De drie soorten relaties met het ultieme doel: de zielsrelatie

De kans is groot dat jij in je leven 4 soorten liefdesrelaties meemaakt, zegt Kate Rose, auteur van De drie grote liefdes in je leven. De termen zeggen je misschien weinig, maar je herkent jezelf vast in de omschrijvingen van de id-, superego- en ego-relatie. Tot slot kom je uit bij de zielsrelatie. “Waarbij jij je ego loslaat en ziet wat er gebeurt als je ziel de leiding neemt.”

Het hangt er allemaal van af waar jij je op je reis bevindt en welke lessen je nog moet leren voordat je een duurzame relatie kunt opbouwen.

Relaties zijn een middel voor zelfkennis. Hoewel we ons allemaal op verschillende paden bevinden, ervaren we waarschijnlijk allemaal dezelfde vier soorten relaties in ons leven naarmate je meer over jezelf te weten komt en erachter komt wat je wilt en nodig hebt in de liefde.

Sigmund Freud beschreef voor het eerst de drie componenten waaruit je zelfgevoel bestaat: het id, superego en het ego. Deze componenten vormen samen niet alleen je persoonlijkheid, maar maken ook deel uit van de soorten relaties die je aangaat, soms meerdere keren, voordat je de balans vindt in de liefde met iemand anders.

Sommigen gaan met gemak relaties aan gebaseerd op hun id en superego, terwijl anderen pas veel later in het leven een meer ego-gebaseerde relatie aangaan. Het hangt er allemaal van af waar je je op je reis bevindt en welke lessen je nog moet leren voordat je een duurzame relatie kunt opbouwen. Dan bestaat er nog een vierde relatie: een relatie waarbij je je ego helemaal loslaat en ziet wat er gebeurt als je ziel de leiding neemt.

Vier soorten relaties

De id-relatie

Deze relatie is enigszins onvolwassen en meestal gebaseerd op het uiterlijk, onmiddellijke voldoening en bevliegingen. Deze relatie draait puur om genot. Tenminste, in het begin. Iedereen houdt van de manier waarop zijn partner eruitziet, omdat zoiets op jou gereflecteerd wordt en je in zo’n relatie voornamelijk op zoek bent naar genot.

Als jongvolwassenen zijn we misschien alleen maar bezig met wat goed voelt, maar toch duurt dit verlangen naar plezier en goede tijden niet lang, simpelweg omdat dat niet de bedoeling is. Zo’n soort relatie komt voor in de vorm van verschillende oppervlakkige relaties, onenightstands of een relatie met alleen maar seks.

Toch is zo’n relatiefase noodzakelijk. Je moet je id-fase omarmen, omdat je je alleen maar realiseert dat zulke relaties niet genoeg zijn, door ze te hebben. Dit zie je niet meteen in, maar wel naarmate de tijd verstrijkt, omdat je dan emotioneel en mentaal opgroeit.

In id-relaties neem je niets te serieus. Het gaat er allemaal om wat goed voelt, totdat dat ineens niet meer zo goed voelt. Dan worstel je misschien met de vraag waarom het niet meer goed voelt. De les die je uit deze relatie haalt, is de volgende: alleen maar omdat iets goed is voor wie je op dat moment bent, betekent niet dat het goed is voor de persoon die je wordt.

De superego-relatie

Deze relatie draait om het gelukkig maken van iedereen, behalve jezelf. Op dit moment ken je jezelf niet volledig, waardoor je bij zo’n relatie dus luistert naar je verlangen om anderen gelukkig te maken, met name je familieleden, en wat zij denken dat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.

Zo’n relatie kan met het liefje van de middelbare school zijn of tijdens je studie, maar waar de relatie om draait, is het gelukkig maken van anderen. Dat is waarom zo’n relatie uiteindelijk uit elkaar valt zodra jij of je partner meer diepgang nodig heeft op een emotioneel niveau.

Het doel van de relatie is dus niet om het diepste punt van je geest te doorkruisen of om een intens niveau van intimiteit te ontwikkelen, maar juist om dat deel van jezelf voldoening te geven dat de belangen van anderen verzadigd wil zien worden. We zullen allemaal één relatie meemaken in ons leven waarvoor je hebt gekozen omdat je vond dat dat de relatie was die je zou moeten hebben.

Dat wil niet zeggen dat zo’n relatie geen nut heeft. Dat heeft die wel. Maar het is geen relatie die standhoudt naarmate je emotioneel en mentaal opgroeit en erachter komt waar je oprecht gelukkig van wordt. De belangrijkste les van deze relatie is: alleen maar omdat anderen vinden dat iets goed voor je is, betekent niet dat dat ook zo is.

De ego-relatie

De egofase is een stuk evenwichtiger dan de id- of superego-relatie, maar tijdens deze fase komt angst nog steeds om de hoek kijken. Het ego houdt niet van verrassingen en geeft in plaats daarvan de voorkeur aan veilige, bekende dingen. Tijdens een ego-relatie wil je ontsnappen aan elke vorm van verdriet, inclusief het verdriet dat gepaard gaat met het eindigen van een relatie. Meestal zijn dit lange relaties en voelt het aan alsof ze voor eeuwig zullen duren.

De ego-relatie verbergt vaak een aantal van je kernbehoeften en zaken die je zoekt in een partner, simpelweg vanwege de vermoedelijke chaos die ontstaat als de relatie eindigt. Tijdens deze relatie wordt het gevoel van de mate waarin jij je veilig voelt, op de proef gesteld, maar ook jouw verwachting van hoe een langdurige liefde moet voelen.

Deze band met iemand voelt in het begin misschien goed aan en ook voor je familie. Toch is dit meestal niet de relatie waarvoor je kiest om in te blijven. De belangrijkste les van deze relatie is: alleen omdat niets ‘verkeerd’ is, betekent niet dat de relatie goed is. Zo komen we bij de vierde en vaak de lastigste relatie aan; de relatie waarin je jezelf helemaal losmaakt van je ego en je luistert naar je ziel.

De zielsrelatie

Dit is hoogstwaarschijnlijk de relatie die je pas later in je leven meemaakt, simpelweg vanwege het bewustzijnsniveau dat voor zo’n soort liefde nodig is. Veel mensen zouden beweren dat het onmogelijk is om jezelf los te maken van je ego. Maar wat zo’n relatie echt inhoudt, is dat je kijkt naar waarom je bij een bepaalde partner wilt blijven.

Deze relatie geeft je voldoening zonder dat je erin zit vanwege het genot dat je eruit haalt, de idealen van je familie of het gevoel van veiligheid dat je krijgt. De relatie geeft je geen zekerheid, maar toch voel je je ernaartoe getrokken.

Er vindt een connectie op een ander niveau van communicatie en intimiteit plaats, een connectie die je nog nooit eerder hebt gehad. Deze connectie zorgt ervoor dat je de best mogelijke versie van jezelf wordt en waarom je uiteindelijk voor deze partner gaat.

Het is niet altijd makkelijk, maar je groeit wel exponentieel.

Niet iedereen is gelukkig, maar jij wel.

Het voelt niet altijd goed, maar je leert er wel van.

Dit is de relatie die onverwachts kan ontstaan en met de verkeerde persoon. De relatie kan zelfs ontstaan als je je in een ego-relatie bevindt, maar je kiest voor deze connectie, omdat die jou lijkt te kiezen. De belangrijkste les in deze vierde en laatste relatie is: alleen omdat je dacht dat je de liefde begreep, betekent het niet dat je dat ook deed.

 Geschreven door Kate Rose

Boekentip: De drie grote liefdes in je leven

de drie grote liefdes in je levenIn De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Ontdek waarom je vorige liefde niet de Ware bleek te zijn en het verschil tussen verschillende soorten liefdes.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

 Lees ook deze artikelen van Kate Rose:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *