Chinese geneeskunde over winter: water weerspiegelt jouw leven (wat zie jij?)

‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder,’ zei Lao Tse lang geleden. Deze ene zin vat mooi samen waar dit artikel van Shiatsu-coach Jitske Dijkstra over gaat. Water is hét element van de winter. Het komt tot stilstand, bevriest en laat ons zien wat op de bodem van ons bestaan ligt. De grote vraag is: willen wij stilstaan en in deze spiegel kijken?

De stilstand van water symboliseert het einde van de vorige groeifase en de onpeilbare diepte van wijsheid.

Rusten en opladen

Het is winter en binnen de vijf elementenleer uit de Chinese Geneeskunde betekent dit dat het water-element actief is. In de natuur is de wintertijd het moment om te rusten en op te laden. De aarde en alles wat leeft in de natuur is energie aan het vergaren voor een nieuw groeiseizoen. Het stromende water komt tot stilstand en bevriest – als we tenminste nog eens een strenge winter krijgen… Het gaat hier uiteraard vooral om de symboliek. Deze stilstand (bevroren water of bijvoorbeeld een groot meer met stilstaand water) symboliseert het einde van de vorige groeifase en de onpeilbare diepte van wijsheid.

Inzicht in levensvragen

Alles wat werd meegesleurd door het stromende water en het water troebel maakte, komt nu tot rust en zakt naar de bodem. En dan ontstaat er helderheid van geest. Je kunt zien wat er op de bodem van je bestaan ligt. ‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder,’ zei de Chinese filosoof Lao Tse. Alleen wanneer je helderheid of inzicht hebt in je eigen levensvragen of opdrachten, kun jij je richten op creatie en groei.

Velen hebben moeite met stilstaan en in hun eigen (levens)spiegel kijken. Omdat ze dan zien wat het vertroebelt. Doorgaan is dan vaak de overlevingsstrategie. Maar dat werkt niet. Want ‘doorgaan’ met troebel en vervuild water vernietigt uiteindelijk het leven, de essentie. Je geeft je dan over aan de vernietigende kracht van water in plaats van aan de creërende kracht van water. Gewoon doorgaan zonder reflectie werkte nooit, maar nu werkt het helemaal niet meer.

Het water-element gaat over angst

De wereldwijde ontwikkelingen laten ons gedwongen stilstaan. Alle vanzelfsprekendheden staan nu onder druk. Deze stilstand doet een beroep op onze bewustwording, onze creatieve vermogens en ons uithoudingsvermogen. Drie aspecten van het water-element want als water stroomt, symboliseert het de eeuwigheid en volharding. En in de natuur is water de bron van alle leven. Zonder water is geen leven mogelijk. Water-energie symboliseert dus ons vermogen om te creëren: goed en kwaad.

Angst, de emotie van het water-element, laat ons vluchten, vechten of bevriezen. De hele wereld leeft momenteel in collectieve angst. Angst voor ziekte, angst voor verlies van werk, angst voor verlies van zekerheid, angst voor verlies van vrijheid… Alleen degene die boven de angst kan uitstijgen, het grotere geheel ziet, zijn lef en moed kan verzamelen en zich over durft te geven aan nieuwe creatie, kan de huidige crisis het hoofd bieden.

Het oude loslaten, het nieuwe creëren

Het ene wordt vernietigd en van daaruit ontstaat weer iets nieuws. In aardse termen betekent dat bijvoorbeeld dat je bedrijf failliet gaat en dat je iets nieuws moet creëren. Dat zijn natuurwetten. Het is triest maar het is inherent aan het leven, want het leven is dag en nacht, vreugde en verdriet, beweging en stilstand en eb en vloed, creatie en vernietiging. We willen graag de zonnige kant van het leven meemaken, maar de regen willen we verbannen.

Hebben we het ene ‘verslagen’, dan komt er weer iets anders dat ons op de proef stelt. En zo zal het altijd zijn. Oude vormen loslaten, nieuwe ideeën bedenken, risico’s durven nemen en van collectieve angst naar collectief vertrouwen overstappen. De natuur leeft het ons voor en beschikt over de hoogste wijsheid die er bestaat.

Alles wat groeit en leeft, evolueert altijd op die manier dat de essentie en het voortbestaan worden gewaarborgd. Als mens zijn we het contact met de natuur verloren. De natuur dwingt ons om bij ons zelf te rade te gaan en nieuwe creatieve vormen te vinden die het leven beschermen in plaats van vernietigen.

Geschreven door: Jitske Dijkstra is klassiek Shiatsu therapeut, coach, Do-in docent en trainer.

Boekentip: In 10 stappen in je element met wie je bent!

in 10 stappen in je elementWil jij helemaal jezelf zijn en echt voluit vertrouwen op jezelf? Wil je zonder schuldgevoel kunnen zeggen wat je denkt en voelt, en stoppen met pleasen? Of wil je afrekenen met de angst voor afwijzing, waardoor je je zelfverzekerd voelt? Kortom: wil jij simpelweg gelukkig en gezond zijn en in je element zijn met wie je bent? Lees dan dit boek.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 19,50

bestel nu

Door anderen gelezen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *