Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je houtelement in balans te brengen

Functioneer je altijd op volle toeren en heb je een drukke levensstijl? Dan is het belangrijk om je lever te ontlasten en het houtelement te harmoniseren. Lees in dit artikel van Dr. Klaus Birker en Dr. Michael Grandjean, auteurs van Traditionele Chinese geneeskunde, wat je kunt eten om je houtelement weer in balans te brengen.

Weet je niet welk element jij bent? Doe hier de test: Welk element ben jij? Vuur, aarde, lucht of water?

Voedingsadviezen om het element hout te harmoniseren

Als je je energie nauwelijks in toom kan houden en je hoofd bijna barst, functioneer je altijd op volle toeren. Je geeft de voorkeur aan een yang-rijk dieet. Dat ziet er waarschijnlijk als volgt uit: veel koffie, veel gebraden vlees, scherp voedsel, scherpe kruiden en tussendoor een veel te zoet lunchhapje. Door alle gejaagdheid om je heen heb je nauwelijks tijd om rustig te eten. Om bestand te zijn tegen de tijdnood heb je steeds meer yang-ondersteunende invloeden nodig, tot op een bepaald moment ‘het deksel van de pan vliegt’.

We stellen voor vaker voedsel uit het neutrale gebied te gebruiken, hete voedingsmiddelen (gebraden spijzen, scherpe kruiden, koffie) te vermijden en te kiezen voor neutrale of verfrissende voedingsmiddelen. De voedingsomschakeling, in de zin van yang-uitersten vermijden en overgaan op een yin-rijk dieet, moet op lange termijn belangrijke functies overnemen.

Je lever draait bij dit dieet en de drukke levensstijl overuren. Het is dus belangrijk om je lever te ontlasten.

Lees ook: Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je aarde-element in balans te brengen
Lees ook: Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je waterelement in balans te brengen

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden

Deze voedingsmiddelen belasten je lever en kun je beter vermijden:

 • Alcohol
 • Koffie
 • Sterk gekruide spijzen
 • Vlees
 • Vet voedsel
 • Medicijnen (waaronder ook vrij verkrijgbare geneesmiddelen)

Deze voedingsmiddelen ontspannen je lever:

 • Zwart sesamzaad
 • Runderen kippenlever
 • Selderie
 • Pruimen

Waarom grijpen veel mensen met een zwakke leverenergie (of stagnerende lever-chi) naar scherpe kruiden? De kruiden hebben de neiging chi in beweging te brengen. De ophopingen van lever-chi komen dus op korte termijn los en lever-chi stroomt weer onbelemmerd. Naderhand komt het tweede aspect tot uiting, namelijk dat de scherpe kruiden veel te veel hitte (yang-energie) in de functiekring lever opwekken.

Ook bij dit disharmoniepatroon moeten voedingsmiddelen die de lever belasten worden vermeden. Om de lever te redden kun je het beste de volgende voedingsmiddelen eten:

 • Selderie
 • kropsla
 • Waterkers
 • Gerst
 • Asperges
 • Appels
 • Bananen
 • Runderbouillon
 • Rabarber

Groene en zure voedingsmiddelen

De kleur groen en de zure smaak behoren tot het element hout. Alle groene voedingsmiddelen bevatten dus een hoeveelheid houtenergie. En alle zure voedingsmiddelen werken op het element hout in. Fris-zure voedingsmiddelen hebben een bijzonder positieve uitwerking op de lever. Vruchtenthee is aan te bevelen, omdat die de opbouw van bloed en lichaamssappen bevordert. Hibiscus- en rozenbottelthee kunnen hier worden genoemd. Ook tarwe heeft een compenserend effect op het element hout. Witbier, dat van tarwe gemaakt is, (natuurlijk moet men met alcoholische dranken voorzichtig omgaan) brengt na een zware dag snel ontspanning.

Een gunstig effect hebben fris-zure fruitsoorten zoals appels, zure kersen, sinaasappels en bessen, omdat die hitte in de lever afkoelen. Ook voedingsmiddelen die een scherp, verfrissend karakter hebben werken ontspannend op de lever in. Deze worden ingedeeld bij het element metaal, dat volgens de vijf-elementenleer de lever beheerst. Denk hierbij aan rijst, rammenas en radijsjes. Alcohol heeft ook een scherp karakter en ontspant op korte termijn het element hout. Door zijn warme energie heeft hij overigens een kwalijk effect, want net als de scherpe kruiden wekt hij te veel hitte op in de functiekring lever, waardoor opstijgende leveryang kan ontstaan. Vanuit deze wisselwerking tussen de elementen metaal en hout valt verslavingsgedrag vaak te verklaren. Door dwangvoorstellingen, die de ontplooiing van lever-yang belemmeren, ontstaat een lever-chi-stagnatie. Die kan met scherpe voedingsmiddelen (alcohol, drugs) worden doorbroken. De leverchi- stagnatie wordt dus geenszins verholpen, maar juist geleidelijk opgevoerd.

Uitersten dienen te worden vermeden. Te hete en te koude voedingsmiddelen zouden uitzondering moeten zijn, en de voeding dient neutraal en evenwichtig te zijn. Beide aspecten, yin en yang, dienen te worden gevoed. Dat kan alleen gebeuren wanneer de milt niet in een gebrekssituatie is. Er wordt grote waarde aan gehecht dat ons midden wordt gevoed. Dat gebeurt door stimulerende voeding, gericht op de functiekring aarde. De voeding mag niet van het ene uiterste naar het andere, van heet naar koud gaan, maar dient het midden te houden, in het neutrale gebied te blijven.

Pas op dat de middelste verwarmer niet afkoelt. Rauwkost, afkoelende spijzen, zuidvruchten en melkproducten dient men bewust spaarzaam te gebruiken. Suiker is een gevaarlijke energierover. Warme maaltijden
zijn van het grootste belang. Gekookte groente, granen en vlees zijn noodzakelijke energieverschaffers. Vegetariërs moeten vaker gekookte voedingsmiddelen tot zich nemen, om te voorkomen dat ze een energetisch tekort oplopen en hun
midden verzwakt raakt.

Boekentip: Traditionele Chinese geneeskunde

Wil je meer weten over hoe je je houtelement in balans kunt brengen? Je leest er meer over in Traditionele Chinese geneeskunde. Dit boek is een onmisbare inleiding in deze geneeskunde voor zowel de geïnteresseerde leek als de arts, natuurgenezer en therapeut.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *