De kleur van magie en mysterie: de 7 symbolische betekenissen van paars

De kleur paars helpt je om af te stemmen op de wijsheid van het universum. “Het is als het ware je lijntje met boven,” zegt kleurencoach Anne-Lies. En dat is nog lang niet alles… Ontdek wat deze magische en mysterieuze kleur allemaal met jou doet. Dit zijn de 7 bekendste betekenissen!

Paars staat bekend om zijn verbinding met diepe inzichten.

Hoe kleuren jou beïnvloeden

Een van de oudste communicatiemiddelen die we gebruiken, is de taal van kleur. Stel je eens een wereld zonder kleur voor… Hoe zouden we dan communiceren in bijvoorbeeld het verkeer of bij marketing en reclame? De invloed van kleur is immens. Denk maar eens aan de kleuren die je zelf (uit)draagt.

Kleurenpsychologie gaat over de betekenis van kleuren en het effect ervan op ons. Zo kunnen we begrijpen waarom en hoe verschillende kleuren onze gevoelens, gedrag en besluitvormingsprocessen beïnvloeden. Dit artikel staat uitgebreid stil bij paars. Dit zijn de 7 meestvoorkomende betekenissen van deze ‘magische’ kleur; ze zijn zowel symbolisch als psychologisch. Wat doet de kleur paars met jou? Dit zijn de 7 bekendste betekenissen.

1. Spiritualiteit

Paars wordt geassocieerd met spiritualiteit. Met nadenken over de zin van je leven en welke betekenis je eraan wilt geven. Wanneer je bijvoorbeeld de tijd neemt om te mediteren en stil te staan bij je innerlijke zelf, laat de kleur paars
je een gevoel van spirituele verbinding ervaren. Ook kan hij je rust geven, door gewoon lekker op jezelf afgestemd te zijn.

2. Wijsheid

Paars staat bekend om zijn verbinding met wijsheid en diepe inzichten. Het is als het ware je lijntje met boven wanneer je afstemt op de wijsheid van het universum. Maar ook wanneer je naar de adviezen van ouderen of wijzen
luistert en hun levenswijsheid en woorden ter harte neemt, helpt de kleur paars je om grote wijsheid te ervaren.

3. Creativiteit

Paars wordt ook vaak geassocieerd met creativiteit, zoals het bedenken van nieuwe ideeën en het maken van kunst. Wanneer je artistiek bezig bent, helpt deze kleur jou om je creatieve kant te uiten. Schilder bijvoorbeeld eens met verschillende tinten paars.

4. Magie

Paars kan een gevoel van mysterie en intrige oproepen. Wanneer je bijvoorbeeld een boek vol onopgeloste raadsels leest en jezelf verliest in de spanning van het verhaal, helpt de kleur paars je om de geheimzinnige sfeer te omarmen. Tovenarij, mysterie en magie, het heeft allemaal een vleugjepaars.

5. Luxe

Paars wordt geassocieerd met de koninklijke wereld, adel en weelde. Wanneer je bijvoorbeeld een koningin in een sprookjesfilm ziet die prachtigepaarse kleding draagt en macht uitstraalt, helpt deze kleur je om een gevoel van koninklijkheid en waardigheid te ervaren. Ook in religies en bij hoogwaardigheidsbekleders zie je vaak paars.

Paars was vroeger heel lastig te maken. De purperslak kon zorgen voor deze tint. Je kunt je voorstellen dat er heel veel nodig waren om paarse kleding te maken en dat dit dus alleen voor de rijken was weggelegd.

6. Ontspanning

Paars heeft een rustgevend effect op de geest en helpt je dus om te ontspannen. Voel maar eens wat er gebeurt als je in een wellnessruimte zachte paarse tinten ziet. Of denk eens aan de geur van lavendel. Gun jezelf af en toe een moment in paars of lila. Alleen al de gedachte doet wonderen voor je gemoed.

7. Authenticiteit

Paars wordt soms geassocieerd met individualiteit, originaliteit en authenticiteit. Wanneer je een jurk draagt die door de unieke paarse kleur opvalt in de menigte, kan de kleur je helpen om jezelf te onderscheiden en je unieke persoonlijkheid uit te drukken. Paars laat je zo dicht bij je eigen weg en waarde blijven.

Meer over de taal van kleur lees je in Kleuren van Geluk.

Boekentip: Overwin je angsten uit vorige levens

Wil je aan de slag gaan met je angsten uit vorige levens? Overwin je angsten uit vorige levens van Ainsley MacLeod helpt je om stap voor stap jouw angsten te identificeren en in positieve levenskracht te transformeren. Overwin deze hardnekkige angsten en ruim de blokkades die ze veroorzaken!

bestel nu

Lees verder over deze magische ondwerpen:

Deel dit artikel online

Anne-Lies

Anne-Lies

Op een dag is het risico om opgesloten te blijven zitten in de knop pijnlijker dan tot volle Bloei te komen. – Anais Nin Wat een quote, vind je niet? En daar heb ik als oprichter van de leukste kleurpsychologie opleiding van Nederland en auteur van het Kleuren van Geluk mijn werk en missie van gemaakt. k ben coach in Nederland en op Bali voor een kleurrijk leven. Ik doe niets liever dan jou helpen in volle bloei te staan. Heerlijk het middelpunt van je eigen leven. Niet perfect, wel superleuk! Op naar de fijnste versie van jezelf.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *