Chronische pijn: als je lichaam oud zeer niet los kan laten

Chronische pijn is het vechten van je lichaam tegen nare ervaringen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, een ongeluk, een moeilijke zwangerschap/bevalling of als gevolg van reuma. Ook als de gebeurtenis waardoor de pijn ontstond al een poos verdwenen is, kan je lichaam blijven steken in een pijnreactie. Je kan dit zien als een soort post traumatische stress stoornis die zich uit op lichamelijk niveau. Het trauma kan fysiek van aard zijn, maar ook een emotioneel ingrijpende gebeurtenis zijn.

Je lichaam herinnert zich

Soms weten we niet eens precies wat de pijn veroorzaakt heeft. Het is een gezonde eigenschap van onze geest om zich te focussen op het positieve en nare ervaringen te vergeten. Daardoor herkennen we niet altijd direct het verband tussen de lichamelijke klacht en de nare gebeurtenis uit het verleden. Juist omdat we het gebeurde met ons verstand vaak al hebben afgesloten. Maar soms herinnert het lichaam zich nog maar al te goed wat er gebeurd is, en de impact die dat heeft gehad op jouw levensenergie. Het probeert je nog steeds te beschermen door te vechten, met pijn als gevolg.

Altijd rugpijn

Ik zal je een voorbeeld geven. Nog niet zo lang geleden kwam Saskia voor het eerst in mijn praktijk. Ze vertelde me dat ze op zich geen bijzondere klachten had, maar dat ze wel altijd een pijnlijke en stijve onderrug had. Ik vroeg haar of ze ooit een ongeluk had gehad of iets dergelijks? Nee, dat was niet het geval.

Omdat ik onder mijn handen ook veel spanning in haar onderbuik voelde, vroeg ik of ze misschien ooit bekkeninstabiliteit had gehad? Ze vertelde me dat dit niet zozeer het geval was geweest, maar dat ze wel twee traumatische bevallingen had gehad. Haar kinderen zijn inmiddels 18 en 16 jaar oud. Saskia vertelde me dat dit destijds heel heftige ervaringen voor haar waren, maar dat ze dit inmiddels had verwerkt. “Ik heb er nu geen last meer van”, zei ze.

Verdedigingsmodus

Of toch wel? Haar bekkengebied heeft de traumatische gebeurtenissen blijkbaar nog niet helemaal losgelaten. In de komende sessies met Saskia zal ik met haar gaan werken op de energie in haar onderlichaam, zodat haar lichaam de oude ervaringen los kan laten. We leren de onderrug als het ware dat het niet langer nodig is om bij bepaalde stressvolle prikkels (zoals drukte op het werk of vermoeidheid) in de verdedigingsmodus te schieten. Zo kunnen Saskia’s lage rugklachten verdwijnen of in ieder geval flink verminderen.

Chronische pijn verminderen

Zeker waar het gaat om chronische of regelmatig terugkerende pijn, vraag je dan eens af wat de herinnering kan zijn die je lichaam kan hebben. Is er in dit gebied ooit iets gebeurd? Op welke momenten steekt het de kop op, en lijken die momenten op een oude ervaring? Wanneer kreeg je er voor het eerst last van? Rugpijn, nek- en schouderklachten, hoofdpijn; heel veel mensen hebben er regelmatig last van zonder dat er een duidelijke medische oorzaak is gevonden.

Samenwerken lichaam en geest

Ook pijn als gevolg van chronische ontstekingen (zoals reuma of artritis) kan duiden op een innerlijk gevecht. Bijvoorbeeld als gevolg van een negatief zelfbeeld. Door je lichaam net zo serieus te nemen als je geest en ze te laten samenwerken, is het heel goed mogelijk om deze klachten te verminderen, hoe lang je ze ook al hebt.

Geschreven door Jacqueline Rietveld

Boekentip: Weg van de pijn

In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *