De geheimen van reiki: 5 praktische principes die je leven veranderen

Wil je meer rust, stabiliteit en levenskracht? Dan gaat dit artikel je helpen! Torsten Lange legt je in dit artikel de 5 principes van reiki uit die je elke dag helpen om te focussen en je leven kunnen veranderen.

Wij zijn zo gewend geraakt aan filosofische ideeën vol obscure woorden die in chique zinnen gegoten zijn, dat we vaak denken dat iets simpels geen diepgang kan hebben.

Als je een beetje op mij lijkt, heb je vast zoveel principes, regels, morele codes en ideeën over gedragsverandering gehoord of geprobeerd, dat je er stiekem helemaal klaar mee bent. Leuk die morele superioriteit, maar ik heb een normaal leven waar ik mee moet dealen. Dus stop met die theorieën – ik wil iets dat ik direct kan toepassen!

Dit is hoe ik begon (of eigenlijk niet begon) met de principes van reiki. Ik hoorde erover en deed er niks mee.

De principes van reiki

Het hielp ook niet dat ik niet de juiste principes gekregen had. In plaats daarvan bevatten de mijne een paragraaf die me zei mijn leraren en ouderlingen te eren – en daar had ik nou juist wat problematische ervaringen mee gehad in mijn leven.

Als jij een vergelijkbare versie van de reikiprincipes bent tegengekomen, maak je geen zorgen: die horen er oorspronkelijk niet bij. Ik neem aan dat deze ergerlijke paragraaf er later aan toegevoegd is door een chagrijnige reikimeester.

De echte principes van reiki vormen de kern van de originele reikileringen. Ze nemen een veel ruimte in op de grafsteen van reikimeester Mikao Usui, en er wordt gesteld dat je ze elke dag moet herhalen. Door dat te doen, kom je er misschien achter waar ik ook achter kwam: dat ze uitermate behulpzaam zijn. Ik kan niet meer zonder ze. Ik zou zelfs zover willen gaan door te zeggen dat ze mijn leven veranderd hebben.

Dit is een vertaling van de originele versie van de tekst op de steen:

Alleen voor vandaag
Zal ik niet boos zijn
Zal ik me geen zorgen maken
Zal ik dankbaar zijn
Zal ik mijn werk eerlijk doen
En vriendelijkheid tonen aan elk levend wezen.

Observaties

Laten we beginnen met drie interessante observaties:

1. Het zijn maar vijf principes

Geen kleine lettertjes, geen verborgen boodschappen. Dit is belangrijk, omdat mensen dit nét aankunnen. Ons onbewuste is snel overprikkeld en op zulke momenten raakt het gestrest, waardoor het dingen gaat vergeten. En wat wordt vergeten kan niet worden toegepast. Als we naar de supermarkt moeten om wat melk te kopen, is dat een simpel klusje. Als onze partner vraagt om ook wat eieren te halen, kunnen we dat prima aan. Maar als onze kinderen er ook nog wat chocola en misschien wat appels bij willen, raakt ons brein in paniek. Dan moeten we het echt opschrijven. En stel je voor wat er zou gebeuren als het noodnummer 7 getallen had in plaats van 3. Plus het netnummer. Dan zouden ambulances altijd te laat komen.

Vijf principes kunnen we onthouden. En daarom ook toepassen.

2. Ze zijn simpel

Heel simpel zelfs. Wij zijn zo gewend geraakt aan filosofische ideeën vol obscure woorden die in chique zinnen gegoten zijn, dat we vaak denken dat iets simpels geen diepgang kan hebben. Maar de principes zijn nauwkeurig verwoord. Ze vermijden termen die binnen een bepaald intellectueel gedachtegoed passen, zoals ‘één zijn’, ‘boeddhaschap’ en ‘leegte’ (hoewel, als je een spiritueel geleerde bent, weet je dat de betekenis in de kern eigenlijk niet zoveel verschilt). En we hoeven geen energie te verspillen om ze te begrijpen. Dus we kunnen ons volledig concentreren op hun toepassing.

3. Er zijn geen straffen aan verbonden

Principes of gedragsregels komen terug in elke religie en op elk spiritueel pad. Vaak zijn ze gelinkt aan een strafsysteem. Dit kan variëren van de angst terug te keren als vlieg (of minstens als iemand uit de laagste kaste) tot in de hel te belanden. Er is een Duits gezegde: ‘Kleine zonden bestraft de lieve God onmiddellijk’. Dit wordt normaal gesproken toegepast op iemand die een leugen heeft verteld en tot zijn diepe schaamte daar direct op werd betrapt, of iemand die beloofde een handje te helpen maar terugkwam op zijn afspraak en vervolgens uitglijdt over een bananenschil.

De principes van reiki hebben echter een heel andere benadering. Ze zijn gebaseerd op het idee dat ze goed voor je zijn. Niets meer, niets minder. Als je ze toepast, zul je je beter voelen; doe je dat niet, dan is dat een gemiste kans. Het is aan jou. Er is geen straf – gewoon een gemiste kans. En niet eens voor altijd of voor lang. Je kunt het gewoon direct opnieuw proberen.

Herhalen, herhalen, herhalen

In de Japanse traditie worden deze principes gezien als de sleutel tot reiki. Mikao Usui noemde ze ‘de geheime methode tot het uitnodigen van geluk’ en ‘het wonderlijke medicijn dat alle ziekten geneest’. Hij vroeg zijn studenten om in de Gassho-houding te zitten (met je handpalmen tegen elkaar) en de principes elke ochtend en avond te herhalen.

Dus blijf ze herhalen, steeds maar weer. Gebruik hiervoor autohypnose. Spreek ze uit, denk ze, droom ze. Wórd ze.

Op het moment dat je ze nodig hebt, moeten ze het eerste zijn wat in je opkomt. De bewuste geest is vergeetachtig, dus je moet deze principes echt in je onderbewuste prenten. Het is net als autorijden. Als een auto voor je plotseling remt, doe jij dat automatisch ook. Je denkt er niet eerst uitgebreid over na, waarna je tegen jezelf zegt: ‘Ik heb alle opties overwogen en remmen lijkt me voor nu het beste.’ Tegen die tijd zit je allang met je neus in de airbag.

De reikiprincipes zijn tools om de geest te trainen. Ze voegen een psychologisch element toe aan reiki en werken zowel op bewust als op onbewust niveau.

Oefening: de principes opzeggen

Ik raad je sterk aan het advies van Mikao Usui op te volgen. Ga elke ochtend en avond in de Gassho-houding zitten en herhaal de principes.

Gassho-meditatie (De handen samenbrengen)

• Ga in een positie zitten die voor jou prettig is, zoals de diamanthouding (op je knieën), de lotushouding, in kleermakerszit of met gekruiste benen op een stoel. Zit rechtop.
• Maak een connectie met reiki (oftewel: het universum of de levensenergie).
• Breng je handen samen met de handpalmen tegen elkaar voor je hartchakra in een bidpositie.
• Focus op je handen.

Neem vooral je tijd. Soms stop ik wel eens halverwege, omdat ik me heb gerealiseerd dat ik het niet meende. Dan begin ik gewoon opnieuw: ‘Alleen voor vandaag zal ik niet boos zijn [dan stop ik even en controleer of ik niet ergens boosheid of wrok vasthoud], zal ik me geen zorgen maken [ik stop opnieuw: maak ik me zorgen? Heb ik mijn zorgen overgegeven aan reiki?], zal ik dankbaar zijn [ik stop weer even om te zien wat er in me opkomt], zal ik mijn werk eerlijk doen [zijn er ergens verbeterpunten?] en vriendelijkheid tonen aan elk levend wezen [iemand in het speciaal vandaag?].’

Het is werkelijk wonderbaarlijk!

Geschreven door: Torsten Lange

Boekentip van de redactie: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, het ontmoeten van je innerlijke leraar en jouw persoonlijke gidsen en helpers, intuïtief auralezen en genezen.

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over reiki:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *