De diepere laag van een relatie: waarom je partner en jij elkaar aantrekken

Regelmatig krijg liefdesexpert Hannah Cuppen de vraag waarom twee partners elkaar aantrekken. “Nou, dat doen ze niet zomaar. Als twee partners elkaar aantrekken is er altijd een dynamiek. Er spelen vele lagen mee waarom twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen.” In dit artikel lees je wat er allemaal meespeelt.

De belofte

Op een bewuste laag weten partners precies wat ze aantrekkelijk vinden in de ander. We vallen op eigenschappen als lief, knap, speels, humor, avontuurlijk e.d. Maar de echte belofte zit verscholen op een diepere laag die in eerste instantie onbewust is.

Het kan weken, maanden, zelfs jaren goed gaan, dat partners intens genieten van elkaar. Maar vroeg of laat gaat de een zich irriteren aan de ander, komen er verwijten, worden behoeftes niet ingevuld, stellen ze elkaar teleur en komen er storingen op de lijn.

Het project

Soms is het aandeel van de een veel duidelijker en zichtbaarder aanwezig omdat die in een overlevingsmodus schiet van vechten, vluchten of bevriezen. Deze partner wordt vaak naar voren geschoven als ‘het project’ waaraan gewerkt moet worden. Deze partner is ‘het probleem’ en als deze partner dat probleem oplost, dan is het weer goed in de relatie.

Nou, was het maar zo simpel. Beiden hebben echter een recht evenredig groot aandeel in deze dynamiek, ook al lijkt het soms of het aandeel van de een groter is dan het aandeel van de ander, of dat zelfs maar één van de partners een probleem heeft.

Recht evenredig

De partner ‘zonder probleem’ heeft echter altijd een belang bij de dynamiek van de ander. Eigen onbewuste stukken kunnen daarmee afgedekt blijven. Als de ander werkelijk aan de slag gaat met het eigen thema kunnen de verborgen lagen van de ‘perfecte’ partner ook naar boven komen zoals bijvoorbeeld diep weggestopte existentiële angsten. Waar ze eerst onzichtbaar waren alsof er met deze partner niets aan de hand was, komen die diepere lagen naar de oppervlakte zodra er bij de andere partner iets gaat veranderen.

Dus hoe overduidelijk en zichtbaar het aandeel van de een is, hoe bedekt en venijnig goed verstopt het aandeel van de ander vaak is. In de dynamiek tussen partners is het aandeel nooit eenzijdig. Het aandeel van de een is altijd recht evenredig groot, zichtbaar of niet.

Boemerang

In de liefdesbange dans is het vaak de bindingsangstige waaraan ‘gesleuteld’ moet worden. Dat is degene die de echte intimiteit ogenschijnlijk het meest in de weg staat. Daarin heeft de verlatingsangstige vaak een grote blinde vlek: ‘Met mij is niets aan de hand, ik wil me tenslotte wel verbinden.’ Maar als de ander daadwerkelijk met zichzelf aan de slag zou gaan, komt de boemerang met de grootste zekerheid terug en worden ze geconfronteerd met hun eigen onvermogen.

Cadeau

Deze recht evenredige dynamiek speelt echter in iedere liefdesrelatie, niet alleen in de liefdesbange dynamiek. Altijd is er een aantrekkingskracht met een verpakte belofte in zich. Want de liefde schijnt op alle schaduwplekken. Hoe groter de liefde, hoe dieper zij de schaduw oplicht die nog ergens in een hoekje verscholen zit. De liefde geeft ons een cadeau. Het is aan ons of we bereid zijn om dat cadeau uit te pakken.

Dat uitpakken gaat vaak niet zo enthousiast als met een verjaardags- of sintcadeau. Het gaat vaak gepaard met grote weerstand, we vechten ertegen en projecteren het ongezouten op de ander of de buitenwereld. Tot er geen ontkomen meer aan is en we met zachte hand gedwongen worden te buigen, de val te maken en te landen in onze diepst weggestopte pijn, onzekerheid of leegte.

Helen

Als we die val durven te maken, kunnen we de vrucht van de belofte plukken, het cadeau uitpakken en de potentie, die eerst verborgen lag in de schaduw, herwinnen. Twee partners trekken elkaar aan om in elkaars spiegel zichzelf te helen, om steeds onvoorwaardelijker lief te kunnen hebben. De sprong is diep, maar het geschenk is – recht evenredig – groot.

Wil je nog meer liefdesadvies van Hannah? Sinds kort heeft ze haar eigen podcast: Lieve Hannah. Hierin beantwoordt ze liefdesvragen van luisteraars.

Boekentip: Liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bekijk het boek in onze webshop Boekenwereld.com of bestel hem direct met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

Hannah Cuppen

Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *