Chronisch vermoeid? Deze en andere ‘vage klachten’ duiden op de ziekte van Lyme

Velen lijden ongemerkt aan de ziekte van Lyme, omdat de symptomen lastig te herkennen zijn. Worstel jij met ‘vage’ chronische klachten? Dan is dit artikel van Gerrie Hasselaar, klassiek homeopaat én ex-lymepatiënt, een must read. “Maar liefst 80 procent van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid heeft Lyme.”

Je kunt maanden of zelfs jaren met onverklaarbare klachten rondlopen. Of je krijgt een onjuiste diagnose, zoals het Chronisch vermoeidheidssyndroom of fibromyalgie.

Ziekte van Lyme neemt toe

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met Lyme is de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd volgens cijfers van het RIVM. Het lastige is dat de symptomen soms moeilijk te herkennen zijn. Zo kun je maanden of zelfs jaren met onverklaarbare klachten rondlopen. Of je krijgt een onjuiste diagnose, zoals het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie. En als je hooggevoelig bent, schrijf jij je klachten misschien wel aan je sensitiviteit toe. Terwijl de kans op de ziekte van Lyme juist groter is als je hooggevoelig bent!

Herken jij je in de klachten die in dit artikel worden besproken? Dan is het belangrijk om Lyme als oorzaak te overwegen.

Chronische vermoeidheid

Net als Lyme is het Chronisch vermoeidheidssyndroom een zogeheten multisysteemziekte, waarbij alle systemen in het lichaam ontregeld kunnen raken. Je kunt naast vermoeidheid last hebben van stemmingswisselingen. Andere symptomen zijn hormonale klachten, een verstoorde nachtrust en problemen met de spijsvertering. Artsen kunnen op basis hiervan de diagnose CVS stellen. Als je ook nog spier- en gewrichtsklachten hebt, luidt de diagnose meestal fibromyalgie.

De huisarts controleert bij klachten van chronische vermoeidheid weliswaar je bloed op antistoffen, maar die worden meestal niet aangetoond. Jouw afweersysteem kan zo uitgeput zijn, dat het niet meer in staat is om deze antistoffen aan te maken. Hoe dan ook: wanneer je bloedwaarden geen bijzonderheden laten zien, doet de arts vaak niet verder onderzoek. Je wordt naar huis gestuurd… Maar jij voelt je nog steeds uitgeput. Wat nu?

Belangrijk om te weten

Het is niet algemeen bekend dat de lymebacterie chronische vermoeidheid kan veroorzaken. Er is de bekende lymebacterie Borrelia burgdorferi, maar inmiddels zijn in Nederland ook andere stammen actief. Helaas test de reguliere geneeskunde nog niet op deze nieuwe stammen. En bovendien is het niet alleen de teek die de bacterie overdraagt. Ook andere insecten zoals muggen, horzels, spinnen, vlooien en luizen zijn potentiële boosdoeners.

Daarnaast is Lyme seksueel én via bloedtransfusies overdraagbaar. Ook kan een zwangere vrouw de infectie overdragen op haar kindje. Als je worstelt met chronische klachten, is het raadzaam om te onderzoeken of ze door de lymebacterie worden veroorzaakt. Want wist je dat 80 procent van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid de ziekte van Lyme heeft?

Over Candida en Pfeiffer

Ook is het verstandig om te onderzoeken of de oorzaak van je klachten bij co-infecties of ‘opportunistische infecties’ ligt. Veel teken dragen verschillende stammen van de lymebacterie bij zich en kunnen jou hiermee besmetten. Maar de teek brengt óók minstens twee andere bacteriën, virussen en/of parasieten over. Zij veroorzaken co-infecties. Op dit moment draagt een teek meer dan 270 potentiële co-infecties in zich.

Het is mogelijk dat je klachten worden veroorzaakt door een oude infectie die opnieuw opspeelt, omdat je afweersysteem verzwakt is. Dit heten opportunistische infecties. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Pfeiffer en Candida.

Wat hooggevoeligheid ermee te maken heeft

Als je hooggevoelig bent, kan het zijn dat jij je klachten aan deze eigenschap toeschrijft. Maar hooggevoelige mensen zijn juist extra vatbaar voor Lyme. Een mogelijke oorzaak van jouw hooggevoeligheid is namelijk dat je lijf afgesteld staat op noradrenaline. Oftewel: op de alerte overlevingsstand. Je lijf is heel slim en schiet, om jou te beschermen, in de overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart. Dat kan zijn gebeurd toen je nog in de buik van je moeder zat. Of tijdens de geboorte, omdat je te vroeg geboren bent, via een keizersnede bent gehaald of in de couveuse hebt gelegen.

Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld en dus in de noradrenaline-stand staat. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Vaak geldt wel: hoe eerder de stress is ontstaan, des te heftiger zijn je klachten. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat de kans dat je lijf in een traumatische stresservaring is blijven hangen.

Een verzwakt afweersysteem

Als je bent voorgeprogrammeerd op noradrenaline, werkt je lichaam vaak op suikerverbranding en vraagt het dus om veel snelle koolhydraten. Lees er meer over in dit artikel.

Altijd in de overlevingsstand staan heeft uiteraard negatieve gevolgen voor je gezondheid. Elk moment kan die sabeltandtijger tevoorschijn komen… Je mag dus absoluut niet ontspannen, want dan word je ‘opgevreten’. Zo denkt jouw lijf. Je afweersysteem raakt hierdoor uitgeput en dus word je vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.

Je zelfgenezend vermogen activeren

Neem vooral contact op met je huisarts als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt. Doe ook zelf onderzoek naar een behandeling die voor jou kan werken. Mensen met Lyme zijn vaak (over)gevoelig, zo ook voor antibiotica en andere reguliere medicatie. Homeopathie werkt mild en past dus goed bij hen.

Ik werk zelf heel graag met homeopathie, omdat het de motor van jouw zelfgenezend vermogen aanzwengelt. Deze behandeling werkt op spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk niveau. Zo kun je op een holistische manier helen.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme

Wolf-Dieter Storl laat met De ziekte van Lyme zien dat er geen reden voor angst is, want de ziekte van Lyme is te genezen!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over lyme:

Het bericht Chronisch vermoeid? Deze en andere ‘vage klachten’ duiden op de ziekte van Lyme verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *