De energetische dialoog: hoe aandacht voor je ziekte en (onbegrepen) pijn kan helen

Je lichaam heeft je veel te vertellen. Pijntjes, tintelingen of ziekten kunnen een bron van informatie zijn, mits je ernaar luistert. In dit artikel legt energieheler Ellen Meredith je uit wat een energetisch dialoog is en hoe échte, open aandacht voor je ziekte en pijn kan helen.

Als je eenmaal een energetische dialoog weet aan te gaan, bezit je de basisvaardigheden om het natuurlijke zelfhelend vermogen van je lichaam te activeren en te ondersteunen.

Wat is een energetisch dialoog?

De ‘energetische dialoog’ vormt de kern van succesvol energetisch lichaamswerk. Het gaat er simpelweg om dat je in staat bent de boodschappen van je lichaam, ziel en geest te horen. En dat je er in hun idioom op kunt reageren middels beweging, gebaren, licht, geluid, trilling, beelden, interactie met de energiestroom, bepaalde handelingen, de plek in een omgeving en meer. Dit is het vocabulaire van de taal van energie.

Het doel van de energetische dialoog is, dat je continu deel kunt nemen aan de voortdurende energetische boodschappen binnen in je. Je gebruikt deze dialoog niet alleen als je ziek bent. Door de dialoog gaande te houden kun je het ritme en gedrag van je lichaam en je bewustzijn en je gedrag laten samenwerken, om zo de meest waarachtige belichaming van je ziel te scheppen.Je verandert het gesprek van: ‘Wat is er mis?’ naar: ‘Wat is er nodig om welzijn in mijn web van betekenissen te brengen?’ Toch kan dat wat er mis is en wat we daarover zeggen ons vaak wel een idee geven van wat we nodig hebben.

Als je eenmaal een energetische dialoog weet aan te gaan, bezit je de basisvaardigheden om het natuurlijke zelfhelend vermogen van je lichaam te activeren en te ondersteunen.

De betekenis van een ziekte

Er zijn veel systemen die in kaart hebben gebracht wat de betekenis van een ziekte is al naar gelang de plek in het lichaam waar hij optreedt. In de traditionele Chinese geneeskunde bijvoorbeeld staan meridianen voor verschillende energetische stromen die niet alleen een orgaan ondersteunen en voeden, maar ook de energie die dat orgaan representeert.

De hartmeridiaan steunt het hart als orgaan en ook je vermogen je met anderen te verbinden. De maagmeridiaan steunt niet alleen de maag als orgaan, maar ook de mate waarin jij je leven kunt belichamen en om kunt gaan met je ervaringen in de wereld. Als je een aantal van die indelingssystemen voor lichaam en energie kent, kun je gemakkelijker herkennen wat jouw symptomen jou vertellen over de energetische verstoringen.

Toch kun je ook zonder een officiële indeling door middel van taal energetische problemen herkennen. Vertel eens aan een vriend of familielid wat je gezondheidsproblemen zijn en neem dat gesprek op. Luister dat dan samen terug om te horen wat de onderliggende boodschap is. Hier zijn wat voorbeelden:

  • Als je jezelf hoort zeggen: ‘Ik voel me shit,’ herken dan wat je zegt. ‘Shit’ is het materiaal waarvan we ons ontdoen als we alle voedingsstoffen uit het eten hebben gehaald. Dus de shit die je voelt is het residu: energie die is achtergehouden of overgebleven. Vind een gebaar of energetische eenheid om het los te laten. Deze oefening helpt stagnerende energie los te laten.
  • Als je zegt: ‘Ik ben zó moe. Ik ben de hele tijd moe,’ dan zeg je: ‘Er is geen brandstof voor de dingen die ik doe.’ Evalueer welke glans je naar binnen trekt om je leven van brandstof te voorzien. Dit artikel kan je verder helpen.
  • Als je zegt: ‘Ik voel me verslagen,’ bedenk dan welke andere ‘slag’ je zou kunnen inbrengen ter vervanging van de slagen die niet gelukt zijn.
  • Als je gewrichten pijn doen, kijk dan naar hoe je omgaat met buigen, flexibiliteit en verbinding (de taak van gewrichten). En kijk naar de overgangen in je dag: de metaforische gewrichten van je dagschema. Pijn is haast altijd een signaal dat energie geblokkeerd is (of niet verbonden), dus het kan helpen om die blokkade met strekken, voorzichtig bewegen en andere energetische middelen op te ruimen. Doe iets actiefs bij ieder overgangsmoment ter neutralisatie: doe iets kunstzinnigs, maak een wandelingetje van vijf minuten, ga even liggen, doe wat energetisch lichaamswerk om je energieën te resetten voor de volgende taak.

Gebruik de symptomen, de plek en het gedrag als richtingaanwijzers voor wat gezonde input zou kunnen zijn. Dit geeft je lichaam het gevoel dat het gehoord wordt, helpt je geest zich te verbinden met iets productievers en geeft de boodschap aan je ziel dat je meedoet. Na verloop van tijd zul je je eigen persoonlijke kaart ontwikkelen om je te laten navigeren op hoe je lichaam symptomen gebruikt om je energetische behoeftes te uiten.

Bron: Wat je lichaam vertelt

Boekentip: Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen over luisteren naar je lichaam:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *