Volgens de Chinese Geneeskunde zijn niet-aangeboren nierklachten een gevolg van het stelselmatig verkeerd omgaan met je levensenergie. “Kijk eens naar de manier waarop jij je energetische bankzaken regelt. Zorg je goed genoeg voor jezelf? Of geef je meer energie weg dan je binnenkrijgt?” zegt Jacqueline Rietveld. Ontdek hoe je voldoende levensenergie hebt, zonder je spaarpot te hoeven plunderen…
Ook een burn-out en overgangsklachten hebben te maken met het opraken van je nier-energie. En dan in het bijzonder de energie van de bijnieren.
Hoe ga jij om met je levensenergie?
Nierziekten zijn niet altijd aangeboren. Nierstenen of een nierbekkenontsteking bijvoorbeeld zijn klachten die opeens kunnen ontstaan. Tenminste, zo lijkt het. Volgens de Chinese Geneeskunde zijn nierproblemen een gevolg van het stelselmatig verkeerd omgaan met je levensenergie. Iemand met nierklachten heeft ‘problemen in de portemonnee’, zeggen de Chinezen ook wel. Bij het besteden van je energie spreek je dan niet alleen je ‘lopende rekening’ aan, maar ook je ‘spaarsaldo’ raakt op.
Nier-energie: basis van het leven
‘Je nieren zijn je leven’ is het motto van de Nierstichting. En terecht. Zonder de reinigende functie van gezonde nieren vergiftigt je lichaam zich langzaam maar zeker. Ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de nier-energie (Jing) gezien als de basis van je levensenergie. Nier-energie zorgt voor de groei en vernieuwing van lichaamscellen, voor bouwstoffen en voor het vermogen tot voortplanting. Hoe vitaler je nier-energie, hoe gezonder je lichaam.
Al bij de conceptie krijg je energie mee van je ouders, via hun genetisch materiaal. Deze voorgeboortelijke energie wordt opgeslagen in de nieren. Je kunt het zien als je spaarrekening: het potje dat je ouders jou hebben gegeven als fundament voor je vitaliteit.
Gezonde levensstijl: goed voor je Jing
Het voorgeboortelijke deel van je nier-energie kun jij gedurende je leven niet meer aanvullen. Het is dus belangrijk om het saldo van je lopende energierekening goed gevuld te houden. Op die manier spreek jij je spaarrekening zo min mogelijk aan. De zogenaamde nageboortelijke nier-energie op je lopende rekening is de levensenergie die je dagelijks inneemt. Dat doe je via de lucht die je inademt, je voeding, je bezigheden en je contacten met anderen. Je kunt je voorstellen dat een gezonde levensstijl en liefdevolle contacten een hoger saldo op je lopende rekening opleveren dan een leven met stress, weinig beweging en buitenlucht en ongezond eten.
Zorg jij goed genoeg voor jezelf?
Wanneer je last hebt van een nierziekte, kun je eens kijken naar de manier waarop jij je energetische bankzaken regelt. Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Let je erop dat je dagelijks voldoende levensenergie binnenkrijgt, zodat je lopende rekening niet in het rood komt te staan? Of geef jij meer energie weg dan je binnenkrijgt en snoep je daardoor elke dag (ongemerkt) een stukje van je spaarrekening op? Altijd maar werken en klaarstaan voor anderen en jezelf op de laatste plaats zetten, kunnen redenen zijn waarom jouw nier-energie langzaam is opgeraakt. Maar ook verwaarlozing van jezelf omdat je een negatief zelfbeeld hebt, kan maken dat je er maar op los leeft en je energiebeheer niet op orde hebt.
‘Lege nieren’
Wanneer je chronisch rood staat op je lopende rekening, spreek je automatisch je spaarrekening aan. Dat wil je niet of in elk geval zo min mogelijk. Je wilt voorkomen dat je ‘lege nieren’ krijgt, zoals de Chinezen dat noemen. Want zoals gezegd kun je voorgeboortelijke energie niet meer aanvullen. En een buffer om emotionele tegenslagen op te vangen of je te beschermen tegen eventuele ziektekiemen, heb je wel nodig. Voor de momenten waarop het leven jou veel energie kost en je onvoldoende nieuwe levensenergie kunt binnenhalen, is je spaarsaldo er om de klappen op te vangen.
Nierstenen en nierbekkenontsteking
Bij niet-aangeboren nierziekten mag je dus heel goed naar je lichaam luisteren. Het geeft een duidelijk signaal. Een veelvoorkomende klacht zijn nierstenen. Nierstenen zijn – hoe pijnlijk ook – een vrij milde vorm van nierziekte, die zeker te genezen is. Je lichaam slaat op dit moment alarm: tijd om je ‘bankzaken’ op orde te brengen! Je mag gezonder gaan leven en meer rust nemen.
Ook nierbekkenontsteking komt helaas vaak voor. Dit is een meer rigoureuze nieraandoening. Herstel hiervan duurt lang omdat je energierekening flink in het rood staat. Waarschijnlijk heb je ook al een stukje van je spaarsaldo opgesnoept. Door langdurige rust, passende voeding en beweging, en eventueel reiki, meditatie of yoga, kun jij je lopende rekening weer spekken. Daarna is een ander bestedingspatroon dan je gewend was uiteraard wel van belang!
Nierfalen en aangeboren nieraandoeningen
Wanneer er sprake is van een aangeboren nieraandoening of nierfalen als gevolg van ziekte, is het saldo op je energetische spaarrekening niet zo hoog. Maar dat betekent niet dat er geen hoop is! Het vraagt van jou om je lopende rekening goed gevuld te houden. Dit doe je met een levensstijl die jou zowel lichamelijk als geestelijk voedt met positieve energie. Zo kun je het lage saldo op je energetische spaarrekening goed opvangen.
Seks kost energie
Voorkom dat jij je spaarrekening onnodig aanspreekt. Hoe? Door een goede balans tussen werken en rusten én door uitgebalanceerd eten, zegt de Chinese Geneeskunde. Seks doet ook een aanspraak op je voorgeboortelijke nier-energie, omdat het gericht is op voortplanting en dus energie meegeeft aan de potentiële foetus. ‘Geniet, maar doe het met mate’ is dus een advies dat een Chinese geneesheer je zeker zou meegeven. Overigens kan seks, mits hartgedragen, ook energie opleveren. En die hartgedragenheid brengt automatisch een bepaalde gematigdheid in de frequentie met zich mee. Maar dat is weer een andere blog…
Burn-out en overgangsklachten
Ook een burn-out en overgangsklachten hebben te maken met het opraken van je nier-energie. En dan in het bijzonder de energie van de bijnieren. Bij burn-out komt dat omdat je langdurig aan jezelf voorbij bent gegaan. Jarenlang heb je meer levensenergie uitgegeven dan er binnenkwam. Je bijnieren hebben op volle toeren moeten draaien om voldoende adrenaline en cortisol te produceren om jouw overactieve levensstijl te kunnen bijbenen. Bij een burn-out zijn de bijnieren letterlijk uitgeput.
Ook overgangsklachten kunnen te maken hebben met een overbelasting van de bijnieren. Omdat de hormoonproductie van de geslachtsorganen afneemt, staan de bijnieren er nu alleen voor in het produceren van oestrogenen en androgenen (vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen). Extra ondersteuning van de energie van de bijnieren kan helpen om overgangsklachten zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid te verminderen.
Zo kun jij je nier-energie aanvullen!
Als jij jezelf herkent in een van de hierboven beschreven klachten, of als je andere nierproblemen hebt, is het raadzaam om je levensenergie anders te gaan beheren. Wat de oorzaak ook is, de remedie ligt altijd in het aanvullen van je lopende rekening. Levensenergie is overvloedig aanwezig om ons heen, je moet het alleen wel willen ontvangen. Op fysiek niveau betekent dit dat jij voor voeding kiest met een zo gezond mogelijke voedingswaarde, die je lichaam zo min mogelijk belast.
Op mentaal-emotioneel niveau is het wijs om bewust om te gaan met alle prikkels die je binnenkrijgt. Negatieve boodschappen, grof taalgebruik en gewelddadige beelden halen je energie naar beneden. Ook een overdaad aan prikkels (en informatie) doet een aanslag op je levensenergie. Maak de keuze: welke prikkels wil ik tot me nemen en wanneer?
Ten slotte helpt het volgen van je hart, en daarmee zingeving vinden, jou om je spirituele energie hoog te houden. En dat vertaalt zich weer in meer energie in je nieren.
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.