigt me’. Angst is een emotie die bij de nieren en blaas hoort en wordt zelden genoemd bij de longen en dikke darm (het metaalelement). Toch heeft benauwdheid wel degelijk met de longen te maken en met het thema loslaten. Wie zich onveilig voelt (nier/blaasenergie), zal moeite hebben met loslaten (uitademen).
 2. Een andere oorzaak van benauwdheid kan een allergie of te veel slijm zijn. Energetisch gezien is slijm een probleem van het aarde-element (maag-milt). Allergieën kunnen een teken zijn van een verstoorde energie van de milt (voedselallergie) of de longen (allerlei allergieën).
 3. Ten slotte kan benauwdheid ook te maken hebben met een gebrek aan ademruimte. De diepere oorzaak daarvan ligt in het begrenzen, nee zeggen, stop zeggen. De boel desnoods in het honderd laten lopen. Je grenzen bewaken. Goed voor jezelf zorgen dus.

Oefening:

Met de uitademing maak je je helemaal klein en pers je alle adem tot het laatste beetje naar buiten. Als dan de inademing komt, open je de armen en je borstkas wijd en drink je het leven in. Doe dit tenminste 5 keer. Bekijk hier meer informatie.

Ondersteuning bij klachten van het metaal element

 • Vraag eventueel hulp bij het verwerken van je verdriet of bij het transformatieproces waar je in zit.
 • Beklop regelmatig je hele borstkas, met name je borstbeen, en de punten voor je schouderkoppen, waar de longmeridiaan begint en de punten tussen je ribben, tegen het borstbeen aan.
 • Zorg voor een optimale darmflora. Gebruik 4-6 weken lang elke dag 1-2 eetlepels Molkosan, bijvoorbeeld met wat appelsap. Zeker wanneer je een antibioticakuur hebt gehad, is dit aan te raden, daar zo’n kuur meestal ook de nuttige bacteriën vernietigt. Een goede darmflora is van het grootste belang voor een gezonde afweer en een gezonde huid. Raadpleeg eventueel een natuurgeneeskundig therapeut ter ondersteuning hiervoor.
 • Voeding: Gebruik voeding die rijk is aan groente en vitale stoffen; versgeperste groente- en fruitsappen, kiemplantjes zoals alfalfa of taugé, liever geen gewone melk. Yoghurt mag wel. Pittig gekruid voedsel activeert de longen, maar wanneer ze erg zwak zijn, kun je dit beter vermijden. Veel pittig gekruid eten belast juist de energie van longen en dikke darm.
 • Wanneer je last hebt van eczeem of andere huidklachten zou je een reinigingskuur kunnen overwegen. Als je daarmee geen ervaring hebt, doe je dat het best onder leiding van een natuurgeneeskundig therapeut.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over je lichaam en gezondheid:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *