De introverte (of HSP) moeder & overprikkeld

Veel introverts zijn graag alleen en hebben ‘alleen-tijd’ nodig om hun batterij weer op te laden. Als (nieuwe) ouder lukt het echter misschien niet om jouw batterij weer volledig op te laden omdat alleen zijn simpelweg niet altijd lukt. Kinderen hebben natuurlijk veel (liefdevolle) aandacht nodig. Voel je je als introverte moeder hierdoor overprikkeld of niet prettig bij? In dit artikel geeft Shirley Visser je tips om hiermee om te kunnen gaan.

Graag alleen

Als klein meisje was ik altijd al graag alleen. Ik had een handjevol vriendinnen met wie ik me op school prima vermaakte, maar na schooltijd was ik toch echt het liefste thuis. Mijn broertje daarentegen zocht zijn vermaak buitenshuis. Veel vrienden, altijd weg en totaal het tegenovergestelde van zijn oudere zus. Als ik in mijn eigen kamer zat met mijn boeken, schriften om in te schrijven, mijn huiswerk en muziek, dan hoorde je me niet meer. Dat was mijn tijd om op te laden, iets waar ik heel erg veel behoefte aan had zo na de sociale activiteiten die school met zich meebracht. Waarom voelde mijn broertje dit helemaal niet? Hoe kon hij wel opgeladen thuiskomen terwijl de gedachte aan deze uitstapjes me bij voorbaat al uitputte? Ik had er heel wat jaren geen antwoorden op, totdat een vriendin mij een boek overhandigde toen we met onze kinderen in Artis waren.

Van introvert

Ze had vanaf de zijlijn mijn struggles tijdens het eerste jaar moederen gevolgd en gaf me een boek over introversie. Door dat boek vielen de puzzelstukken op hun plek en leerde ik mezelf goed kennen. Terwijl ik dacht dat ik gewoon asociaal, verlegen en ietwat saai was, heeft het begrip introversie mijn ogen geopend. Ik begon antwoorden te krijgen op de vragen die toch altijd door mijn hoofd bleven spoken. Ik ging van het gevoel hebben een beetje vreemd te zijn, naar wéten dat ik introvert ben. En het enige wat ik wilde, was tijd alleen om op te laden. Kreeg ik die tijd niet, dan was ik niet zo’n heel leuk mens. Best moeilijk als je net moeder bent geworden en alles graag zelf wil doen.

Naar introverte moeder

In de jaren daarna ben ik een zoektocht gestart naar mezelf. Wie ben ik eigenlijk en wat heb ík nodig om gelukkig te zijn? Het is allemaal leuk en aardig om moeder te worden, maar al die jaren daarvoor bracht ik als zelfstandig ondernemer alleen door thuis terwijl mijn vriend 40 uur per week op kantoor was. Natuurlijk is het dan wennen als je niet meer alleen bent en de zorg draagt voor een kindje als introverte moeder. Alles draaide om onze baby en mijn eigen behoeften werden naar de achtergrond geschoven. Niet zo erg in die eerste weken, maar het is wel heel belangrijk om te blijven kijken naar wat jij als persoon nodig hebt om niet over te lopen. En wat je daarvoor moet doen? Heel veel grenzen stellen.

Gezonde, heldere grenzen en keuzes

Als introverte moeder heb ik ontzettend veel behoefte aan tijd alleen. Nu heb ik het geluk dat ik voor mezelf werk, veel thuis ben en twee kinderen heb die naar de basisschool gaan. Nu is dat laatste ook pas sinds deze maand dus ik ben nog een beetje zoeken naar een nieuwe balans, maar dat er meer tijd voor mezelf vrij is gekomen moge duidelijk zijn. Ik maak keuzes in activiteiten, zeg veel nee, probeer het rustig voor mezelf te houden en kijk goed naar mijn energielevel. Een paar dingen helpen mij heel erg gedurende de week om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat ik niet overprikkeld mijn bed in duik en mijn hele leven stom en moeilijk vindt. Natuurlijk ga ik ook wel over grenzen heen voor mijn kinderen, mijn omgeving en soms voor mezelf, maar gelukkig ken ik mezelf inmiddels goed genoeg om het niet zo heel vaak meer te laten gebeuren.

Tips om rekening met jezelf te houden

  1. Ik weet wat mijn energiegevers en -nemers zijn en zorg dat deze goed in balans zijn. Ik zorg dat ik niet veel energienemers in mijn week toelaat en dat ik juist veel energiegevers inplan. Op slechte nachten heb ik niet zoveel invloed (energienemer!), maar een volgende ochtend verwacht ik niet al te veel van mezelf door twee to do’s in te plannen of ga ik lekker wandelen of sporten (energiegever). Ik weet inmiddels ook dat genietmomenten niet zozeer oplaadmomenten en energiegevers zijn. Zo vind ik het fantastisch om een dag aan het strand door te brengen met mijn gezin, maar erg opgeladen voel ik me aan het eind van de dag niet. Naar het strand met een vriendin of lekker in mijn eentje een boek lezen in het zonnetje laden dan juist weer wel op. Zorg dat je zo’n lijstje hebt en dat je het goed in kaart hebt gebracht voor jezelf.
  2. Investeer in een noise cancelling koptelefoon. Deze filtert het omgevingsgeluid weg en dat is fantastisch op drukke plekken zoals een stad of in het openbaar vervoer. Ook als de kinderen thuis zijn en jij even je eigen ding wil doen, kan dit een lifesaver zijn. Ik kan echt niet meer zonder en vind het echt het beste cadeau aan mezelf ooit.
  3. Stel jezelf altijd de volgende vragen als je een sociale afspraak hebt: wat vind ik van de plek? Hoe voelt de tijd? Hoe voelt de activiteit? Weet dat je altijd zeggenschap hebt en dat een date in een kroeg soms prima een strandwandeling kan worden. Dat je ook voor een uur naar een verjaardag kunt en dat een afspraak zeker niet altijd na het avondeten hoeft plaats te vinden. Misschien voel jij je schuldig, maar negen van de tien keer vindt een ander het echt geen probleem om de plannen iets om te buigen. Ik vind sociale activiteiten zeker niet altijd makkelijk, maar op deze manier zorg ik ervoor dat het leuk voor mezelf blijft. Ik ben geen kroegtijger en zal niet snel meegaan naar een feest. Maar voor een lunch op het terras of een koffie in het park ’s ochtends maak ik graag mijn agenda leeg.
  4. Zorg ervoor dat je af en toe een reflectiemoment inplant. Zelf kies ik ervoor om dit aan het eind van de week te doen. Dan stel ik mezelf vragen als: op welke momenten was mijn batterij helemaal leeg de afgelopen week? Ben ik overprikkeld de dag geëindigd? En zo ja, op hoeveel dagen? Wat was de oorzaak van deze overprikkeling en had ik daar zelf invloed op? Waar kreeg ik energie van deze week? Heb ik komende week genoeg dingen in de agenda staan die mij energie gaan geven? Kan ik nog ergens een uurtje extra vrijmaken voor mezelf?
  5. Wees soms een beetje egoïstisch als ouder zijnde. Ja, natuurlijk is het voor je kind fantastisch als het iedere dag mag afspreken na schooltijd, maar is het het je waard qua energie? Kun jíj het wel aan? Al het speelgoed met licht en geluid is ontzettend gezellig voor jouw kind, maar kijk eens naar houten speelgoed. Dat valt vaak net zo goed in de smaak. En kijk eens naar één-op-éentijd als je meerdere kinderen hebt. Zijn er dagdelen waarop je met één kind iets leuks kunt doen? Zelf vind ik dat onwijs prettig en op zulke momenten voel ik me heel sterk en zeker in het moederschap. Ook hoef je niet altijd met je kinderen naar drukke pretparken, hysterische bezienswaardigheden en omgevingen vol prikkels. Je kunt best een uitje zo vormgeven, dat je er zelf ook nog van oplaadt. Er zijn genoeg toffe bossen te vinden met natuurspeeltuinen, kabouterpaden en speurtochten.
  6. Pak NU jouw agenda, zeg een afspraak af waar je al weken tegenop ziet en maak daar een me-time moment van. Gewoon, omdat je het waard bent!

Geschreven door Shirley Visser.

Boekentip: De introverte moeder van Shirley Visser

Introverte-moederDit is een praktisch en herkenbaar boek voor introverte en hoogsensitieve moeders op zoek naar meer balans. Laat de tips van Shirley Visser je helpen! Zij laat zien hoe je ervoor zorgt dat je als moeder niet overprikkeld raakt in een toch al drukke wereld. Herkenbare verhalen en input van experts helpen je meer balans te krijgen tussen we-time en me-time. Want iedereen heeft zo nu en dan tijd voor zichzelf nodig!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending in onze webshop Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over bewust opvoeden:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *