De betekenis van dromen volgens energetische persoonlijkheid Seth

Wat gebeurt er met je tijdens je slaap? Veel meer dan ‘alleen’ dromen volgens ‘energie-persoonlijkheids-essentie’ Seth. Je dromende zelf heeft een eigen leven en zelfs een eigen persoonlijkheid! In dit artikel legt Seth je uit wat je dromende zelf kan beleven als je lichaam slaapt en je vindt een oefening om achter de betekenissen van jouw dromen te komen.

Dit artikel is een fragment uit Seth spreekt, geschreven door een persoonlijkheid die Seth genoemd wordt en zich aanduidt als een niet meer in fysieke gedaante besloten ‘energie-persoonlijkheids-essentie’. Hij heeft meerdere jaren via Jane Roberts gesproken tijdens trancezittingen.

Jouw dromende ik ziet jouw wakkere of wakende ik als dromer.

Je bewustzijn tijdens het slapen

Tijdens je slaap ben je niet onbewust. Het lijkt alleen maar zo omdat je je vaak ’s morgens niets herinnert van je avonturen tijdens je slaap. In vele opzichten rust je veel meer uit ais je wakker bent dan in je zogenaamde onbewuste nachtelijke toestand. Tijdens je slaap besef je in grotere mate je eigen realiteit en ben je vrij om vermogens te gebruiken die je overdag negeert of ontkent.

Wat doe je tijdens je slaap?

In je dromen ben je druk bezig met allerlei dingen die wel of niet verband kunnen hebben met de belangen die je kent. Je bent aan het leren, studeren en spelen; je bent alles behalve in slaap volgens jouw betekenis van het woord. Je bent zeer actief en betrokken bij het ondergrondse werk in de echte onderlaag van het bestaan.

Op een heel eenvoudig niveau bijvoorbeeld verlaat je bewustzijn je lichaam vaak in de slaap. Je communiceert met mensen op andere werkelijkheidsniveaus die je hebt gekend. Je bent creatief bezig je fysieke deel te handhaven en te voeden. Je bewerkt de dagelijkse ervaring, projecteert deze op wat je ziet als de toekomst, kiest uit een oneindig aantal waarschijnlijke gebeurtenissen welke je fysiek wilt maken en begint aan de mentale en psychische processen die ze in de materiële wereld zullen brengen.

Tegelijkertijd stel je deze informatie ter beschikking aan alle andere delen van je identiteit en ontvangt van hen vergelijkbare informatie. Je verliest niet het contact met je gewone wakende zelf; je concentreert je er gewoon niet op. Je wendt je aandacht af. Overdag draai je dit proces eenvoudig om.

Je wakende ik en je slapende ik

Je slapende ik is veel beter van alles op de hoogte dan je wakkere ik. Veel mensen maken tochtjes in andere werkelijkheden tijdens hun slaap. Ze zwemmen, om zo te zeggen, in andere stromen van bewustzijn als deel van hun normale wakende leven. Soms kom je zelfs entiteiten tegen als je slaapt! Er bestaan dus kanalen tussen al deze stromen van bewustzijn en zowel vanuit mijn dimensie als vanuit de jouwe kunnen er reizen ondernomen worden.

Avonturen in de nacht

Of je het je nu realiseert of niet, ieder van jullie dringt door in andere systemen van werkelijkheid in je dromen zonder de volledige deelname van je normale bewuste zelf. In de subjectieve ervaring laat je je fysieke bestaan achter. Je handelt soms doelbewust en creatief in dromen die je op het moment dat je wakker wordt vergeet.

In je slapen en dromen ben je betrokken bij dezelfde dimensie van bestaan waarin je je ervaringen na de dood zal hebben. Je herinnert je het belangrijkste deel van deze nachtelijke avonturen niet, waardoor dat wat je je wel herinnert meestal bizar of chaotisch lijkt.

Terwijl het fysieke lichaam slaapt, besta je wel degelijk bewust in een samenhangende, doelbewuste, creatieve staat, waarin je bezig bent met veel van de activiteiten die je na de dood zullen bezighouden. Je richt eenvoudig je voornaamste aandacht op een andere dimensie van activiteit, een waarin je voortdurend hebt gewerkt.

Net zoals je in je wakend leven voor je dagelijkse fysieke bestaan een bron van herinneringen hebt die je een gevoel van dagelijkse continuïteit geeft, zo heeft ook je dromend zelf een even grote herinneringsbron. Dus net zoals er continuïteit in je dagelijks leven is, is er continuïteit in je slapend leven.

Je dromende zelf als ‘echte’ zelf

Een deel van je is zich dus bewust van iedere droomontmoeting en ervaring en dat deel is dus ook bewust als de andere ‘jij’ slaapt. Dromen zijn niet meer een illusie dan je fysieke leven een illusie is. Je wakende, fysieke zelf is de dromer, wat je dromend zelf betreft: jij bent de dromer die het er op uitstuurt. Je dagelijkse ervaringen zijn de dromen die het droomt. Anders gezegd: jouw dromende ik ziet jouw wakkere of wakende ik als dromer.

Je bent dus zeer bevooroordeeld als je je dromend zelf beschouwt en als vanzelfsprekend aanneemt dat jouw werkelijkheid de echte is en de zijne een illusie. Zijn werkelijkheid ligt echter veel dichter bij je wezen.

Wanneer je geen samenhang in dromen vindt

Als je geen samenhang in je droom vindt, komt dat omdat je jezelf gehypnotiseerd hebt in het geloven dat er geen bestaat. Natuurlijk probeer je bij het wakker worden de nachtelijke avonturen in fysieke bewoordingen te vertalen en ze in te passen in je vaak beperkte en vervormde werkelijkheid.

Tot op zekere hoogte is dit natuurlijk. Je bent niet voor niets gericht op een fysiek leven. Je hebt het fysieke leven aangenomen als een uitdaging. Maar het is ook de bedoeling dat je binnen dit fysieke leven groeit en je ontwikkelt en de grenzen van je bewustzijn naar buiten verlegt. Het is erg moeilijk te erkennen dat je in veel opzichten effectiever en creatiever bent in de slaap dan in het wakend leven en dat het droomlichaam inderdaad kan vliegen, tijd en ruimte trotserend. Het is veel makkelijker net te doen alsof al deze ervaringen symbolisch zijn en om bijvoorbeeld ingewikkelde psychologische theorieën op te bouwen om het vliegen in dromen te verklaren.

Maar het is een eenvoudig feit dat als je droomt, dat je vliegt, je dat vaak doet. In de droom werk je onder min of meer dezelfde omstandigheden, die een bewustzijn dat niet gericht is op de fysieke werkelijkheid vertrouwd zijn.

Oefening: bewustwording van je droomleven

Wat je meemaakt tijdens je slaap is dus belangrijker dan je hiervoor dacht. Je droomleven kan je veel vertellen over hoe je fysieke leven ervoor staat. Weet jij wat je droomt? Wil je je dromen goed onthouden? Blijf als je wakker wordt nog een paar minuten liggen met je ogen dicht en probeer de droom die je had toen je wakker werd na te gaan. Wat gebeurde er? Wie kwam je tegen? Wat waren je emoties? Probeer de betekenis van deze droom te achterhalen.

Wanneer je dit trucje elke ochtend toepast, zul je merken dat je je dromen veel makkelijker kunt onthouden. De betekenissen van je dromen zullen daarnaast gedurende de dag bij je binnenkomen en duidelijk worden.

Boekentip van de redactie: Seth spreekt

Wil je meer eeuwige wijsheden van Seth lezen? Dan is de spirituele klassieker Seth spreekt echt wat voor jou. In dit boek lees je over onze wereld, ‘gezien’ vanuit het perspectief van een ‘energie-persoonlijkheids-essentie’. Je leest een breed scala aan intrigerende metafysische concepten en het enorme potentieel van het menselijk bewustzijn.

Seth spreekt verschijnt op 14 juli 2021, pre-order jouw exemplaar zodat je het gelijk in huis hebt bij verschijning!

bestel nu

Wil je graag kunnen slapen, maar lukt het niet? Probeer deze tips:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *