Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Hoe je tong eruitziet kan veel vertellen over jouw gezondheid. De tong is namelijk een spiegel van de inwendige organen volgens Chinese geneeskunde. In dit artikel lees je waarom jouw tong veel zegt over je gezondheid, waar de verschillende organen vertegenwoordigd zijn op je tong én wat verschillende tongkleuren zeggen over de gezondheid van je lichaam.

De tong is een gevoelige indicator voor inwendige veranderingen en daarom onmisbaar voor het onderscheiden van disharmoniepatronen.

Tongdiagnostiek is ontzettend belangrijk in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Jouw tong is namelijk een spiegel van je inwendige organen. Alle meridianen en hun verbindende kanalen zijn ermee verbonden.

De tong als indicator voor inwendige veranderingen

De tong is een gevoelige indicator voor inwendige veranderingen. Hierdoor kan je tong je veel vertellen over disharmoniepatronen (ofwel ziekten) in je lichaam. Vanuit holistisch-biologisch standpunt kan elk deel van het lichaam veel vertellen over het totale organisme. De tong is volgens de Chinese geneeskunde echter het meest geschikt om wat te vertellen over je algemene gezondheid. Andere voorbeelden zijn je voetzolen (voetreflex) en je oren. Ook in deze lichaamsdelen wordt de gezondheid van je lichaam weerspiegeld en kunnen verschillende ziekten therapeutisch beïnvloed worden.

De organen op de tong

Als je je tong beoordeelt, kijk je naar de kleur, de grootte, de vorm, de beweeglijkheid en de aanslag. Alle organen zijn op de tong vertegenwoordigd (zie afbeelding). Het hart is bijvoorbeeld vertegenwoordigde op de punt van de tong. Wanneer de tongpunt erg rood is, kan dat een aanwijzing zijn voor de diagnose ‘hitte in het hart’.

Tongdiagnose: je tong beoordelen

Je tong kan je dus veel vertellen over de verschillende organen in je lichaam. Je kunt je eigen tong beoordelen door het te bestuderen in de spiegel.

Wat is een gezonde tong?

De tong van een gezond mens ziet er zo uit:

  • De structuur is zacht en veerkrachtig.
  • De kleur licht roodachtig.
  • Het is enigszins vochtig en vertoont een witachtige aanslag die niet dik, maar ook niet te dun is.

Tongdiagnose: wat is er aan de hand?

Ziet jouw tong er anders uit dan de bovenstaande beschreven punten? Dan kan het zijn dat je tong je iets wil vertellen over je gezondheid. Dit zijn de meest voorkomende tongdiagnosen:

Lees meer over de verschillende soorten tongkleuren, indicatoren van disbalans én de oplossingen voor de verschillende problemen in het boek Traditionele Chinese geneeskunde.

Bron: Traditionele Chinese geneeskunde.

Boekentip van de redactie: Traditionele Chinese geneeskunde

Wil jij meer leren over de oplossingen van de Chinese geneeskunde voor veelvoorkomende lichamelijke problemen? Michael Grandjean en Klaus Birker behandelen in dit boek de grondpijlers van de traditionele Chinese geneeskunde: acupunctuur, kruidengeneeskunde, voeding en chi gong.

Bestel jouw exemplaar voor €22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees meer over Chinese geneeskunde:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *