Een opgeblazen buik, kramp in je darmen of pijn in je maag, velen hebben hier last van en weten hoe vervelend dit is. Spijsverteringsklachten komen namelijk veel voor. Soms begint het al heel jong. Jouw spijsvertering geeft precies aan hoe je in je vel zit. Heb je alles goed verwerkt? Of heb je veel spanning, pieker je veel of moet je iets loslaten? Fysieke, mentale en emotionele processen worden direct door de spijsvertering weerspiegelt.
Goed verteren door balans in Yin en Yang
Heb je alles goed verteert? Dan heeft dit een positieve werking op jouw spijsvertering. Je neemt tijd voor jezelf, voldoende rust, en hebt vertrouwen dat alles goed komt. Je bent goed geaard en hebt weinig stress. Heb je daarentegen last van je darmen, een opgeblazen gevoel of pijn in je maag? Ontlasting die te snel of te langzaam gaat? Dan zijn dit allemaal tekenen dat je goed naar jezelf moet luisteren.
Het is niet altijd direct duidelijk waar het probleem zit, vaak zijn er ook verschillende factoren aan te wijzen. En natuurlijk is het ook jouw aanleg die meespeelt. Kom je er niet direct uit, stel jezelf dan de volgende vragen. Is er iets wat mij dwars zit? Wat negeer ik en moet ik nog verteren? Neem vooral gas terug en tijd voor jezelf tijdens dit proces. Een ‘lummeldag’, doe extra ademhalingsoefeningen of een meditatie.
Altijd maar doorgaan en denken dat het goed komt is soms een handige eigenschap, maar tegelijk een valkuil. Balans in yin en yang is belangrijk. Niet altijd actie, maar juist veel rust en regelmatig een ‘nutteloze’ dag is goed voor de spijsvertering. Zo verwerk je emoties en kan je letterlijk en figuurlijk alles beter verteren.
Stel jezelf dus eens de volgende vragen:
- Wat kan ik niet goed verteren?
- Op emotioneel gebied: heb ik veel stress, welke emoties zitten mij dwars?
- Op mentaal gebied: heb ik veel zorgen, pieker ik veel of heb ik veel informatie te verwerken (van werk, studie, social media of het nieuws)
- Welke voeding geeft mij meer last? Maak een eetdagboek voor meer inzicht.
- Neem ik te weinig rust? (waardoor er geen tijd is om te verteren)
Voor een duidelijk overzicht kan je alles opschrijven. Wat je eet, doet, voelt en denkt. Maak een overzicht per dag, wanneer je last hebt en wat je dan gegeten en gedaan hebt. Maar schrijf ook je gevoelens en gedachten daarbij op.
Citroenmelisse is een kruid die jou geestelijk en lichamelijk ondersteunt tijdens dit hele proces.
Citroenmelisse
Wil je een lang leven, een super geheugen en een goede spijsvertering? Gebruik dan regelmatig citroenmelisse. Citroenmelisse is één van mijn lievelingskruiden. Het ruikt heerlijk en geeft lekkere thee. Het verjongt daarnaast lichaam en geest. Vergeetachtig of neerslachtig? Het kruid revitaliseert het hele lichaam. Het zenuwstelsel in het bijzonder. Het geur is te vergelijken met citroen en verkwikt en ontspant de geest tegelijkertijd. Het houdt ook nog eens muggen op afstand, redenen genoeg dus om een plantje te kopen.
Melissa officinalis is afgeleid van ‘meli’ in het Grieks wat honing betekent. Melissa is de naam van de honingbij die bij voorkeur haar honing uit de citroenmelisse haalt. Vroeger werd de plant gebruikt om bijenkorven te reinigen.
De plant komt oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse zeegebied, maar voelt zich hier ook prima. Uit het mediterrane gebied is hij door de Romeinen meegenomen naar de rest van Europa. Het werd gebruikt om het geheugen te verbeteren en de geest te verkwikken.
Volgens de arabieren bevordert het een lang leven. Het aanwezige antioxidant rozemarijnzuur is daarvoor verantwoordelijk.
De Chinese geneeskunde
De wortels van Citroenmelisse zijn onuitroeibaar, wat duidt op kracht en versterking, dus weerstandsverhogend is. Ook de stengel, die vierkant sterk en rechtopgaand is, laat zien dat hij weerstandsverhogend werkt. De lichte beharing van het blad duidt op werking op de slijmvliezen en longen. De kleur van het blad is lichtgroen, wat aangeeft dat het een milde werking heeft op maag en milt.
De witte bloemen werken kalmerend op de spijsvertering en hebben een positieve werking op de longen. De geur is heerlijk en dit werkt positief op de geest. Citroenmelisse heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel.
De plant en de mens
Citroenmelisse is een vriendelijk zacht kruid. Het past bij iemand die zacht is, maar ook licht nerveus is, graag praat en voor anderen zorgt. Daarbij vergeten ze zichzelf en trekken te laat aan de bel als er iets mankeert. Ze lopen liever weg van de harde maatschappij dan voor zichzelf opkomen.
De klachten die hieruit kunnen ontstaan zijn; hoofdpijn, slapeloosheid, en mogelijk hartproblemen (hartkloppingen). Ook vaak spijsverteringsklachten doordat ze niet de rust nemen om alles te verteren, zowel geestelijk als lichamelijk.
Geneeskrachtige werking van citroenmelisse
Citroenmelisse is zenuwsterkend, krampwerend, antimicrobieel, kalmerend en een antihistaminicum. Goed voor de spijsvertering, vermindert kramp en pijn. Verzacht stressgerelateerde klachten en stimuleert lever en galblaas.
Tempert nerveuze hartkloppingen, ritmestoornissen en verlaagt hoge bloeddruk. Mentaal en emotioneel werkt het kalmerend en pijnstillend, vermindert spanningen onrust en opwinding.
Verlicht hoofdpijn en verbetert het geheugen en concentratie. Helpt bij verkoudheid, griep, slijmvliesontsteking en luchtweginfecties, zoals hoest en astma.
Het is goed voor het hele afweersysteem. Schimmelwerend, tegen hooikoorts en allergie. Ook heilzaam bij pijnlijke menstruatie en overgangsdepressie. Vergemakkelijkt de geboorte vlak voor en tijdens de bevalling.
Contra indicatie
Niet gebruiken bij schildkliermedicatie. Voorzichtig bij glaucoom en zwangerschap. Mag wel op het einde van de zwangerschap, omdat het stimulerend werkt.
Gebruik
De thee is heerlijk voor het slapen gaan en helpt om te ontspannen. In te zetten bij spanningen, onrust en spijsverteringsklachten die ontstaan zijn door stress Ook heel goed met andere kruiden te combineren, zoals lavendel (voor het slapen gaan.) Of munt, in water met ijsblokjes, op een hete dag.
Citroenmelisse is ook uitwendig te gebruiken als olie. Je kan (verdunde) olie gebruiken voor een massage bij menstruatiepijn, spier en gewrichtspijn. Ook te gebruiken als oordruppels.
Veel balans gewenst!
Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht
Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs
Boekentip: Wil je meer handige tips voor je gezondheid?
Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.
Meer lezen? Bestel nu Eet meer energie bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.