Chinese Geneeskunde: de logica van lichamelijke klachten

Buikpijn, snotterig, extreem droge huid. Heb je nu drie totaal verschillende klachten of is er eigenlijk één probleem? ‘Wat in de westerse geneeskunde een toevallige samenloop van omstandigheden lijkt, is volgens de oosterse geneeswijzen een logisch gevolg van een verzwakt element,’ zegt Jacqueline Rietveld, die is ingewijd in de Chinese Geneeskunde. Ontdek de logica van lichamelijke klachten!

Wat hebben galblaas, spieren en ogen met elkaar gemeen? Ze vallen allemaal onder het element hout.

Lichamelijke klachten zijn naar ons idee niet altijd logisch. Ja, als je ergens tegenaan botst en het doet pijn, dan wel. Maar vagere klachten als hoofdpijn, buikpijn en gewrichtspijn kunnen we niet altijd plaatsen. Zeker niet als we ogenschijnlijk zeer verschillende kwalen tegelijkertijd hebben. Maar als je ze bekijkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, blijkt er vaak wel degelijk een logisch verband te zijn. En dus is er ook een manier om klachten te behandelen!

Buikpijn en verkoudheid

Stel: je dochter van tien heeft vaak buikpijn, weinig eetlust, altijd een schrale huid met uitslag en is ook nog eens continu verkouden. Verschillende artsen hebben haar onderzocht. Ze hebben geneesmiddelen voorgeschreven om de klachten te verlichten en adviezen gegeven om zo goed mogelijk met de lage weerstand van je dochter om te gaan. Ze lijkt een wat ‘zwak’ gestel te hebben; hopelijk groeit ze eroverheen.

Als we vanuit de Chinese Geneeskunde naar de klachten kijken, is hier duidelijk sprake van een verzwakt metaal-element. Dikke darm, huid en longen vallen alledrie onder dit element. Metaal zorgt ervoor dat we input (voeding, lucht, informatie) vanuit de buitenwereld kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen afvoeren. Als metaal te buigzaam is, of juist te star, ontstaan er problemen in het systeem van opnemen en loslaten. Door de energie van het metaal-element te voeden of juist te ontladen (net wat er nodig is), kunnen de darmen, longen en huid weer beter gaan functioneren.

Galblaas, spieren en oogkwalen

Nog een veelvoorkomend voorbeeld: bij iemand is al op jonge leeftijd zijn galblaas verwijderd. Hij had veel last van galstenen, waardoor de afbraak van vetten steeds moeizamer en pijnlijker werd. Sinds de operatie gaat het met zijn spijsvertering best goed. Maar nu heeft hij regelmatig last van blessures. Tijdens het sporten verzwikt hij snel zijn enkels en onlangs kreeg hij opeens last van zijn linkerknie. Hoewel hij nooit een bril heeft gedragen, lijkt bovendien zijn zicht steeds slechter te worden. Hij baalt van alle klachten. Hij is nog geen dertig en voelt zich nu al een oud mannetje!

Wat hebben galblaas, spieren, pezen en ogen met elkaar gemeen? Ze vallen allemaal onder het element hout. Wat in de westerse geneeskunde een toevallige samenloop van omstandigheden lijkt, is volgens de oosterse geneeswijzen een logisch gevolg van verzwakt hout. Dus is er ook een behandelwijze mogelijk die deze lichamelijke klachten gezamenlijk aanpakt.

Psychische klachten

Zelfs de frustratie van de jongeman uit het voorbeeld is een uiting van een verstoord hout-element. Want behalve organen horen ook onze emoties bij de vijf elementen. Woede valt onder hout, vreugde onder vuur, compassie onder aarde, verdriet onder metaal en angst onder water. Dat deze man vooral baalt van zijn klachten en bijvoorbeeld niet voornamelijk verdriet toont, is dus géén toeval.

Lichamelijke klachten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, kunnen vanuit de Chinese Geneeskunde gezien dus wel degelijk een logica hebben.

Heb je klachten en ben je benieuwd of ze een onderling verband hebben? Je kunt contact opnemen met Jacqueline Rietveld voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ze heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki master. Haar kennis van oosterse en westerse geneeskunde combineert ze met intuïtief invoelen en aanraken.
Informatie: www.avaloncoaching.nl

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *