Chinese geneeskunde & de 5 elementtypes: wat is jouw grootste ergernis (en die van je partner en vrienden)?

Dit artikel bevat een handleiding voor je partner, je collega, je vriendin én kind. Na het lezen ervan snap jij ze gegarandeerd beter, wat veel ruzies voorkomt! Jean Haner, auteur van De vijf elementen, zet de 5 persoonlijkheidstypes uit de Chinese geneeskunde én hun grootste ergernis op een rij. “Als je het ‘waarom’ achter gedrag begrijpt, neem je het niet meer persoonlijk op en kun je anderen accepteren en liefhebben zoals ze zijn.”

Het kan nuttig zijn om te onthouden dat een ander op een andere manier naar de wereld kijkt dan jij.

De 5 persoonlijkheidstypes

Onbewust gaan we er allemaal vanuit dat iedereen op dezelfde manier denkt en voelt als wij. Daarom kan het heel lastig zijn om te begrijpen waarom je partner niet zo reageert als je had verwacht. Het is zelfs zo dat als een groep mensen dezelfde gebeurtenis meemaakt, zij het toch allemaal anders ervaren en er op verschillende manieren op reageren.

Daarom is het zo belangrijk om je te verdiepen in de vijf persoonlijkheidstypes uit de Chinese geneeskunde. Het helpt jou te begrijpen waarom andere mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Als je het ‘waarom’ achter hun gedrag begrijpt, neem je het niet meer zo persoonlijk op en kun je hen eindelijk accepteren en liefhebben zoals ze zijn.

Welk element is het meest dominant in jouw persoonlijkheid? Kom erachter dankzij deze test!

Dit vinden zij irritant aan een ander…

Wanneer je bijvoorbeeld begrijpt waarom jij je aan iemand ergert – of waarom iemand zich aan jou ergert – kan het veel problemen voorkomen in jullie relatie. Laten we eens kijken naar wat de vijf types ergerlijk vinden in de omgang met andere mensen.

Waar ergeren Water-types zich aan?

Als jij het irritant vindt wanneer iemand maar blijft doorkletsen en jou geen tijd geeft om na te denken, kan het zijn dat je een Water-type bent.

Wanneer mensen van hen verwachten dat ze tegelijkertijd kunnen praten en denken. Water-types hebben stilte nodig om dingen te kunnen overdenken. Het zijn diepe denkers, dus ze hebben tijd nodig om hun gedachten te verwerken. Maar als andere mensen maar blijven doorkletsen, kunnen Water-types zichzelf niet eens horen denken. Andere persoonlijkheidstypes houden ervan om hardop te denken, maar voor een Water-type vormt dat juist een irritante ruis die hun gedachtenproces verstoort. Verschillende Water-types vertelden me: ‘Mijn brein loopt gewoon vast als de ander zijn mond niet houdt!’

Als jij het irritant vindt wanneer iemand maar blijft doorkletsen en je geen tijd geeft om na te denken, kan het zijn dat je een Water-type bent. Deze ontdekking kan jou nieuwe inzichten geven over je behoeften in communicatie en de kans verkleinen dat je de andere persoon de schuld geeft van jouw ongemak. Of als je ervaart dat je partner stilvalt wanneer je met hem of haar probeert te praten, kan het zijn dat hij of zij een Water-type is. Als je dit weet, kan dat jou helpen om de reactie niet persoonlijk op te vatten en om nieuwe communicatiemethoden te vinden die voor jullie beiden prettig zijn.

Waar ergeren Hout-types zich aan?

Hout-types zijn van nature direct in hun communicatie, omdat ze graag in rechte lijnen denken en niet van koetjes en kalfjes houden.

Wat Hout-types bijzonder ergert tijdens een gesprek is wanneer de andere persoon niet ter zake komt. Hout-types zijn van nature direct in hun communicatie, omdat ze graag in rechte lijnen denken en reageren en niet van koetjes en kalfjes houden.

Hout-types zijn erg doelgericht en gaan dan ook vaak een gesprek in met de vraag: wat is het doel en hoe komen we daar het snelst? Dus als de persoon met wie ze praten maar doorgaat over ‘ik zei toen dit en zij zei toen dat, en toen gebeurde er zus en zo, en toen vond ik dat we maar dit moesten doen’, dan is dat enorm frustrerend voor een Hout-type.

Als jij je vaak ongeduldig en gefrustreerd voelt omdat je moet wachten tot je gesprekspartner ter zake komt, kan het zijn dat je een Hout-type bent. Dit inzicht kan je frustratie verminderen. Of heb je een relatie met iemand die altijd geïrriteerd uitroept ‘Wat is nou je punt?!’, dan weet je nu waarom en voel je je waarschijnlijk minder gekwetst door zijn of haar reactie.

Waar ergeren Vuur-types zich aan?

Wat het Vuur-type irriteert, is samenwerken met mensen die alles te serieus nemen.

Wat het Vuur-type irriteert, is samenwerken met mensen die alles te serieus nemen. Vuur-types zijn van nature onbezorgde en positief ingestelde mensen. Tijdens het werk zijn zij degenen die de sfeer wat verlichten door een grapje te maken of een opmerking te plaatsen die iedereen opbeurt. Maar het kan voorkomen dat andere persoonlijkheidstypes niet reageren, of erger nog, het Vuur-type verkeerd begrijpen en denken dat hij of zij onverantwoordelijk is of zelfs onbetrouwbaar.

Voor Vuur-types hoort werk leuk en licht te zijn. Het kan een enorme domper voor hen zijn als ze met mensen moeten werken die alles te serieus nemen en niet begrijpen dat zij juist proberen de sfeer te verbeteren. Als je vaak merkt dat je pogingen hiertoe mislukken, omdat iemand je gedrag verkeerd interpreteert, kan het zijn dat je een Vuur-type bent. Dit inzicht kan voorkomen dat jij je gekwetst voelt en kan helpen je hart open te houden voor de andere persoon. Of als je een relatie hebt met iemand die iets te veel grapjes maakt, kan deze kennis helpen om de motivatie achter dit gedrag beter te begrijpen.

Ben jij een vuur-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur

Waar ergeren Aarde-types zich aan?

Aarde-types zijn echte verhalenvertellers: ze willen graag de hele situatie uitleggen, niet een deel ervan.

Wat vinden Aarde-types irritant aan andere mensen? Aarde-types zijn het minst geneigd zich te ergeren, omdat ze van nature heel geduldig zijn. Ze kunnen veel van anderen verdragen, omdat ze hen altijd het voordeel van de twijfel gunnen en de relatie willen laten werken. Maar wat ze wél vervelend vinden is als iemand niet naar hen luistert of hen onderbreekt, terwijl ze praten.

Aarde-types zijn echte verhalenvertellers: ze willen graag de hele situatie uitleggen, niet een deel ervan. En omdat ze geven om alle betrokkenen, vinden ze het belangrijk om uit te leggen wie wat zei en waarom.

Als je vaak hebt ervaren dat mensen niet naar je willen luisteren of je ongeduldig onderbreken, dan kan het zijn dat je een Aarde-type bent. Met dit nieuwe inzicht voel jij je misschien minder gekwetst als dit voorkomt, omdat je nu weet dat je een andere manier van communiceren hebt. Zo kun je een compromis bedenken waarmee in ieders behoeften kan worden voorzien. Heb je een relatie met een verhalenverteller? Dan kun je nu wat geduldiger zijn, maar ook nieuwe strategieën bedenken die in jullie beider voordeel zijn.

Ben jij een aarde-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij Aarde 

Waar ergeren Metaal-types zich aan?

Metaal-types zijn zich van nature sterk bewust van wat er om hen heen gebeurt. Ze hechten veel waarde aan goede manieren.

Metaal-types raken vaak geïrriteerd bij het boodschappen doen. Bijvoorbeeld als iemand zomaar zijn winkelwagentje in het midden van het gangpad parkeert en daar maar blijft staan, starend naar de schappen, of nog erger: aan het bellen is! Die persoon heeft niet eens door dat hij of zij het gangpad blokkeert en anderen in de weg zit.

Metaal-types zijn zich van nature sterk bewust van wat er om hen heen gebeurt. Ze scannen hun omgeving constant. En ze hechten veel waarde aan goede manieren. Dus het kan voor hen heel irritant zijn als iemand zo’n gebrek aan bewustzijn of goede manieren vertoont.

Als je jezelf vaak hoort zuchten van ergernis wanneer je weer iemand tegenkomt die compleet lijkt op te gaan in zijn eigen wereld en niet doorheeft welk effect dit heeft op anderen, dan kan het zijn dat je een Metaal-type bent. Het kan nuttig zijn om te onthouden dat die andere persoon op een andere manier naar de wereld kijkt dan jij. Als jij je in zo’n situatie bevindt, kan dit idee je stressniveau misschien verlagen. Of als je partner zich vaak lijkt te ergeren aan dingen die voor jou niet zo belangrijk zijn, weet je nu dat het komt doordat hij of zij een Metaal-type is. Door je bewust te zijn van het feit dat hij of zij de omgeving heel anders ervaart dan jij, kun je dat gedrag veel beter plaatsen.

Je meest krachtige zelf worden

Het begrijpen van de vijf persoonlijkheidstypes biedt ons meer ruimte en mededogen in ons samenzijn met andere mensen – en helpt ons ook om meer van onszelf te houden. Er is een reden waarom je bent zoals je bent. En wanneer je die reden begrijpt, kun je je ware aard omarmen en je meest vreugdevolle en krachtige zelf worden.

Boekentip: De vijf elementen van Jean Haner

De vijf elementenDit is een bewerkt fragment uit het boek De vijf elementen van Jean Haner. Wil je meer leren over de elementen, hoe alle vijf de elementen vertegenwoordigt zijn in jouw persoonlijkheid en hoe je je elementen kunt helen en weer in balans kunt brengen? Je vindt het allemaal in dit prachtige, uitgebreide boek.

Bestel jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder over de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *