Chinese geneeskunde & Metaal-element: zo kun je beter luisteren naar je onderbuikgevoel

Luister jij goed naar je onderbuikgevoel? Als het antwoord Nee is, kan het zijn dat jouw Metaal-element uit balans is. Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese Geneeskunde, geeft jou tips om je Metaal te ondersteunen, zodat je weer op je innerlijke wijsheid vertrouwt. “Als Metaal overactief wordt, kan dat leiden tot verstarring. Je komt vast te zitten en ervaart halsstarrige tegenwerking.”

Wanneer je stelselmatig je onderbuikgevoel negeert en zo tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, is je Metaal-element waarschijnlijk niet in evenwicht.

Innerlijk kompas

“Ik had moeten luisteren naar mijn onderbuikgevoel; ik wist dat iets niet klopte.” Ken je dat? Je deed iets, het voelde niet helemaal goed, maar jij (of iemand anders) beredeneerde dat je het gewoon kon doen. Naderhand bleek dat je toch beter even had kunnen wachten of een andere keuze had kunnen maken.

Je onderbuikgevoel kun je zien als een innerlijk kompas: je weet instinctmatig heel goed wat te doen of te laten. Volgens de Chinese geneeskunde is het ons Metaal-element dat bepaalt hoe goed we naar ons onderbuikgevoel luisteren. Door Metaal in jezelf in balans te houden, heb je meer baat bij de wijsheid vanuit je onderbuik.

Chinese geneeskunde & de elementenleer

De Chinese geneeskunde behandelt lichaam en geest door het balanceren van de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Metaal is verantwoordelijk voor de manier waarop we omgaan met verdriet en tegenslagen. Ook regelt Metaal hoe we bewegen in bepaalde processen: doelen stellen, stappen zetten, waar nodig bijsturen, vasthouden aan grenzen, samenwerken met anderen en omgaan met onvoorziene veranderingen. Dat geldt zowel voor het levensproces als voor kleinere processen zoals op het werk.

Doe de test: welk element past het beste bij jou?

Is jouw Metaal-element in balans?

Als het Metaal-element in jou in balans is, kun je meebewegen en loslaten waar nodig. Maar tegelijkertijd houd jij je eigen waarheid, persoonlijke doelen en grenzen goed in het oog. Gezond Metaal is buigzaam, maar breekt niet. Het grote geheel overzien, ordelijk de benodigde stappen nemen, toegewijde discipline en toch een flexibele opstelling zijn typerende kenmerken van iemand met een sterk Metaal-element. Gezond Metaal is veerkrachtig.

Intuïtie zit letterlijk in je lichaam

Elk van de vijf Chinese elementen omvat ook een specifiek aspect van de ziel. Voor Metaal is dat aspect Po: de lichaamsziel. Dit is volgens de Chinese geneeskunde het deel van onze ziel dat rechtstreeks verbonden is met ons lichaam. Po keert dan ook terug in de aarde op het moment dat ons lichaam sterft. Je kunt Po beschrijven als diep in ons lichaam gelegen intuïtie, vergelijkbaar met het instinct van dieren. Deze lichamelijke intuïtie is nadrukkelijk iets anders dan het zielsaspect dat ons toegang geeft tot een hoger, collectief bewustzijn buiten onszelf. Po is onlosmakelijk verbonden met ons fysieke lichaam.

Het verschil tussen onze lichaamsziel en dierlijk instinct is dat wij gedachten kunnen koppelen aan het onderbuikgevoel. Een dier luistert automatisch naar zijn instinct. Wij hebben de keuze om ons onderbuikgevoel wel of niet te volgen. Precies díe vrije wil maakt dat onze ziel lessen kan leren, terwijl we als mens op aarde leven.

Over tegenslagen en depressies

Wanneer je stelselmatig je onderbuikgevoel negeert en zo tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, is je Metaal-element waarschijnlijk niet goed in balans. Bekijk ook eens hoe je omgaat met verdriet: laat je het überhaupt toe of leid jij jezelf steeds af? Verdriet is het emotionele aspect van Metaal, dat in ieders leven voldoende ruimte mag krijgen. Voldoende, dus niet te veel én niet te weinig. Depressieve klachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van te lang opgekropt verdriet, waardoor het te groot is geworden om te kunnen loslaten. Dan is er sprake van een zekere ‘metaalmoeheid’. Het Metaal-element heeft niet genoeg kracht meer om jou door je verdriet heen te bewegen.

Verstarren en vastzitten

De kracht van Metaal is dat het jou in staat stelt om gedecideerd en met zekere moed je pad te lopen. Je weet waar je naartoe wilt, overziet de weg vanuit het perspectief van een adelaar en neemt de stappen en hindernissen die nodig zijn om dichter bij je bestemming te komen. Het leven serieus en met een zekere ernst nemen, is typerend voor Metaal. Maar als je hierin doorschiet en Metaal dus overactief wordt, kan dat leiden tot verstarring. Dan ben je niet meer bereid om buiten je eigen denkraam te kijken en te onderzoeken of er misschien ook andere wegen zijn die naar Rome leiden. De kans dat je dan komt vast te zitten en halsstarrige tegenwerking ervaart, is groot.

Longen, dikke darm en huid

Net als de andere Chinese elementen regeert de Metaal-energie over bepaalde lichaamsdelen. Het gaat om onze longen, dikke darm en huid. Dit zijn allemaal organen die als functie hebben om stoffen (of: energie) uit de buitenwereld binnen te laten en vervolgens de afvalproducten weer af te scheiden. Onze longen halen zuurstof uit de lucht en ademen koolstof uit. Onze darmen nemen voedzame stoffen op uit ons eten en voeren onbruikbare restanten af. Onze huid neemt licht en warmte op en voert overtollige hitte en afvalstoffen af via transpiratie.

Een goed werkend Metaal-element maakt dat deze organen heel precies opnemen wat ze nodig hebben en opruimen wat het lichaam niet dient. Vergelijkbaar met een goed werkend onderbuikgevoel dus: het vertelt ons heel precies wat je mag toelaten, op welk moment en wanneer je wat (weer) mag loslaten.

Zo balanceer jij je Metaal-element

Als jij het idee hebt dat je (nog) meer naar je onderbuikgevoel kunt luisteren, zijn er verschillende manieren om je Metaal-element te ondersteunen.

• Je kunt Po, de lichaamsziel, bekrachtigen door regelmatig in alle rust te gaan zitten en te voelen wat op dit moment de beste keuze voor jou is. Sluit je ogen, leg je handen op je onderbuik en voel wat een bepaald idee of mogelijke situatie bij jou teweegbrengt. Reageert je lijf rustig op die gedachte of voel je onrust? En hoe is het emotioneel? Voel jij je prettig bij dat idee of wacht je liever nog even? Voelt het veilig voor jou om het nu te doen? Diep vanbinnen weet jij het antwoord.
• Als omgaan met verdriet voor jou op dit moment lastig is, kun je Metaal ondersteunen door jezelf de ruimte te geven. Als je moeilijk bij je tranen komt, leg dan zo vaak mogelijk je handen op je hartstreek en moedig jezelf aan om ze toe te laten. Geef warmte, veiligheid en liefde door met je handen, zoals je een bang klein kind aanmoedigt om zichzelf te zijn. Spreek ook vaak de mantra ‘ik heb vertrouwen’ uit. Leer je onderbewustzijn om te vertrouwen op het leven zelf.
• Ook met voeding kun je voor balans zorgen. Metaal reageert in het bijzonder op de smaak ‘scherp’. Pittig eten zoals prei, uien, knoflook en gember kan helpen als je Metaal-energie wat mag worden opgevoerd. Maar pas op met scherp eten als je vaak last hebt van een droge huid of van hitteklachten zoals een hoge bloeddruk of opvliegers.

Ontdek jouw persoonlijkheidstype met De vijf elementen van Jean Haner

De vijf elementenBen je benieuwd naar jouw persoonlijkheidstype en zou je meer willen leren over de obstakels die bij jouw element horen?

Bestel jouw exemplaar van De vijf elementen van Jean Haner voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees meer over het Metaal-element en de vijf elementen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *