De geneeskracht van lavendel: kalmerend, anti-stress, weerstandsverhogend en meer

Het is belangrijk om jouw batterij, dus energievoorraad, op peil te houden en je emmer (met jouw emotionele ballast) zo leeg mogelijk. Met andere woorden, hoe blijf jij rustig en vol met energie? In dit artikel lees je over de helende en kalmerende werking van lavendel. Lavendel is een echt zomerkruid. Niet alleen omdat het in de zomer bloeit, het hoort volgens de Chinese geneeskunde bij het element vuur.

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige situaties heb je gewoon niet onder controle en voor je het weet zit jouw emmer vol. En een volle emmer zorgt uiteindelijk voor een lege batterij. Dit proces omkeren is de kunst. Hoe je dit doet, of nog beter, niet zover komt, lees je in dit blog.

Hoe zorg je voor balans in jezelf in deze drukke tijd? Het kalmeren van je geest is belangrijk om goed te kunnen slapen en overdag optimaal te functioneren. De kalmerende werking van lavendel zorgt voor een rustige geest en dit voorkomt overspannenheid. Maar dat is natuurlijk niet de enige oplossing. Het is de combinatie van factoren die zorgen dat jij in balans blijft (of opnieuw komt).

Er zijn hierbij drie belangrijke aandachtspunten. Je leefstijl, wat zorgt voor vitaliteit. Jouw innerlijke balans, dus werken aan jouw veerkracht. En als derde punt is jouw voedingspatroon natuurlijk heel belangrijk. Goede voeding geeft energie. Ik zal deze drie punten wat meer belichten.

Vitaliteit

Vitaal zijn betekent dat jij in balans bent en over voldoende energie beschikt. Deze energievoorraad moet je echter onderhouden, want voor je het weet word je batterij steeds leger. En een lege batterij opnieuw aanvullen kost altijd meer tijd, dan op peil houden.

Voel jij vitaal dan stroomt jouw energie en ben je in evenwicht. Dit is een voortdurend proces gedurende de dag, de maand en jouw leven. Een aantal factoren hebben invloed op jouw vitaliteit. Zoals de hoeveelheid beweging, maar ook jouw slaappatronen, structuur in de dag en balans tussen inspanning en ontspanning.

Veerkracht

Hoe jij je voelt speelt zich binnenin jezelf af. Hoe meer jij in lijn bent met wie jij echt bent, des te beter jij je voelt. Alles draait om innerlijke processen. Overtuigingen, gedachten en gevoelens. Het is dus de kunst om invloed te krijgen op deze processen. Jouw gedachten en gevoelens leren herkennen, wat je denkt en voelt, dit erkennen en er daarna iets mee te doen.

Deze gedachten en gevoelens zijn de leidraad in jouw leven. Wil je weten hoe het met jouw veerkracht is gesteld? Kijk dan naar de manier waarop je reageert. Is dat rustig of ben je prikkelbaar en nemen emoties jou regelmatig over?

Jouw emoties zijn de ondertitel van jouw levenspad

Jouw sociale omgeving kun je zien als een spiegel. Door deze spiegel leer je wat er innerlijk speelt bij jezelf. Dus in welke omstandigheden bevind jij je en wat is de wisselwerking met relaties om je heen.

Voeding en kruiden

Je bent wat je eet. Een groot deel van gezondheid wordt namelijk bepaald door wat je eet. Voeding heeft invloed op processen in je hele lichaam, zoals hormoonhuishouding, darmflora en hersenen. Wat niet wil zeggen dat je nooit ongezond mag eten. Het gaat om de balans. Ben je gezond dan kun je best eens ongezond eten. Moet je echter herstellen van een ziekte en/of heb je extra energie nodig? Eet dan vooral goede voeding.

Kruiden kunnen het herstelproces versnellen. Welke kruiden en hoeveelheid is afhankelijk van jouw lichaam en klachten. In dit blog zet ik lavendel in de aandacht. Lavendel geeft rust aan je zenuwstelsel en heeft een positieve werking op jouw geest.

Lavendel

Lavendel is niet alleen een mooie plant het is ook een geneeskrachtige plant, hij ruikt heerlijk en heeft een kalmerende werking op onze geest. In de middeleeuwen was hij al geliefd en werd hij onder meer gebruikt om huizen en kerken te parfumeren. Het is ook een echt zomerkruid, het hoort volgens de Chinese geneeskunde bij het vuurelement. Lavendel maakt energie vrij en laat onrust verdwijnen. Het kalmeert het hart en is goed voor de Shen, de geest.

Wassen

Lavendel (lavendula) is een vast plant en afkomstig uit het middellandse zee gebied. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘lavare’ en dat betekend baden. Voordat we zeep gebruikte waste men zich met water waarin lavendel was toegevoegd. Zeep maakt de huid basisch en dat vinden bacteriën juist fijn. Lavendel is neutraal. Dus dit is eigenlijk veel beter voor je huid en het milieu. Laat lavendelbloesem in water weken of voeg lavendelolie toe en huid en haar gaan heerlijk ruiken. Het werkt tegelijk rustgevend.

Zelf plukken

Pluk aan het begin van de bloei de bloeiende stengel en laat ze drogen. Je kan ze daarna overal voor gebruiken. Strooi ze rond of doe ze in een zakje. Leg het in de kledingkast of hang het ergens op. Van de bloesem kan je ook heerlijke thee maken. Al is het vrij sterk dus laat het niet te lang trekken. Olie kan je gebruiken om te masseren, bijvoorbeeld bij spanningshoofdpijn en spierpijn.

De plant en de mens

Lavendel houdt van felle zon en hitte. De plant werkt dan ook goed tegen een zonnesteek en hoofdpijn door te sterke zon. De stengel is hard en dat duidt op werking op de weerstand. De lichte beharing geeft aan dat hij op de slijmvliezen werkt. En is tevens goed voor de longen. De bloemen hebben een paarse kleur, dit wijst op kalmerende werking van het zenuwstelsel. Het is goed tegen hoofdpijn door stress, spanningen en bij concentratieproblemen.

Lavendel past bij een mens wat veel denkt en vanuit zijn hoofd het leven ervaart. Iemand met concentratieproblemen en geheugenzwakte. De mens die emotioneel kwetsbaar is, onrustig en tobt met minderwaardigheidsgevoelens.

De geneeskrachtige werking van lavendel

Lavendel is kalmerend voor het zenuwstelsel en is versterkend voor de weerstand. In te zetten tegen migraine, stress en prikkelbaarheid. Fysieke en geestelijke spanning en nerveuze spijsverteringsklachten. Ook bij hartkloppingen en benauwdheid. Oververmoeidheid en zenuwuitputting. Het werkt goed op de spijsvertering, verlicht kramp en helpt bij darmproblemen die veroorzaakt worden door spanning en onrust.

Mentaal en emotioneel werkt het heel goed tegen onrust en stress. Problemen die ontstaan, zoals hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. Het verbetert het humeur en geeft nieuwe energie bij vermoeidheid.

Het is antimicrobieel en verhoogt de weerstand. Het is goed bij verkoudheid, luchtweginfecties, griep en keelontsteking. Het is slijmoplossend en verlicht bij astma.

Contra-indicatie

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Lavendel thee: voor een betere nachtrust, tegen stress en versterkt het immuunsysteem

Lavendel thee is rustgevend en kalmerend. Het is dus perfect voor het slapen gaan. Het vergroot de diepe slaap, wat belangrijk is voor het herstel van het lichaam. Het helpt ook bij inslaapproblemen welke veroorzaakt worden voor stress of angst.

  • Schep 2 tl gedroogde lavendelbloesem in een theefilter en plaats in een theeglas
  • Voeg ongeveer 300 ml kokend water toe
  • Laat het geheel 8-10 minuten trekken

Mocht je de thee te sterk vinden, voeg dan een klein beetje honing of citroensap toe. Of combineer de thee met blaadjes munt. Deze thee is ook erg lekker als ijsthee. Zet het in de koelkast en/of voeg wat ijsklontjes toe.

Olie: voor in bad of massages. De olie kan verder ook gebruikt worden bij brandwonden en snijwonden. Bij eczeem en ander huidaandoeningen. Bevordert het weefselherstel.

Ook te gebruiken bij insectenbeten, bijen of wespensteek.

Relax en geloof in jezelf!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Eet meer energie

Eet meer energie

In ‘Eet meer energie’ van bestsellerauteur Marjolein Dubbers staan 30 heerlijke recepten uit de energieke keuken. Voor een vitaal, vrolijk en energiek leven!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *