Blaasontsteking volgens Chinese Geneeskunde: stilstaan bij de emotionele oorzaak

Cranberry’s staan waarschijnlijk boven aan het lijstje ‘Wat te doen bij blaasontsteking?’. Als het aan Jacqueline Rietveld ligt, expert op het gebied van Chinese Geneeskunde, komt er nog iets anders bij: stilstaan bij de emotionele oorzaak. ‘Blaasontsteking en andere klachten in dat gebied hebben altijd te maken met een bestaansangst, bewust of onbewust.’

Uiteraard is het zinvol om de fysieke symptomen te bestrijden, maar de emotionele oorzaak vraagt ook om genezing

Blaasontsteking is een probleem voor veel vrouwen. Heb je eenmaal een blaasontsteking gehad, dan komen de klachten regelmatig terug. Alle hygiëne, plas-routines, vitaminen en cranberry’s ten spijt. Ook andere blaasklachten zoals verzakkingen, niet goed uit kunnen plassen of vaak moeten plassen (vooral ’s nachts een probleem) komen vaak voor. Holistisch bekeken zijn blaasproblemen niet alleen een uiting van verminderde weerstand, zwakke spieren of andere lichamelijke gebreken. Blaasklachten worden ook veroorzaakt door een emotionele component.

Water & angst

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) valt de blaas onder het element water. Blaas en water, dat valt nog wel te bevatten, toch? Maar wat betekent dat nu precies? Lichaam en geest zijn niet los van elkaar te zien. Je mentaal-emotionele toestand is bepalend voor je lichamelijke conditie. De TCG kent vijf elementen waaronder de organen vallen, maar ook bepaalde gevoelens. Bij het element water hoort angst.

Voel jij je veilig tot op het bot? Heb je een diep vertrouwen dat altijd alles goed komt? Of schuilt er diep in jou nog een klein kind dat bang is voor de ‘monsters onder het bed’? Ben je bijvoorbeeld bang voor de dood, heb je angst om te weinig geld te hebben of vrees je voor je veiligheid op straat?

Blaasontsteking en andere klachten in dat gebied hebben altijd te maken met een bestaansangst, bewust of onbewust. Als je moeder bijvoorbeeld vaak bang was toen jij in haar baarmoeder zat, kan het zijn dat je onbewust die angst hebt overgenomen en nog altijd bij je draagt. Ook negatieve seksuele ervaringen blijken vaak een oorzaak te zijn van een fundamenteel gevoel van onveiligheid en blaasproblemen.

Wat kun je eraan doen?

Uiteraard is het zinvol om de fysieke symptomen te bestrijden. Maar de emotionele oorzaak vraagt eveneens om genezing. Dat begint bij de erkenning dat jouw blaasklachten ook een uiting zijn van een diepgewortelde angst. Het is mooi als je al zover bent dat je die angst nader wilt onderzoeken en wilt ontdekken of hij nog steeds reëel is. Maar ook als je er nog niet klaar voor bent om je angst in de ogen te kijken, of simpelweg niet weet waar de angst vandaan komt, kun jij je basisgevoel van veiligheid vergroten.

Energetisch lichaamswerk is een manier om een gevoel van ontspanning, veiligheid en vertrouwen te creëren in alle cellen van je lichaam. Je basishouding in het leven wordt daardoor vanzelf kalmer en steviger. Op die manier bouw je steeds meer kracht in jezelf op. Waardoor uiteindelijk, als jij er klaar voor bent, een natuurlijk moment ontstaat waarop het jou lukt om naar je diepste angsten te kijken en deze gevoelens los te laten. En dan zul je merken dat je blaasklachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki master. Informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *