Chinese Geneeskunde: weggestopte emoties zijn een belangrijke oorzaak van ziekte

Ongewenste gevoelens onderdrukken geldt in de Chinese Geneeskunde als een van de belangrijkste inwendige oorzaken van ziekte. Ze zetten zich vast in je lichaam en vragen om aandacht. “In wezen zijn emoties als angst, woede en verdriet een signaal van de ziel dat we uit balans zijn,” zegt Conny Coppen, auteur van De Tao van Gezondheid. Haar oefeningen helpen jou om weer in harmonie met jezelf te leven.

Geblokkeerde emoties hebben een invloed op de energie van de organen.

Balast van vroeger opruimen

We hebben in het Westen niet geleerd om met nare gevoelens om te gaan. De generaties voor ons leerden dat ze flink moesten zijn. Niet huilen. Je gevoel niet laten zien. Doorgaan. De buitenkant mooi en goed houden. Maar als je gevoelens wegstopt, zijn ze nog niet weg! Ze zetten zich vast in het lichaam en in de organen en vaak moeten volgende generaties ermee aan de slag gaan. Dat gebeurt veel in de tijd waarin we nu leven. Velen van ons ruimen via hun eigen leven de ballast van vroeger op.

Signalen van de ziel

In wezen zijn ongewenste emoties als angst, woede, verdriet of depressie een signaal van de ziel dat we uit balans zijn of dat we de koers kwijtgeraakt zijn: we voelen ons niet ‘in orde’. Met andere woorden: we zijn de verbinding, de samenhang kwijt. We zijn niet in harmonie met onszelf, ons lichaam en/of de omgeving. Iets vanbinnen ontbreekt. Dat maakt dat je in beweging komt en gaat zoeken. Net zoals pijn een signaal is van het lichaam dat er iets moet gebeuren om bloed en energie weer vrij te laten stromen en het gebied te helen, zo zijn ongewenste emoties een signaal van de ziel dat het leven op een bepaald vlak weer wil stromen zoals het bedoeld is te zijn.

De invloed van emoties op organen

Geblokkeerde emoties hebben een invloed op de energie van de organen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld frustratie wanneer iets niet gaat zoals je wilt of zoals het leven dat van je verlangt. Deze emotie heeft een invloed op lever en galblaas. Andersom zal een fysieke belasting van lever en galblaas je gevoeliger maken voor emoties zoals boosheid en frustratie. Wanneer je eenmaal al die verbanden gaat zien, ben je in staat om ziekte en gezondheid veel breder te begrijpen en te behandelen.

Nieren en blaas: gevoel van veiligheid

Ik geef een voorbeeld: Sil van 9 jaar heeft pijn aan zijn achillespezen. Daardoor kan hij niet meer sporten, wat zijn gezondheid en zijn vriendschappen nadelig beïnvloedt. Hij is al naar de fysiotherapeut geweest en naar een podotherapeut. Hij doet keurig zijn oefeningen en heeft speciale zooltjes gekregen, maar het helpt allemaal onvoldoende.

Nu is het best handig om te weten dat langs de achillespees twee meridianen lopen: aan de binnenkant de niermeridiaan en aan de buitenkant de blaasmeridiaan. Deze meridianen zijn verbonden met het water-element. Dit element staat voor je basisenergie, rust, herstel en een gevoel van basisveiligheid.

De blaasmeridiaan is als de aarding van een stopcontact: als deze meridiaan goed stroomt, slaan bij spanning ‘de stoppen niet door’. Bovendien is de aanhechting van de achillespees ook de reflexzone van het eerste chakra, dat – evenals de energie van nieren en blaas – verbonden is met basisveiligheid en je plek op aarde.

Ik vraag Sils moeder naar de familieomstandigheden en hoe Sil zich voelt op school en in contacten. Ze vertelt dat hij erg onzeker en onrustig is geworden sinds de scheiding een paar jaar geleden. Hij is altijd een gevoelig kind geweest dat veel behoefte heeft aan een duidelijke planning, die hem een gevoel van rust geeft. Sinds de scheiding is het erger geworden en nu ze erover nadenkt: kort nadien is ook het gezeur met die achillespezen begonnen.

Masseren bij boosheid

Sil zit nu op kinderyoga en zijn moeder doet regelmatig een massagespelletje met hem, waarbij ze het laat ‘regenen, hagelen, sneeuwen en waaien’ op zijn hoofd, rug en (als hij op zijn buik ligt) benen. Sils moeder begrijpt nu waar ‘de schoen wring’ . Ze masseert ook weleens zijn voetjes en weet dat ze dit het beste kan doen met een dromerig, knus en warm gevoel. Sil geniet ervan en zij ook. Zo simpel, fijn en leuk wordt het probleem verholpen. Af en toe komt de pijn nog terug, meestal als er veel in Sils leventje gebeurt en onrust, drukte, chaos of angst hem overvalt. Nu weten moeder en zoon het te plaatsen en ermee om te gaan.

In De Tao van Gezondheid staan veel oefeningen die je kunt doen om de schadelijke gevolgen van emoties uit je lichaam te helpen. Hier vind je een filmpje dat laat zien hoe je kinderen kunt ondersteunen als er sprake is van boosheid of frustratie. Hoe je ze op een speelse manier kunt helpen om beter in hun vel te zitten en zich steviger te voelen. Het laat ook het bovengenoemde massagespelletje zien.

Oefening: van angst naar vertrouwen

Bij angst en onveiligheid is de oefening voor het water-element geschikt: de nierklank. Deze brengt je vertrouwen. Herhaal deze oefening ten minste 3 keer.

 • Activeren
  Ga zitten op de rand van een stoel. Wrijf je nieren warm met je handpalmen: op de rug, naast de wervelkolom, net onder de ribben. Als je handen en nieren goed warm gewreven zijn, houd je jouw handen stil op je nieren. Breng je adem en je liefdevolle gewaarzijn met een glimlach tot in je nieren. Doe dit een paar minuten, terwijl jij je gedachten laat gaan over wat je nieren voor je doen en betekenen.
 • Afstemming
  Laat je handen als twee warme nestjes zijn waarin je nieren zich warmen en ontspannen. Trek je aandacht diep naar binnen terug, helemaal tot in je botten. Voel de stevigheid van je eigen skelet. Voel nu hoe de spieren eromheen kunnen ontspannen. Nu ga je voelen dat je lichaam helemaal los en zwaar mag rusten op de aarde. Als je nieren nog spanning dragen, of overtuigingen, overlevingspatronen of angsten, geef deze dan mee met de nierklank.
 • Gebaar
  Zet je voeten en knieën tegen elkaar. Adem diep in terwijl je de handen ineenstrengelt om je knieën. Je rondt je rug en duwt de onderrug naar achteren, zodat je een rek voelt in de nierstreek. Kijk recht naar voren.
 • Klank
  Adem uit met de nierklank Tsjoeoeoeo… terwijl je het navelgebied richting ruggengraat duwt; alsof je een kaars uitblaast. Stel je voor hoe alle stress, angst en vermoeidheid wegstromen uit je nieren. Met de inademing ga je weer rustig rechtop zitten. Verzamel met je handen en je aandacht een fris blauw licht als van helderblauw water
 • Aandacht
  Leg dan je handen over de nieren en stel je voor hoe ze volstromen met genezend blauw Richt je vervolgens op de originele trilling van de nieren door middel van een beeld van diepe rust en stilte: een kalm meer dat een heldere lucht weerspiegelt.
 • Affirmeer
  ‘Ik ben veilig in mijzelf.
  Ik steun mijzelf onvoorwaardelijk en ik word gesteund.
  Ik mag nu werkelijk rusten en herstellen.’

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *