De grote shift in de liefde: waarom de liefde voor iedereen nu anders is

Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij het romantische ideaal dat in films en boeken wordt neergezet als hét perfecte plaatje. “Want een relatie waarin je er vanuit gaat dat de ander jou volledig maakt, is ook een relatie waarin je afhankelijk bent van de ander voor jouw geluk. Precies dat klopt voor veel mensen niet meer,” zegt coach Hanne Knight. In dit artikel vertelt ze over deze transformatie van de liefde.

Jij bent geen potje of geen dekseltje. Jij bent de volledige prachtige set keramiek.

Op zoek naar het perfecte plaatje

Met duizenden vlogen ze vroeger over de toonbank: beertjes, kadertjes en sleutelhangers met spreuken over hoe mooi het is dat ‘jij mij compleet maakt’.

Zoveel mensen droomden ervan om die ene te ontmoeten die hen perfect zou aanvullen. Er werd verwoed gezocht naar precies dat dekseltje dat op hun potje zou passen. Naar die ene, die ware. Naar dat zwijmelende moment elkaar in de armen te vallen zoals in de films. Want dan zou het leven perfect zijn. Dan zou je je droomleven leiden.

Ik overdrijf dit natuurlijk nu een beetje. Uiteraard is het fantastisch wanneer je iemand vindt die je sterker maakt in je leven. Natuurlijk is het zo mooi wanneer je iemand ontmoet die je aanvult en met wie je diepe gesprekken, tedere momenten en sensuele nachten kan beleven.

Wil dat ook zeggen dat je jouw droomleven pas bereikt wanneer je een relatie hebt? Dat geluk niet voor jou is weggelegd zolang je die droompartner niet gevonden hebt? Betekent dat dan ook dat je altijd maar half zal blijven als je niet degene die jou volledig zal maken maar niet ontmoet?

Natuurlijk niet.

Het perfecte plaatje verandert

Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat dit traditionele relatierecept voor hen niet de enige weg naar geluk is. Het is helemaal oké wanneer je beseft dat zo’n relatie voor jou niet zou werken.

Want een relatie waarin je ervan uitgaat dat de ander jou compleet maakt, is ook een relatie waarin je afhankelijk bent van de ander voor jouw geluk. Precies dat klopt voor veel mensen niet meer.

Wereldwijde én individuele transformaties

We leven in een tijd met grote en ingrijpende transformaties. Die transformaties vinden niet alleen plaats op grote schaal in de wereld op zich, maar ook op individueel niveau. Bij een proces van verandering hoort dat je nooit meer dezelfde persoon zal zijn als degene die je was voor het proces begon. Jouw wereld zal niet meer hetzelfde zijn als daarvoor.

Tijdens een transformatieproces ga je door een diep proces van heling. Je gaat aan de slag met jouw beperkende overtuigingen, je onzekerheden, je pijnen en trauma’s uit het verleden… Zo’n proces vraagt heel veel van je. Je kijkt al je angsten en pijnlijke stukken recht in de ogen en dat kan heel heftig zijn.

Het mooie aan deze transformatie is dat je voor dit proces de moedige, dappere krijger in jezelf naar boven moet halen. Je hebt al je innerlijke kracht nodig om deze transformatie volledig te doorgaan. Om dit proces te overleven, moet je al je moed in jezelf verzamelen.

Je vecht met al je krachten voor jouw eigen geluk.

Na het transformatieproces

Hoe kun je na zo’n proces nog afhankelijk zijn voor je geluk van jouw partner?

Wanneer je voor je helende proces nog ongezond veel gaf aan je partner of je eigen behoeften wegcijferde om de ander gelukkig te maken, leer je tijdens je heling om gezondere grenzen voor jezelf te gaan bewaken.

Voor je transformatie had je misschien nog veel behoefte aan bevestiging van anderen en om nodig gevonden te worden. Tijdens je genezingsproces heb je misschien wel kunnen ervaren dat je die externe bevestiging niet meer nodig hebt om vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Tijdens je transformatie leer je te ervaren hoe moedig, krachtig, sterk, dapper en prachtig je bent. Na zo’n ervaring kan je dan ook niet meer afhankelijk zijn van een partner om gelukkig te kunnen zijn.

Jij bent heel

Jij bent heel. Dat was je altijd al, maar dat kan je nu misschien gemakkelijker geloven. Jij bent geen potje of geen dekseltje. Jij bent de volledige prachtige set keramiek.

Wil dat dan zeggen dat je vanaf nu alleen nog maar single door het leven kan gaan?

Natuurlijk niet.

Welke relatie past dan wel bij jou?

Het bevrijdende is dat je nu zelf kan kiezen welke relatievorm jou gelukkig zou maken.

Vind je het heerlijk om je leven te delen met iemand die je inspireert? Met iemand bij wie je helemaal jezelf kan zijn? Bij wie je je grenzen en behoeften durft aan te geven zonder dat je bang hoeft te zijn om afgewezen te worden? Dan wens ik je toe dat je deze persoon snel mag ontmoeten.

Maar vind je het prettiger om alleen door het leven te gaan? Of wil je jezelf graag ervaren met meerdere partners? Allemaal prima!

Ben jij zo krachtig en financieel onafhankelijk geworden dat je graag alleen kinderen zou willen opvoeden? Dan is het nu jouw moment om hier volledig voor te kiezen. En dan hoef je je niet meer ongemakkelijk of schuldig te voelen wanneer een oom of tante op een familiefeest kritisch oordeelt dat je kinderen grote problemen zullen ontwikkelen omdat ze een vader- of moederfiguur moeten missen.

Jij bent perfect en evenwichtig en sterk en je hebt meer dan genoeg liefde voor al je kinderen.

Laten we lekker samen al die traditionele verwachtingen en voorkeuren doorbreken. En de liefde vieren. Op welke manier dan ook.

Liefdesbang – Limited Edition

Liefdesbang – Limited Edition

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

De integere slet

De integere slet

Nederlandse vertaling van het klassieke handboek voor polyamorie, open relaties en meer vrijheid in seks en de liefde.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online

Hanne Knight

Hanne Knight

’t Is langs hier en het komt goed. Dat is het motto van Soul in Bloom, mijn praktijk voor coaching via e-mail, online of via chat. Als Soul Realignment Practicioner werk ik met iedereen die het gevoel heeft vast te zitten in een leven dat niet helemaal past. Samen gaan we op zoek naar de Blueprint van jouw ziel, naar wie je diep vanbinnen bent. En we verwijderen de blokkades die je nog tegenhouden om een heerlijk leven te leiden.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *