Chinese Geneeskunde over lage rugpijn: de ‘spier van de ziel’ vraagt om aandacht (de remedie is rust!)

Bij lage rugpijn is het meestal de psoas die problemen veroorzaakt. Deze ‘spier van de ziel’ verkrampt door gevoelens van spanning en onveiligheid en slaat ze ook op. “Tijdens yoga kunnen er emoties loskomen wanneer je de psoas aanspant: je stretcht letterlijk de stress en emoties los,” zegt Conny Coppen, auteur van De Tao van Gezondheid.

Als rust, ontspanning en geborgenheid in jouw leven ontbreken, veroorzaakt dat al snel klachten in het verloop van de meridianen van nieren en blaas én in de lage rug.

De spier van de ziel

Volgens de Chinese Geneeskunde staat de wervelkolom rechtstreeks in verbinding met de organen via meridianen (energiebanen) en acupunctuurpunten. Als een orgaan verstoord is, kan dat pijn geven in bepaalde zones op de rug. Nieren en blaas horen bij uitstek bij de lage rug. Nieren, blaas, onderrug, seksuele organen en knieën vallen allemaal onder het water-element, zegt de Chinese Geneeskunde.

Dit element wordt geassocieerd met rust, ontspanning, basisveiligheid, geborgenheid, steun voelen en een goede basisenergie. Als deze ‘ingrediënten’ in jouw leven ontbreken, veroorzaakt dat al snel klachten in het verloop van de meridianen van nieren en blaas én in de lage rug. Dat komt doordat de nier-energie direct verbonden is met de psoas, een belangrijke spiergroep.

Deze diepliggende spier verbidt je onderrug met je dijbeen. Meestal is het de psoas die problemen veroorzaakt als je lage rugklachten hebt. Hij wordt weleens ‘de spier van de ziel’ genoemd.

Psoas slaat emoties op: angst en onzekerheid

Wanneer we stress ervaren en ergens van schrikken, dan trekt de psoas zich samen. Ook te weinig beweging en vermoeidheid zorgen voor stijfheid in deze spier. De psoas reageert dus op stress en uitputting, maar slaat óók de onderliggende emoties op. Het zijn meestal emoties die verbonden zijn met het water-element.

Belastende omstandigheden zoals je baan of inkomen verliezen, gaan scheiden of bijvoorbeeld een conflict hebben, werken negatief in op het element water. Het zijn allemaal situaties die een verlies van houvast, bedding of zekerheid betekenen. Ook gevoelens van angst, onzekerheid, spanning en onveiligheid hebben een negatieve invloed op dit element.

Het gevolg: klachten in het verloop van de meridianen van het water-element óf in de organen en systemen die met dit element verbonden zijn. Stel: je hebt rugklachten, dan kan het gebeuren dat er tijdens yoga emoties loskomen wanneer je de psoas aanspant. Je stretcht letterlijk de stress én de emoties los.

Geblokkeerde blaasmeridiaan: spanning in je lichaam

De blaasmeridiaan loopt vanaf de binnenzijde van beide wenkbrauwen over je hoofd, nek en rug, langs de hele achterkant, tot aan je kleine tenen. Het is de belangrijkste meridiaan als het gaat om aarden en gronden. Als deze geblokkeerd is – bijvoorbeeld door bovengenoemde invloeden – dan kun je dingen niet zo makkelijk ‘van je af laten glijden’. Je leeft dan met een constante spanning, die negatief op je onderrug inwerkt.

De blaasmeridiaan loopt over de kuiten, langs de buitenenkels, naar je kleine teentjes. De niermeridiaan begint midden onder je voet en loopt langs de binnenenkels naar boven. Beide meridianen lopen dus aan weerszijden van de achillespees. Het komt regelmatig voor dat hielspoor of een ontstoken achillespees met het water-element te maken heeft.

Remedie bij rugpijn: stilte

Hoewel je pijn in jouw rug met acupunctuur en massage van drukpunten kunt verzachten, zit het echte antwoord in rust en stilte. De pijn dwingt jou om rustig aan te doen en naar binnen te keren. Aandacht aan jezelf te geven. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wil ik dit nog wel? Die bezinning is nodig om in het hectische leven keuzes te kunnen maken.

En op een dag komt je innerlijke wijsheid naar boven. Je weet ineens glashelder welke kant je op wilt! Het enige wat je nog hoeft te doen, is daarnaar te luisteren en te handelen.

Adviezen: hoe vind ik rust?

  • Schep een veilige atmosfeer: rustgevende muziek, mooi boek, zacht dekentje… Koester jezelf.
  • Volg een cursus die je helpt ontspannen zoals mindfulness, hartcoherentie of autogene training.
  • Doe zo nodig ‘dieptewerk’ om de oorzaak van je innerlijke onrust te helen, bijvoorbeeld familieopstellingen.
  • Zorg voor een rustige en regelmatige dagindeling.
  • Vermijd extremen op elk vlak.
  • Slaap, mediteer of rust in de middag ten minste een half uur.
  • Drink nieren- en blaasthee ter ondersteuning van deze organen.
  • Kies voor warmte: douchen, warme omslagen, een kruik, kruidenbaden.

Wil je je psoas ontspannen? Deze oefening helpt: Wat zijn de gevolgen van een ‘uitgeputte’ psoas? (wat je kunt doen om dit te herstellen)

Twee oefeningen uit de Healing Tao

In deze video staat Conny Coppen stil bij lage rugklachten, de meridianen en de invloed van emoties op het lichaam.

Het tweede filmpje gaat over de nierklank: een oefening uit de Healing Tao. Dit 5000 jaar oude systeem maakt de spanning los die rond een orgaan is ontstaan. Je doet dit door middel van eenvoudige oefeningen, waarin je adem, beweging, klank en visualisatie heel gericht inzet ten behoeve van het orgaansysteem.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

T/m 31 december bestel je jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld voor € 17,50 in plaats van € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *