Chinese Geneeskunde: overwin je angst en versterk de energie in je nieren

Angst is een emotie die we allemaal kennen. In grote of kleine mate regeert angst ons leven. Het overwinnen van deze angsten brengt ons verder op het levenspad. De meest basale angst is doodsangst. Het loslaten en omgaan met verandering in je leven is daaraan gelinkt. Je neemt immers afscheid van wat geweest is, maar je weet nog niet wat er gaat komen. Dat geeft vaak onzekerheid en angstgevoelens.

Een andere onderliggende angst, die bepalend is voor ons gedrag, is de angst om niet geliefd te zijn of nergens bij te horen. Leren omgaan met afwijzing en vormen van verlatingsangst brengen je uiteindelijk dichter bij jezelf. Je vindt veiligheid in jezelf. Accepteert jezelf ongeacht wat anderen vinden. Door je angst heengaan, om je authentieke zelf te vinden, geeft echte vrijheid. Op die manier versterk je jouw JING (de benaming vanuit de Chinese geneeskunde voor de hoeveelheid levensenergie die je hebt meegekregen bij je geboorte). Hoe je deze energie versterkt lees je in dit blog.

De natuur

De natuur begint al te ontluiken door de hoge temperaturen. De energie komt langzaam op gang. Misschien voel je dit ook al bij jezelf, de onrust om weer wat nieuws te gaan beginnen. Onder de oppervlakte begint het te borrelen, nieuwe ideeën komen naar boven. Alles is aan het ontkiemen, in de natuur, maar ook in jezelf. Door je in de winter terug te trekken heb je hernieuwde kracht gevonden voor de lente. Stilstand en rust is namelijk essentieel om later weer verder te kunnen.

Volgens de Chinese geneeskunde staat de winterperiode voor het element water. De emotie die bij het element water hoort is angst. Water is het element dat alles in zich heeft. Kijk naar water in de natuur en je ziet de kracht en tegelijkertijd de flexibiliteit. Het beweegt mee maar wijkt niet. Precies zoals de mens die bij dit element hoort. Sterk maar toch flexibel. Hij gaat op zijn doel af en omzeilt zoveel mogelijk alle obstakels. Hij vecht zich een weg naar voren zonder zich tegen te laten houden.

Het type mens

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er gewerkt met de vijf elementenleer. Dit zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij elk element hoort een seizoen, kleur, emotie en organen. Bij deze manier van kijken leer je de mens weer op een geheel andere manier begrijpen. Water is het laatste element van de vijf elementenleer. Het geeft de doorstroom weer van de dood naar het leven. Hier ontspringt de JING, de kracht die je bij je geboorte meekrijgt en die in je nieren opgeslagen zit.

Water kan zich aanpassen aan alle elementen. Het zorgt ervoor dat anderen in hun element komen. Het watertypemens observeert bijvoorbeeld graag en houdt zich op de achtergrond. Hij verdiept zich ergens urenlang in tot hij alles heeft doorgrondt. Hij wil graag de diepere betekenis van het leven begrijpen.

Iedereen heeft een overheersend element. Daarnaast heeft elk element invloed op jouw balans. Het waterelement geeft een zachte energie, maar heeft daarnaast een sterke innerlijke kracht. Water-mensen passen zich makkelijk aan, ze zijn de ‘stille waters met diepe gronden’. Ze voegen zich, maar laten niet over zich heen lopen. Pas wanneer het van levensbelang is, komt het waterelement naar voren. Zijn energie kan dan alles overwinnen.

Het waterelement heeft een grote mate van empathie en kan zich goed in het denken en voelen van anderen verplaatsen. Angst is echter de overheersende emotie. Deze donkere kant komt naar voren als gevolg van een zwakke nier-energie. Andersom geldt hetzelfde, angst verzwakt de nier-energie verder. Men komt dus in een negatieve spiraal. De gevolgen zijn onder andere gevoelens van doelloosheid of depressie. Dit proces omkeren is van belang. Verderop in dit blog lees je meer over hoe dit kunt aanpakken.

De emotie angst

Angst kan zich uiten in diepe angsten, maar ook tot uiting komen in het opzoeken van deze (angst-)kick. Deze adrenalinekick is dan nodig om te voelen dat je leeft.

Angst is gelinkt aan de nieren. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf helemaal kwijtraakt met een diepe depressie of uitputting tot gevolg. Je nier-energie is dan ‘leeg’. Angst kan zich in verschillende vormen laten zien. Je hebt acute angst, zoals schrik, en diepe angst, dat gerelateerd is aan doodsangst. En natuurlijk alle vormen daartussenin.

Chronische angst kan zorgen voor dissociatie van het zelf. Dissociatie houdt in dat je jezelf ontkoppelt van de fysieke werkelijkheid, wat ook vaak voorkomt na traumatische ervaring. De bodem onder het bestaan is dan weg. Deze ervaring heeft direct effect op de nier-energie. Deze energie raakt uitgeput. Na traumatische ervaringen is het van belang dat de bodem en veiligheid hersteld wordt.

Angst wat getransformeerd wordt, helpt om de wijsheid van het leven te vinden

Door je angst heengaan helpt met loslaten en overgeven aan het leven. Vasthouden aan de angst zorgt voor meer angst.

De nieren: de schatkamer van de levensenergie

In de nieren wordt de levensenergie bewaard en opgeslagen. Bij je geboorte krijg je deze oer-energie (jing) mee. Het is onze basis-energie, onze voorraad, dat ook de energie van onze voorvaderen bevat. Het is daarom een oude traditie in China om ruim voor het verwekken van het kind deze kracht, van de aankomende ouders, te optimaliseren. Met goede voeding en oefeningen wordt de nier-Qi versterkt. De nier-Qi van het kind is grotendeels afhankelijk van de kracht van de ouders.

Als de batterij van de nier-energie op is dan gaan we dood. Je kan het proces vertragen door voorzichtig om te gaan met deze energie. Of deze op tijd weer aan te vullen.

Dit is ook waarop de Chinese levenskunst gebaseerd is. Oefeningen en meditatietechnieken zijn erop gericht om de oorspronkelijke energie zo goed mogelijk te bewaren. Ook de ademhalings- en voedingsenergie behoren tot deze bron. Verder is het vermijden van stress en het in balans houden van de vijf elementen van belang.

Disbalans

Angst is een belangrijke emotie, want het kan van levensbelang zijn. Altijd angstig zijn is echter een aanslag op je nier- energie. Vanuit westers oogpunt gezien zeggen we dat je lichaam in de overlevingsstand staat. Je lichaam is continu in staat van paraatheid. Je sympathische zenuwstelsel heeft de overhand, er is een disbalans in de fysiologie van je lichaam.

De eerste uitingsvorm van een verzwakte nier-energie kun je zien in de geringe belastbaarheid en gebrek aan levenslust. Wanneer dit langere tijd blijft bestaan dan kunnen er paniekaanvallen of fobieën ontstaan. Een diep gevoel van angst kan te maken hebben met levensangst of met de angst voor de dood. Bij vergevorderde verstoring van angst kan dit leiden tot zelfmoord. De andere kant van angst is niets voelen en extreem sterke prikkels nodig hebben om het gevoel te hebben dat men leeft.

Bij een disbalans van de nier-energie heb je minder veerkracht, ervaar je innerlijke onrust en een gevoel van doelloosheid

De nieren kun je zien als een grote bron van levensvuur. Alle negatieve invloeden zorgen ervoor dat deze bron opraakt. In het westen zijn wij niet al van jongs af aan bewust van dit principe en gaan we pas aan de slag als onze voorraad ‘leeg’ is. Een lange herstelperiode is dan het gevolg.

Aan je haren en tanden kun je zien hoe het met jouw nier-energie gesteld is. Is je gebit sterk en groeit je haar goed? Dan is de kans groot dat het wel goed zit met jouw nier-energie. Merk je dat er problemen zijn op dit gebied, kijk dan eens naar jouw levensstijl en voedingspatroon. Ook problematiek met de oren kan duiden op een disbalans in het waterelement en jouw nier-energie.

Balans

Water stroomt en is voortdurend in beweging. Zacht en toch heel krachtig. Is het element water in balans dan uit dit zich in een goed aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Men gaat met de stroom mee in plaats van dat men ertegen vecht. Net als bij de oosterse vechtsporten wordt er met de energie van anderen gewerkt. De tegenstander aanvoelen en meeveren, maakt krachtig en flexibel tegelijk. Je maakt gebruik van de situatie in plaats van er tegenin te gaan. Daarnaast is het belangrijk om op tijd je grens te trekken en jouw pad te kiezen. Ga net als water voor de weg die het beste stroomt. Kijk naar een rivier die ontspringt in de bergen en zijn weg naar beneden zoekt. Krachtig en energiek zoekt hij zijn route, maar hij gaat altijd voor de weg die hem het meeste energie oplevert.

Vechten tegen jezelf, de ander en de natuur zorgt ervoor dat veel nier-energie verloren gaat. Het is goed om het verschil te weten tussen jezelf aanpassen en meeveren vanuit jouw kracht. Wanneer jij jezelf aanpast, bescherm je jouw energie niet voldoende. Wanneer jij mee veert, dan blijf je vriendelijk, maar tegelijk ook in je eigen kracht. Dit is dan ook de uitdaging in het leven voor velen. In balans blijven, jouw kracht ontwikkelen en helemaal jezelf kunnen zijn. Zo hou je jouw nier-energie op peil.

Levensenergie versterken

Zorg ervoor dat jij de baas blijft over jouw leven in plaats van dat angst jouw leven gaat bepalen. Leren wat het onderscheid is tussen verschillende gevoelens is heel belangrijk. Wat je voelt, kan namelijk gekleurd zijn door eerdere (negatieve) ervaringen. Vaak zijn deze ervaringen onbewust, maar heeft jouw lichaam dit wel opgeslagen. Kom jij in soortgelijke situaties, dan gaan alle alarmbellen af en registreert jouw lichaam gevaar. Deze emoties kunnen jou dan volledig blokkeren. De angst aangaan en langzaam laten afbrokkelen is de enige oplossing om uiteindelijk echte vrijheid te kunnen ervaren.

Angst is nuttig om te bepalen of iets levensbedreigend is. Ben je daadwerkelijk in levensgevaar? Zo nee, vraag jezelf dan af waarom je iets eng vindt.

Het overwinnen van jouw angst helpt om je nier-energie te versterken. Wanneer je uit balans bent kom je vaak in een negatieve spiraal. Je voelt je lichamelijk slecht, wat invloed heeft op jouw gedachten en emoties, deze hebben op hun beurt weer invloed op jouw fysieke gezondheid. De kunst is om dit om te keren en vertrouwen op de stroom van het leven.

Hoe versterk je nu jouw JING, je levensenergie? Dit doe je door goed voor jezelf te zorgen. Zowel op fysiek-, emotioneel- en mentaal niveau. Ga mee met de flow en uit je gevoelens. Versterk zoveel mogelijk jouw fysieke kracht.

  • Het aarden van je lichaam helpt bij het vinden van een goede basis, waardoor je jezelf veilig gaat voelen in dit leven. Meer over aarding kun je lezen in mijn blog over chakra’s.
  • Eet gezonde voeding, wees je bewust van je voedingspatroon en kijk eens naar jouw voorkeuren. Zet minimaal één keer per jaar een detox op jouw programma. Dit hoeft niet direct met een sapkuur, je kan ook koffie, alcohol, vlees en koolhydraten tijdelijk vermijden.
  • Zorg voor een ontspannen ademhaling. Lees meer over een goede ademhaling in deze blog
  • Beweeg elke dag, ga wandelen, doe aan yoga of beoefen een andere vorm van beweging die jou plezier en ontspanning geeft.
  • Besteed aandacht aan jouw emoties. Uit jezelf, deel wat je voelt en praat hierover.

Voeding

Zout is de smaak die bij het waterelement hoort. De zoute smaak bevochtigt het lichaam en maakt het zacht. Net als het strooizout bij ijzel. Zout heeft een losmakende uitwerking. Warm eten (en energetisch warm), verwarmt je lichaam. De voedingsstoffen die bij het waterelement passen zijn onder andere; vis, algen, zout (Keltisch zeezout), zeewier, maar ook energetisch verwarmende voeding zoals, boekweit, pompoen en uien. Voeding die jouw aarding geven. Lees meer over het element aarde in dit blog.

Let met zout eten natuurlijk op de balans. Je hebt zout nodig om te overleven, maar te veel en verkeerde zouten, brengen je lichaam uit balans.

Wil je geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:

Vuurman en watervrouw, leven in harmonie met de vijf elementen, Dr. Sivana Schwitzer, 2018

Total Health opleidingen, kruidengeneeskunde, Chinherbs

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *