Ondanks al het streven naar gelijkheid, worden vrouwen nog maar al te vaak (soms subtiel) als minderwaardig beschouwd. Vaak ook door zichzelf. De collectieve vrouwelijke wonden zitten dan ook heel diep. In dit prachtige artikel vertelt Mieke Lannoey je over de vaak oude oorsprong van vrouwelijke collectieve wonden, de gevolgen die deze wonden met zich mee kunnen brengen, over seksuele energie en wat burn-out bij vrouwen te maken kunnen hebben met deze generatiewonden. Ze brengt ons ook moed:
Het grote openbreken van het vrouwelijk bewustzijn, dat volop aan de gang is, komt ons daarbij helpen.
Generatiewond
De pijn van een generatie blijkt namelijk te worden doorgegeven van generatie op generatie. Het worden trauma’s die zich vastzetten in ons DNA. Er wordt dan ook wel van een generatiewond gesproken. De diep ingebedde angst voor armoede en tekort is daar een voorbeeld van. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Meer typisch voor vrouwen is dat ze onbewust ook de zogeheten ‘heksenwond’ in zich meedragen. De heksenwond is een collectief psychisch trauma dat vrouwen in hun celgeheugen meedragen. Door jarenlang onderdrukt, ontkracht en misbruikt te zijn geweest.
Vrouwelijke kwaliteiten
In het verleden (en niet eens zo heel erg lang geleden) werden vrouwelijke kwaliteiten zoals intuïtie, belichaming, emotionele intelligentie, sensualiteit, natuurwijsheid en he(a)ling door de patriarchale cultuur niet gevalideerd. Dat is nog zacht uitgedrukt. Wie zich daar openlijk mee bezighield werd dan ook al snel als ‘heks’ en ‘des duivels’ bestempeld. Vervolgens werden deze vrouwen veroordeeld en vervolgd. Ze belandden op de brandstapel, werden verdronken, opgehangen of op een andere manier gefolterd.
Klein houden
Uit overlevingsdrang zijn vrouwen zich door de jaren heen daarom zo klein en onzichtbaar mogelijk gaan maken. Het was te onveilig om met hun wijsheid en gaven naar buiten te treden. Moderne vrouwen hebben nog steeds de neiging om zich klein en onzichtbaar te maken. Daarnaast voelt het voor veel vrouwen (en vrouwelijke ondernemers) nu nog altijd te beangstigend om met hun eigen visie naar buiten te treden. Zeker in een tijd waarin het internet je boodschap naar duizenden mensen tegelijkertijd brengt.
Relatie met het lichaam
Door de invloed van de kerk hebben heel veel vrouwen ook nog steeds een erg ongezonde relatie met hun lichaam, hun vrouwelijkheid en hun seksualiteit. Plezier beleven aan seksualiteit was zondig en bezorgde je een one way ticket naar de hel. De maandelijkse menstruatieperiode werd als onrein beschouwd; een van de redenen waarom vrouwen als onwaardig werden gezien voor het priesterschap.
De vrouwelijke voortplantingsorganen dienden slechts twee doelen: de echtgenoot pleasen en kinderen baren. De baarmoeder is echter letterlijk een creatiecentrum: een scheppingsplaats voor nieuw leven. De baarmoeder functioneert als een soort magnetisch krachtveld. Ze bevat een oerkracht waarvan we het werkelijke potentieel danig onderschatten.
Opruimwerk
De huidige generatie vrouwen draagt dus onbewust veel collectief vrouwelijk verdriet en trauma in zich mee, verdriet dat ligt opgeslagen in het celgeheugen van onze baarmoeders. Niet verwonderlijk dat heel wat vrouwen in deze tijd met vrouwelijke gezondheidsklachten te kampen hebben. Het is dan ook onze taak om dit verdriet op te ruimen en te transformeren, zodat de toekomstige generaties vrouwen er vrij van zijn. Gelukkig vinden steeds meer vrouwen hun weg naar bijvoorbeeld familieopstellingen en energetisch lichaamswerk.
Levensenergie
De reden waarom het zo belangrijk is om weer een goede relatie op te bouwen met het vrouwelijk lichaam, de vrouwelijke voortplantingsorganen en de vrouwelijke seksualiteit, is omdat seksuele energie in wezen levensenergie is. Door je af te sluiten voor je seksualiteit blokkeer je je vitale levensenergie of laat je het leegzuigen met burn-out bij vrouwen als gevolg.
Dit gebeurt ook wanneer je geen gezonde grenzen hanteert, grenzen die gebaseerd zijn op zelfliefde en zelferkenning. Iets wat ongetwijfeld een rol speelt bij het ontstaan van burn-out bij vrouwen, de groep die het makkelijkst door burn-out wordt getroffen.
Wellicht ook omdat het ritme van onze maatschappij door mannen wordt bepaald, geen rekening houdend met de cyclische stroming in een vrouw. De disbalans in mannelijke energie, veroorzaakt door een patriarchale samenleving, dient dringend hersteld te worden. Het grote openbreken van het vrouwelijk bewustzijn, dat volop aan de gang is, komt ons daarbij helpen.
Boekentip: Nooit meer de oude
Bovenstaande artikel is een fragment uit het nieuwe boek van Mieke Lannoey. Dit boek gaat over het leven na een burn-out. Waar velen het herstel van burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Mieke gelooft dat de post-burn-out generatie aan de basis ligt van een nieuwe maatschappij.
Bestel het boek van Mieke Lannoey voor € 20,00 met gratis verzending bij de webshop Boekenwereld.com